Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

O celebrare vibrantă a culturii rrome, cu peste 300 de elevi pe scenă

„Rromii au talent – RromaLand Wonderland”, ediția a V-a

O celebrare vibrantă a culturii rrome, cu peste 300 de elevi pe scenă

Tinca, 4 aprilie 2025 - Căminul Cultural din Tinca a găzduit astăzi cea de-a cincea ediție a concursului artistic „Rromii au talent - RromaLand Wonderland", organizat de echipa Școlii Creștine Private din Cartierul Rromilor Tinca, un program educațional pilot inițiat de Fundația People to People.

Evenimentul, desfășurat cu ocazia Zilei Internaționale a Rromilor, a reunit peste 300 de elevi din 17 localități din județele Bihor și Arad, reprezentând 19 instituții de învățământ și fundații. Elevii au urcat pe scenă cu momente artistice de excepție, jurizate de un colectiv de profesioniști din domeniile artei, educației și activismului civic.
Un festival al talentului și diversității culturale
În deschiderea evenimentului, organizatorii au subliniat importanța promovării culturii rome și a incluziunii educaționale. „Educația nu înseamnă doar informație, ci și respect, empatie și înțelegere a diversității. Prin acest eveniment, copiii, romi și neromi, au învățat unii despre ceilalți, au colaborat și au celebrat împreună frumusețea culturii noastre comune", a declarat organizatorul principal în deschiderea festivității, director Daniela Tütös.
Printre invitați s-au numărat reprezentanți ai administrației locale, ai comunității rome și susținători ai proiectului: primarul Vlad Popa, prof. Simona Ardelean - inspector școlar pentru proiecte educaționale/Inspector școlar pentru învățământul particular și alternative educaționale, prof. Ionel Cordovan - inspector şcolar pentru minoritatea rromă și dl. Gheorghe Fekete, lider local rom și membru al Consiliului de Administrație al școlii. Evenimentul a fost prezentat cu entuziasm de Ionuț Șerban, profesor consilier școlar.
Juriul - voci ale excelenței și diversității
Ediția din acest an a beneficiat de un juriu impresionant: Teglaș Cătălin - dansator, multiplu campion național, instructor la Torja Dance Academy; Remus Toderici - fotograf cu recunoaștere internațională și fost colaborator al ziarului Crișana; Dalia Ilea - absolventă a Facultății de Științe ale Educației, fost lider al studenților orădeni; Alexandra Daragiu - activistă romă, masterandă SNSPA, implicată în proiecte antidiscriminare; Raul Raț - profesor rom, susținător al educației integrative; Valentina Roșu - studentă la Facultatea de Biologie, voluntară implicată; Ana Maria Toth - coregraf și fondatoare a Anette Classic Dance; conf. univ. dr. Dana Sala - autoare și cadru universitar la Facultatea de Litere, Universitatea Oradea; Alin Stanciu - actor la Teatrul Regina Maria, trainer și consilier în dezvoltare personală; Simona Georgina Țărău - asistent social, reprezentant SPAS Tinca.
Câștigători „Rromii au talent - RromaLand Wonderland" 2025
După o zi plină de emoție, culoare și expresie artistică, juriul a deliberat și a desemnat câștigătorii celor cinci secțiuni:
Teatru: Premiul I - Elevii Școlii Creștine Private din Cartierul Rromilor Tinca, pentru piesa „Theatro Thaj Familia", o emoționantă reprezentare a sclaviei romilor, a perioadei de după abolire și a modului în care și-au regăsit identitatea prin practicarea meseriilor tradiționale.
Dans: Premiul I - Ansamblul Loli Lulughi, format din elevii Școlii Gimnaziale Nr. 1 Vășad, pentru o coregrafie autentică de dans tradițional rom, interpretată cu pasiune, forță și eleganță. Premiul II - Ansamblul Gipsy Stars, elevii Școlii Gimnaziale Vânători Arad, pentru o prestație remarcabilă de dans tradițional rom, plină de energie și expresivitate. Premiul III - Ansamblul Dansatorii din Ineu, elevii Școlii Gimnaziale „Puiu Sever" Ineu, pentru o interpretare captivantă a dansului tradițional rom, pusă în valoare de costume spectaculoase.
Muzică: Premiul I - Grupul vocal Amare Phrala, alcătuit din elevii Școlii Gimnaziale Nr. 2 Tămașda, pentru prestația remarcabilă și armonia vocală, evidențiate inclusiv prin interpretarea imnului romilor Gelem, Gelem la deschiderea evenimentului. Premiul II - Rațiu Rania, elevă a Școlii Gimnaziale Nr. 1 Ciumeghiu, pentru o voce delicată și o interpretare plină de emoție. Premiul III - Grupul vocal Verișorii de la Mociar, format din elevii Școlii Primare Nr. 2 Dumbrava, pentru interpretarea unui cântec tradițional rom, cu acompaniament de instrumente realizat chiar de către elevi.
Performance artistic (diverse forme): Premiul I - Elevii din Școala Creștină Privată din Cartierul Rromilor Tinca, pentru momentul de expresie liberă „A Dujto Sansa", o combinație originală de pantomimă, gest scenic și desen. Premiul II - Elevii din Tărian, participanți ai Asociației Asa, pentru demonstrația sportivă de Rugby tag, ce a evidențiat spiritul de echipă și abilități fizice remarcabile ale participanților.
Poezie: Premiul I - Varga Remus din Tărian, participant al Asociației ASA; Premiul II - Drăguț Maria Angelica, eleva Școlii Creștine Private din Cartierul Romilor Tinca; Premiul III - Covaciu Sonia, eleva Școlii Gimnaziale Talpoș;
Trofeul „RromaLand - Wonderland" al ediției din acest an a fost câștigat de ansamblul „Dansatorii frumoși de la Diosig", care au impresionat prin energie, sincronizare impecabilă și o coregrafie deosebită.
Fiecare copil care a urcat astăzi pe scenă a dovedit curaj, talent și dragoste pentru cultura sa. Prin astfel de inițiative, construim punți, spargem prejudecăți și dăm o voce celor care merită să fie auziți.
Echipa Școlii Creștine Private din Tinca a demonstrat încă o dată că este o comunitate unită, dedicată promovării, valorizării și celebrării succeselor și particularităților unice ale copiilor lor. Aceștia continuă să pună accent pe educația care promovează diversitatea și să celebreze fiecare pas înainte al copiilor, pentru ca toți să învețe, să aprecieze și să celebreze frumusețea culturii și a comunității lor.
Prof. Daniela Tütös,
director al Școlii Creștine Private din Cartierul Romilor Tinca

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:52:48 Ora de vară a Europei de Est