Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Educația rutieră, educație pentru viață”

Activități preventive cu tematică rutieră, derulate de polițiștii din Bihor „Educația rutieră, educație pentru viață” Siguranța se învață din copilărie – peste 2.500 de elevi bihoreni, pregătiți de polițiștii de la prevenire și de polițiștii rutieri, pe

„Educația rutieră, educație pentru viață”

Siguranța se învață din copilărie - peste 2.500 de elevi bihoreni, pregătiți de polițiștii de la prevenire și de polițiștii rutieri, pentru un viitor în siguranță, ca pietoni, bicicliști și șoferi responsabili.

Inspectoratul de Poliție Județean Bihor, prin Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității și Serviciul Rutier, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor, a desfășurat, în perioada martie - aprilie a.c., o serie de acțiuni preventive, în cadrul unei extinse campanii de educație rutieră, în școlile din județul Bihor.
În cadrul campaniei preventive au fost desfășurate 42 de activități preventive, în care au fost implicați peste 2.500 de elevi, care au participat activ, învățând, de la polițiștii de la prevenire și de la cei rutieri, regulile de bază ale circulației și importanța unui comportament responsabil în trafic.
Activitățile au fost realizate cu sprijinul cadrelor didactice și au avut ca obiectiv creșterea gradului de siguranță rutieră în rândul celor mai tineri participanți la trafic.
În cadrul întâlnirilor, polițiștii de la prevenire, alături de polițiștii Serviciului Rutier, le-au prezentat celor mici regulile de circulație pentru pietoni și bicicliști, i-au învățat despre comportamentele preventive și riscurile nerespectării legii, dar și despre importanța colaborării cu părinții și cadrele didactice.
Și pentru că educația rutieră este un proces constant, adaptat vârstei și nivelului de înțelegere al copiilor, polițiștii de la prevenire și cei rutieri au adaptat activitățile preventive, acestea fiind structurate pe categorii de vârstă.
Astfel, pentru clasele I - IV, au fost organizate ateliere interactive despre traversarea corectă, semnele de circulație, rolul polițistului rutier și importanța centurii de siguranță. În cadrul activităților, au fost utilizate jocuri, materiale vizuale și au fost desfășurate activități practice în curtea școlii.
Pentru clasele gimnaziale, activitățile organizate de polițiști au inclus reguli pentru bicicliști, pasageri și pietoni. A fost abordată și atenția în trafic, în special în referință la utilizarea telefonului mobil.
De asemenea, în activitățile desfășurate cu liceenii, au fost abordate teme precum prevenirea consumului de alcool și droguri la volan, siguranța mopediștilor, responsabilitatea în trafic și legislația rutieră de bază.
În ce privește partea practică a activităților, polițiștii i-au implicat pe elevii în ateliere interactive, cu sprijinul patrulelor școlare, în activități desfășurate în Laboratorul mobil de educație rutieră, cu exerciții aplicate și simulări de situații reale și vizionări de filme educative cu tematică rutieră.
Totodată, au fost distribuite materiale educative atractive, precum pliante, planșe, fișe de lucru și chestionare, toate adaptate pe niveluri de vârstă.
În completarea activităților din teren, a avut loc o întâlnire cu profesorii responsabili de educația rutieră din unitățile de învățământ din județ. În acest context, polițiștii de la prevenire și cei rutieri, alături de polițiștii Biroului pentru Siguranță Școlară, au prezentat proiectele preventive dezvoltate pentru copii și adolescenți, exemple de bune practici, tipuri de materiale utilizate în activitățile preventive, precum și structura și obiectivele fiecărei activități. Discuțiile au subliniat importanța colaborării între poliție și școală, pentru construirea unui comportament rutier responsabil încă din primii ani de viață, dar și a exemplului personal, oferit de adulți.
„Educația rutieră este o investiție în viața copiilor noștri. Ea trebuie începută devreme și continuată constant, cu implicarea tuturor: școală, familie, comunitate. Fiecare regulă învățată și aplicată înseamnă un pas în plus spre siguranță" a fost esența mesajului transmis de polițiști.
Activitățile de educație rutieră au fost organizate cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Bihor, iar organizarea atelierelor preventive a fost sprijinită și de reprezentanții unei societăți comerciale, implicați constant în derularea unor activități preventive cu tematică rutieră.
Polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, alături de polițiștii Serviciului Rutier și de cei de la Biroul pentru Siguranță Școlară vor continua campania de educație rutieră și în perioada următoare, cu accent pe prevenirea victimizării în trafic și promovarea unei conduite preventive în rândul elevilor.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 09:50:48 Ora de vară a Europei de Est