Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Mircea Mălan și-a depus candidatura pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Bihor

Sâmbătă, 12 aprilie,

Mircea Mălan și-a depus candidatura pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Bihor

Mircea Mălan, candidatul PNL Bihor la funcția de președinte al Consiliului Județean Bihor, la alegerile din 4 mai 2025, și-a depus astăzi candidatura la Biroul Electoral de Circumscripție Județeană Bihor.

Acesta a fost însoțit de Florin Birta, primarul Municipiului Oradea, de primarii orașelor Aleșd și Ștei, Ioan Todoca și Iulian Balaj, primarii comunelor Sântandrei, Holod, Tinca și Mădăras, Ioan Mărcuș, Sandu Săsăran, Vlad Popa și Eugen David, precum și de vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Horea Abrudan și consilierii județeni PNL: Marcela Prada, Ancuța Șchiop, Ionel Avrigeanu, Daniel Pop, Attila Halasz, Cristian Buzlea, Teodor Suciu și Dumitru Fechete. Totodată, au fost prezenți senatorul de Bihor, Bota Gheorghe și deputații Arina Moș, Dumitru Țiplea și Călin Gal, precum și fostul deputat Ioan Cupșa.
Mircea Mălan: „În ultimii ani, județul nostru s-a schimbat în bine. În mandatul 2020-2024, în frunte cu domnul președinte Ilie Bolojan am făcut ce era urgent, necesar și important pentru bihoreni. Am construit drumuri noi, am realizat noi legături aeriene, am introdus rețele de gaze naturale și am făcut să avem un județ mai curat. Am pus temelia unui viitor mai bun pentru noi și pentru copiii noștri. În perioada care urmează vă propun să ducem Bihorul și mai departe".
După depunerea candidaturii, acesta a anunțat un plan de dezvoltare a județului pentru următorii șapte ani, cu șapte direcții principale.
1.Infrastructură și mobilitate pentru un Bihor conectat! Construirea a opt pasaje rutiere și șase pietonale, Inelul Metropolitan de Nord, construirea singurului proiect de Tren Metropolitan din România, toate acestea pentru a reduce timpul petrecut în trafic, poluarea și pentru a fi mai bine conectați cu lumea;
2.Economie și dezvoltare pentru un Bihor prosper! Sprijin pentru mediul de afaceri local, pentru a dezvolta economic întregul județ și pentru a crea locuri de muncă mai bine plătite și mai aproape de bihoreni.
3.Identitate și cultură pentru un Bihor cu suflet! Suntem mândri că suntem bihoreni și că trăim într-un județ cu tradiție și cu un potențial extraordinar ce se cere a fi împlinit. Suntem și trebuie să fim mândri de rădăcinile noastre și putem să ne dezvoltăm punând în valoare frumosul care ne caracterizează ca bihoreni.
4.Turism și agrement pentru un Bihor atractiv și admirat. Vom pune în valoare frumusețile naturale din județul nostru, rezervele de apă geotermală și patrimoniul construit.
5.Agricultură pentru a avea bunătăți de Bihor! Vom sprijini fermierii și vom acorda ajutor pentru producătorii locali.
6.Mediu natural protejat pentru un aer curat, pentru un Bihor curat!
7.Educație, sănătate, sport și grijă pentru cei cu nevoi speciale, pentru un Bihor în care să trăim cu toții mai bine și mai frumos.
În încheierea conferinței de presă, acesta a adăugat ,,În calitate de fost viceprimar al municipiului Oradea și de fost vicepreședinte și președinte interimar al Consiliului Județean Bihor, am dobândit experiența necesară, știu ce avem de făcut și sunt hotărât să îmi asum cu responsabilitate această importantă demnitate publică. Vă asigur că voi fi președintele tuturor bihorenilor și voi colabora cu toți cei 101 primari din județul nostru pentru că pe toți ne leagă același suflet de bihorean și știu că lucrurile bune se fac împreună. Vă îndemn să continuăm drumul cel bun și vă promit că voi pune funcția de președinte al Consiliului Județean Bihor acolo unde îi este locul: în slujba dumneavoastră. Așa să ne ajute Dumnezeu"!
Florin Birta: „Vreau să subliniez că în toate aceste mandate de viceprimar și de vicepreședinte al Consiliului Județean, domnul Mălan s-a ocupat de implementarea proiectelor cu fonduri europene, în principal, și de atragerea fondurilor europene. Știm cu toții ce au însemnat aceste fonduri europene pentru Oradea și pentru județul Bihor Dacă ceva s-a schimbat în Oradea și în județul Bihor, să știți că aceste lucruri s-au întâmplat pentru că am avut acces la aceste fonduri europene și pentru că am avut echipe care au reușit să scrie proiecte și să implementeze aceste proiecte. De aceea sunt convins că, în calitate de președinte al Consiliului Județean Bihor, va face exact ce a făcut și până acum, și mai mult. Îi rog pe toți cei care au avut încredere în mine și m-au votat anul trecut, când am ajuns să preiau al doilea mandat de primar al municipiului Oradea, să îl susțină și să îl voteze pe 4 mai pe domnul Mircea Mălan. Este un om corect, este un om onest și este un om care va duce mai departe parteneriatul dintre Consiliul Județean și Primăria Oradea, un parteneriat care a adus atâtea beneficii comunităților noastre".
Arina Moș: „Este un moment emoționant pentru întreaga noastră echipă, pentru că astăzi se dă o pagină de istorie. Continuăm frumos, continuăm natural prin predarea de ștafetă pe care a făcut-o Ilie Bolojan înspre Mircea Mălan. Sunt aici pentru că am convingerea că este cea mai bună variantă, pentru că Mircea Mălan cunoaște administrația publică în profunzime. Pe lângă proiectele de dezvoltare, de infrastructură, Mircea Mălan clădește în sufletele noastre prin proiectele pe care le duce în toate satele și comunele noastre bihorene (,,Bihorul colindă" și Lumină din Lumină)".
Ioan Mărcuș: ,,Avem nevoie de Mircea Mălan în această funcție, pentru că noi, primarii, avem nevoie de susținerea Consiliului Județean pentru lucrările și proiectele pe care le avem în derulare, atât ca și finanțare, cât și ca și cofinanțări. Fac un apel la toți colegii primari din județul Bihor să convingă lumea să vină la vot, să voteze Mircea Mălan, președinte la Consiliul Județean Bihor, pentru a putea duce mai departe lucrurile începute, de care noi, în fiecare comunitate, avem nevoie, dar și cetățenii din localitățile noastre. Știm cu toții câte s-au realizat în ultimii 4-5 ani în județul Bihor și aceste lucruri trebuie duse mai departe. Putem să ne mândrim, toate localitățile din zona metropolitană Oradea, cu centurile pe care le avem și alte orașe și municipii din județul Bihor cu centurile pe care le au, în condițiile în care multe localități din această țară încă nu le dețin".

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 19:19:06 Ora de vară a Europei de Est