Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Discurs artistic contemporan la Sinagoga Sion

Arta ca identitate feminină

Discurs artistic contemporan la Sinagoga Sion

Continuînd seria manifestărilor culturale organizate de peste un deceniu în Oradea, Asociaţia Artiştilor Naivi din România aduce anul acesta, la Sinagoga Neologă Sion, o expoziţie de artă contemporană intitulată ,,Duetto. Artă feminină contemporană", a două pictoriţe cu o viziune aparte asupra feminităţii în artă.

Expoziția Duetto. Artă feminină contemporană, a două pictoriţe deosebit de talentate şi creative, una din Bucureşti, cealaltă din Oradea, una avînd o îndelungată experienţă a simezelor, cealaltă păşind încă în lumina reflectoarelor, se vrea o celebrare a feminității prin arta acestora. Evenimentul conturează o viziune duală asupra feminității, din două perspective variate, surprinzînd contrastul dintre delicatețe și intensitate, fragilitate și determinare. Printr-un limbaj vizual diferit, artistele traduc identitatea feminină în forme, culori și simboluri care transcend limitele individuale și culturale, invitînd la introspecţie sau la... călătorie. Pînzele constituie şi o reflecție asupra modului în care femeia și-a conturat și afirmat prezența în artă și societate, navigînd între tradiție și inovație. Mai mult decît reprezentări estetice, ele sînt expresii ale unor adevăruri interioare, oglindind emoții, experiențe și idealuri care dau profunzime discursului artistic. Astfel, Duetto... nu este doar o expoziție, ci un spațiu al contemplației și dialogului, unde arta devine punte între trecut și prezent, între sensibilitate și expresivitate.
Dalia Bialcovski, una dintre cele mai importante artiste contemporane din România, s-a născut în 1963 la Bucureşti și a absolvit, în 1986, Academia de Artă ,,Nicolae Grigorescu" din Bucureşti. Este membru al UAP, al ,,Association Internationale des Arts Plastiques"- UNESCO, Paris şi al AFCAPR. Din 1986 a avut circa 25 de expoziţii personale şi a participat la peste 700 de expoziţii de grup - naţionale şi internaţionale în ţară şi străinătate. Lucrările sale se află în muzee şi colecţii particulare sau de stat din România, Elveţia, Italia, Franţa, Spania, Austria, Algeria, Brazilia, Marea Britanie, Israel, Germania, Rusia şi S.U.A. Iată ce spunea Virgil Mocanu despre artistă: ,,Subiectiv, ea face parte din categoria perseverenţilor, metodici pînă la obsesie. Adică, familia artiştilor de atelier, cu un program şi un orizont conceptual în stare să ignore obstacole şi avataruri, pentru a se găsi pe sine. Pictura aşa cum o înţelege Dalia Bialcovski înseamnă permanentul echilibru dinamic între priza emoţională asupra realităţii şi cenzurarea ei cerebrală pînă la ultima consecinţă a ideii de configuraţie. În egală măsură imună la tentaţiile iconoclaste şi la cele mimetice, cu o luciditate care nu blochează implicarea pasională, Dalia Bialcovski parcurge calea de acces de la stocarea analitică a realităţii, spre sinteza structurii şi a mesajului". Pictoriţa bucureşteancă era una dintre preferatele Doinei Păuleanu, un critic de artă extraordinar, ce avea capacitatea de a descoperi artişti deosebiţi: ,,Pictura ei este nu numai austeră, ci şi visătoare, figurativă deşi mereu ademenită de abstracţie, cu o cromatică fără contraste majore, cu toate că ecourile îndepărtate şi parcă vătuite ale acestora nu lipsesc, dinamică, delicată şi feminină fără efort, deşi la baza demersului ei artistic stă mereu construcţia, rigoarea, vigoarea, forţa, feministă fără insistenţă, intransigenţă sau intoleranţă".
Cu o rafinată memorie vizuală, una dintre condiţiile şi fundamentele creaţiei sale artistice, Dalia Bialcovski explorează, cercetează şi descoperă lumina în culoare, iar picturile sale sînt, astfel, tablouri ale luminii.
Cristina Costolaş este unul dintre foarte puţinii profesori din Bihor care au luat nota 10 la titularizare. Asta spune multe despre ea. Dar nu destul. Artist complex, ce elaborează îndelung în athanor-ul atelierului propriu, Cristina Costolaş formulează pe pînză impresii bine sedimentate, rod al unei depline libertăţi creative. Membru UAP, artista predă la catedră de peste 10 ani şi pare să fi învăţat atît cheia către sufletul copiilor cît şi cea către sufletul privitorului. Motto-ul ei, atît ca profesoară cît şi ca artistă, este: dedicare şi pasiune. Prin pensulaţia puternică, agilă, cu o ordine aplicată ,,ştiinţific", artista construieşte compoziţii dinamice, urbane, pline de mişcare chiar dacă înfăţişează clădiri, de exemplu, dar acestea par dotate cu o viaţă proprie, sînt marcate de o explozie de culoare şi lumină din care se detaşează tuşele aproape foviste. Uneori îi sînt suficiente cîteva tuşe prelungi pentru a se exprima, iar stilul să antagonizează cu aparenţa. Pînzele Cristinei Costolaş au o solidă bază constructivă datorată unui riguros desen mental peste care aplică tonalităţile care îi definesc viziunea cromatică. Picturile sale redau un univers coerent al peisajului, dar sînt o colecţie de combinaţii de forme şi materializări ale urbanului. Elementul comun este un joc artistic inepuizabil ce reprezintă mai mult decît un experiment formal, este expresia necesară a viziunii unice a artistei asupra lumii, o lume care se reflectă constant în ea însăşi.
Expoziţia Duetto. Artă feminină contemporană, va avea vernisajul joi 10 aprilie 2025, ora 17.00, în spaţiul cultural de la Sinagoga Neologă Sion. Expoziţia este cu vînzare şi va sta pe simeze până în 10 mai. Vor urma şi alte manifestări în parteneriat cu Primăria Oradea, Muzeul Ţării Crişurilor, Visit Oradea, Centrul de Cultură al judeţului Bihor şi Oradea Heritage.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:08:43 Ora de vară a Europei de Est