Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Taxele, impozitele și celelalte servicii ale Primăriei Oradea se pot plăti acum și prin rețeaua automatelor SelfPay

De joi,

Taxele, impozitele și celelalte servicii ale Primăriei Oradea se pot plăti acum și prin rețeaua automatelor SelfPay

De joi, 27 februarie, cetățenii din Oradea și din toată țara au la dispoziție două noi metode digitale de plată a obligațiilor la bugetul local (impozite, amenzi, chirii, alte taxe locale cu debit, dar și fără debit): prin rețeaua celor peste 12.000 de stații de plată SelfPay, precum și prin aplicația mobilă SelfPay Now. Astfel, obligațiile de plată, atât fiscale, cât și cele pentru diferitele servicii oferite de Primăria Oradea, vor putea fi plătite ușor, din orice colț al țării. În plus, rețeaua automatelor SelfPay dă posibilitatea accesării a peste 300 de servicii, inclusiv plata facturilor pentru utilități (electricitate, gaze, internet & TV, telefonie, apă, termoficare, salubritate).

Acum, stațiile de plată SelfPay funcționează și în clădirea Primăriei Oradea, două stații fiind amplasate în Sala Ghișeelor (Piramida), iar a treia stație este amplasată pe holul intrării din strada Primăriei. Rețeaua SelfPay este cea mai mare rețea de tip self-service din România, fiind găzduită în marile rețele de retail (Profi, Kaufland, Carrefour, Penny, Lidl, Mega Image), în centre comerciale, piețe, benzinării, magazine de proximitate, în sedii ale băncilor partenere (precum CEC Bank), dar și în primării și alte instituții publice. Peste 100 dintre acestea sunt amplasate în municipiul Oradea.  
Prin intermediul stațiilor de plată SelfPay, procesul este foarte simplu și durează doar câteva minute, contribuabilii nemaifiind nevoiți să se deplaseze la ghișee sau să aștepte la coadă pentru a le veni rândul. Contribuabili nu au comision pentru sumele achitate prin stațiile SelfPay. 
 „Prin parteneriatul cu rețeaua SelfPay, Primăria Oradea oferă cetățenilor încă o alternativă de plată digitală, rapidă și cât se poate de intuitivă atât a obligațiilor fiscale, cât și a celorlalte servicii oferite de către municipalitate. Această posibilitate se adaugă serviciilor online pe care le oferim deja orădenilor, prin intermediul www.oradea.ro", a declarat Călin Corpaș, consilier al primarului și coordonator IT.   
Cum se face plata prin SelfPay  
 La stația de plată SelfPay, contribuabilul va fi identificat prin introducerea CNP/CUI.  
 După tastarea CNP/CUI se vor afișa sumele de plată înregistrate la aceea dată pe numele contribuabilul, în evidențele fiscale ale Primăriei Oradea.  
Contribuabilul va putea selecta categoriile de impozite/taxe pe care dorește a le achita cu card bancar sau în numerar.  
 La efectuarea plăților, se va ține cont de ordinea de stingere a obligațiilor, conform prevederilor legale.  
 Stația de plată va elibera apoi chitanța care atestă cuantumul sumelor plătite și destinația acestora (impozite, taxe sau alte venituri locale). 
Dacă plata s-a efectuat în numerar și există rest, acesta se va imprima pe chitanță, sub forma unui cod de bare și poate fi folosit ulterior pentru plata oricărui serviciu disponibil prin rețeaua SelfPay. 
Pe lângă plata taxelor şi impozitelor locale, alte 300 de servicii din domenii diverse sunt disponibile locuitorilor municipiului Oradea, prin intermediul ecranului tactil SelfPay.  
Iată câteva exemple: plata facturilor de utilități, reîncărcarea electronică a cartelelor de telefon mobil, plata ratelor, operaţiuni de plată  a tarifului pentru eliberarea permisului de conducere, a certificatului de înmatriculare, a autorizaţiei de circulaţie provizorie, paşaportului sau chiar cumpărarea de bilete loto etc.   
De asemenea, plata impozitelor și taxelor se poate efectua oricând și de oriunde prin aplicația mobilă SelfPay Now, disponibilă pentru descărcare, gratuit, în Google Play, App Gallery și App Store.  
Astfel, Primăria Oradea și SelfPay le facilitează cetățenilor realizarea de plăți în deplină siguranță, într-o mod simplu, permițându-le să evite aglomerația și contactul cu alte persoane.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 19:07:52 Ora de vară a Europei de Est