Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

EU GREEN - o inedită colaborare între universitățile din Alicante, Padova și Oradea

Luni, 7 aprilie, a avut loc deschiderea oficială a „părții practice” a proiectului „Teme și metode de cercetare în domeniile istoriei și filologiei”

EU GREEN - o inedită colaborare între universitățile din Alicante, Padova și Oradea

Sala de Consiliu a Universității din Oradea a fost, luni - 7 aprilie 2025, prea mică pentru mulțimea de studenți și profesori, veniți de la universitățile din Alicante, Padova și Oradea, pentru a fi martori la deschiderea oficială a „părții practice", cum i-au spus organizatorii, din proiectul „Teme și metode de cercetare în domeniile istoriei și filologiei". Evenimentul, organizat sub auspiciile EU GREEN, este un program intensiv mixt (BIP) care se desfășoară în perioada 17 februarie - 11 aprilie 2025, online și la Universitatea din Oradea.

În dimineața zilei de luni, rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău s-a întâlnit cu prorectorul Universității din Alicante, prof. univ. dr. Cătălina Iliescu Gheorghiu, și cu prof. univ. dr. Dan Octavian Cepraga, coordonatorul Departamentului de Studii Lingvistice și Literare al Universității din Padova. Cei trei universitari au discutat despre dezvoltarea relațiilor de colaborare dintre instituțiile academice pe care ei le reprezintă.
Cu prilejul deschiderii oficiale a „părții practice" a programului intitulat „Teme și metode de cercetare în domeniile istoriei și filologiei", a vorbit prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș, prorector al Universității din Oradea. Amfitrionul evenimentului a subliniat că proiectul care aduce împreună cele trei universități „se bucură de un program complex, ce include componente: didactice, științifice, de cunoaștere a culturii locale și a Universității din Oradea". Prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș a mai subliniat că programul „Teme și metode de cercetare în domeniile istoriei și filologiei" are o notă de inedit care vizează studiul surselor din literatură și dramaturgie pentru înțelegerea realităților istorice ale unor epoci.
Transmițând mesajul conducerii executive a Universității din Oradea către cei prezenți, prorectorul instituției a subliniat că aceasta „salută și încurajează acest tip de colaborări academice, fiindcă una din direcțiile de acțiune ale echipei de management a universității este internaționalizarea".
Decanul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării (FIRISPSC), prof. univ. dr. habil. Gabriel Moisa, s-a referit la partea științifică a proiectului, afirmând: „Am descoperit, împreună cu colegii din Alicante și Padova, că avem o istorie comună, regimurile autoritare și dictatoriale. Am moștenit aceleași tipuri de reflexe de apărare, care sper să ne facă suficient de imuni față de uriașele provocări ale secolului XXI. Proiectul acesta este un argument pentru cât de bine este să fim împreună în țara cea mare numită Uniunea Europeană".
Prezentată audienței, de prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș, ca un om „providențial pentru Universitatea din Oradea", prof. univ. dr. Cătălina Iliescu Gheorghiu, prorectorul însărcinat cu activități culturale, sportive și extracurriculare al Universității din Alicante, a vorbit despre solida tradiție teatrală a instituției academice spaniole și despre premiile care o aureolează. „La noi, teatrul adună studenți de la toate facultățile și persoane din aparatul administrativ", a subliniat prof. univ. dr. Cătălina Iliescu Gheorghiu.
Reprezentantul Universității din Padova, prof. univ. dr. Dan Octavian Cepraga, a vorbit despre „bucuria de a fi la Oradea, împreună cu studenții". „Aceasta este o împlinire a parcursului relațiilor noastre de 15 ani. Ani în care am încercat să construim împreună un spațiu intelectual comun, spațiu dedicat cu adevărat schimbului de idei și convorbirilor, un spațiu pornit de la libertatea cărturarului, stăpân pe propria sa lume".
„Să nu uităm cât de importantă este prietenia!", a îndemnat, la finalul evenimentului inaugural, prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș, adăugând: „Datorăm ceea ce se întâmplă aici bunelor noastre relații de prietenie, relații pe care am dori să le transmitem și studenților din cele trei universități".
Prima zi, din cele cinci, pe care studenții și profesorii din Alicante și Padova le vor petrece la Oradea, a continuat cu un eveniment cultural susținut de reprezentanții Ansamblului Folcloric al Departamentului de Muzică de la Facultate de Arte, dirijor și coordonator conf. univ. dr. Oana Lianu. (E.C.)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 16:37:01 Ora de vară a Europei de Est