Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Mircea Pricăjan e de „Gașca”...

De câte ori, elevii nu s-au lovit de întrebarea (devenită clișeu): „Ce-a vrut să spună autorul?

Mircea Pricăjan e de „Gașca”...

Parcă ne urmărește peste tot această întrebare, la teste, evaluări, examene! Greu e să afli răspunsul, când nu ai pe cine să întrebi, poți doar să intuiești pe baza unor repere literare, a unei scheme sau a opiniilor unor critici literari; mai cu seamă dacă nu ai lecturat volumul.

Dar, totul se rezolvă când ai privilegiul de a-l cunoaște și întâlni pe scriitor, care este cel mai în măsură să îți răspundă la toate întrebările legate de cartea respectivă.
De acest privilegiu s-au bucurat elevii claselor a IV-a A, B, C, D și E (coordonați de doamnele prof. Doina Sabău, Codruța Faur, Rodica Fechete, Cristiana Vidican și Luciana Morlocan), de la Școala Gimnazială „Oltea Doamna" din Oradea, care l-au avut ca invitat pe Mircea Pricăjan, redactor al revistei „Familia" și autorul romanului „Gașca", apărut recent la Editura Polirom Junior și care a urcat deloc surprinzător în Top 10 al celor mai citite cărți ale editurii mai sus-amintite, într-un timp record. Subiectul este pe cât de simplu, pe atât de apreciat de către cei mai mici cititori ai săi. În vremea tristei Pandemii de CoVid 19, un grup de patru prieteni de 10 ani, după ce ies de la orele desfășurate on-line, se hotărăsc să iasă pe furiș din casă, pentru a merge la bunica unuia dintre ei. O chestiune aparent banală, care ar fi trebuit să nu surprindă prin nimic; ce s-ar putea întâmpla?!... și de aici, personajele trec printr-o serie de întâmplări palpitante, care te țin cu sufletul la gură până ce termini de citit romanul. De ce te prinde, ca cititor? Pentru că sunt vremuri pe care le-ai trăit cu mască, cu laptop în față, cu restricții de tot felul și în al doilea rând, pentru că traversezi orașul Oradea, al cărui pasaj pe Magheru e în construcție, pasaj pe care elevii școlii noastre îl văd și îl încearcă zilnic. Sunt detaliate locuri pe care le recunoști cu ușurință și ai o senzație de apartenență dublă, aș zice.
Așadar, elevii claselor a patra și-au procurat romanul, cei care nu l-au mai găsit la librăriile din oraș, urmând să-l achiziționeze cât de curând, când revine pe rafturi. Elevii noștri l-au întâmpinat pe îndrăgitul scriitor cu o sumedenie de întrebări, care de care mai incitante. Iar autorul le-a răspuns cu multă răbdare: de unde i-a venit ideea, cine l-a inspirat, cât a durat scrierea romanului, de ce a ales acest titlu, dacă va mai exista o continuare a faptelor prezentate. Profitând de ocazie, cei mici nu s-au sfiit să-l întrebe de genul de carte preferat, primul volum publicat sau chiar de preferințele culinare, toate demonstrând că autorul Mircea Pricăjan este un om extrem de volubil, modest, deschis la dialog și asemeni celor care l-au chestionat, adică de „Gașcă", au concluzionat ei.
A urmat o sesiune de autografe date pe volume, bilețele sau proiecte făcute de elevi. O surpriză de surpriză pentru noi, cei prezenți, a fost întâlnirea cu poetul Dumitru Branc, bunicul lui Dumitru al III-lea, din clasa a IV-a D, cunoștință veche a domnului Mircea Pricăjan și colaborator al revistei ,,Familia", care ne-a lărgit orizontul cunoașterii cu particularitățile unei scrieri în versuri (coincidența fericită face ca și fiii dumnealui să fi învățat carte tot la școala noastră, și să fi fost coleg de liceu cu bunicul lui Mihai Mang, din clasa nepotului său).
Ne-am despărțit cu greu de acești oameni truditori în lumina slovelor vorbitoare, minunați și deschiși, care au multe de povestit, și care ne-au lămurit în multe direcții neînțelese legate de făurirea unei opere literare. Am promis că un asemenea eveniment magnific să nu rămână singular și fără ecou. „Una este să ai cărți/ Alta este să ai carte...iar cine vrea să aibă parte de carte/ Trece mai întâi prin cărți (de tot felul)!"...
Cristiana Vidican

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 06:42:11 Ora de vară a Europei de Est