Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Vizita oficială a comisarului european Piotr Serafin

Oradea, model de succes în utilizarea fondurilor europene

Vizita oficială a comisarului european Piotr Serafin

Oradea a fost astăzi, vineri, 25 aprilie 2025, gazda unei vizite oficiale de înalt nivel, marcând o nouă recunoaștere la nivel european a performanțelor administrației locale în atragerea și implementarea fondurilor europene. Comisarul european Piotr Serafin, responsabil pentru Buget, Antifraudă și Administrație Publică în cadrul Comisiei Europene, a efectuat o vizită de documentare în municipiul Oradea, însoțit de o delegație formată din ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, europarlamentarul Siegfried Mureșan - vicepreședinte al Comisiei pentru Bugete din Parlamentul European - și consilierii prezidențiali Mihai Jurca și Luminița Odobescu. Gazda delegației a fost primarul municipiului Oradea, Florin Birta.

Programul vizitei a cuprins o serie de obiective relevante pentru impactul fondurilor europene asupra dezvoltării municipiului Oradea. Prima oprire a avut loc la Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea, unde delegația a fost primită de managerul Gheorghe Carp. Oficialii europeni au avut ocazia să viziteze secțiile modernizate ale spitalului și să afle detalii despre investițiile semnificative care au permis dotarea unității cu echipamente de ultimă generație și creșterea calității actului medical.
La Aeroportul Oradea, delegația a fost întâmpinată de directorul general Răzvan Horga, care a prezentat proiectele finalizate și în curs de implementare ce vizează extinderea capacității de operare, îmbunătățirea infrastructurii și diversificarea rutelor aeriene, toate realizate cu sprijinul fondurilor europene.
Turul a continuat cu vizitarea unei companii de succes din Parcul Industrial Eurobusiness Oradea, un exemplu de atragere a investițiilor private prin infrastructură publică creată și extinsă cu fonduri europene. De asemenea, oficialii au vizitat o grădiniță modernizată, investiție care contribuie la îmbunătățirea condițiilor din învățământul preșcolar.
Un alt punct important al vizitei a fost coridorul de mobilitate urbană durabilă din Piața Emanuil Gojdu, parte a unei rețele moderne care integrează transportul public, pistele de biciclete și spațiile pietonale, susținând tranziția către un oraș verde și eficient. În final, delegația a vizitat Cetatea Oradea, simbol al revitalizării patrimoniului cu ajutorul fondurilor europene și al transformării acestuia într-un pol cultural și turistic.
Delegația a vizitat și șantierul noului Spital de Boli Infecțioase, un proiect realizat cu fonduri europene, care va aduce Oradei o unitate medicală modernă, dedicată tratării cazurilor infecțioase la cele mai înalte standarde.
La finalul vizitei, în cadrul conferinței de presă susținute în Sala cu grifoni din incita Cetății Oradea, primarul Florin Birta a declarat că vizita comisarului european reprezintă o validare a muncii depuse în ultimii ani:
"Prezența comisarului Piotr Serafin este o confirmare a faptului că Oradea este pe drumul cel bun. Fondurile europene au fost motorul transformărilor majore din orașul nostru, iar succesul Oradei poate deveni o sursă de inspirație și pentru alte comunități."
Comisarul european Piotr Serafin s-a declarat impresionat de rezultatele vizibile ale proiectelor vizitate, evidențiind în mod special dotările de la Spitalul Județean, precizând că acesta poate rivaliza cu cele mai renumite spitale din Europa. Acesta a apreciat posibilitatea de a interacționa direct cu administrația unui oraș care a beneficiat eficient de finanțările europene și a afirmat că:
"Fondurile europene pot schimba fața unui oraș, pot susține competitivitatea și pot transforma radical calitatea vieții cetățenilor."
Ministrul Marcel Boloș a subliniat importanța colaborării cu europarlamentarul Siegfried Mureșan și a declarat că a prezentat comisarului european viziunea României privind politicile de coeziune și rolul crucial al regiunilor în procesul de dezvoltare echilibrată. Acesta s-a declarat bucuros că proiectul Parcului Industrial Eurobusiness a fost apreciat ca model de bună practică.
Europarlamentarul Siegfried Mureșan a declarat că următorul buget multianual al Uniunii Europene va fi unul ambițios și că Oradea este un exemplu convingător în susținerea politicilor de coeziune:
"Voi continua să militez pentru simplificarea procedurilor de accesare a fondurilor europene și reducerea birocrației, astfel încât comunități ca Oradea să își poată continua dezvoltarea în ritm accelerat."
Consilierul prezidențial Mihai Jurca a menționat faptul că vizita comisarului Serafin la Oradea vine în continuarea întâlnirii de la Palatul Cotroceni cu președintele interimar Ilie Bolojan, afirmând că:
"Oradea este cel mai bun exemplu din România în privința utilizării strategice și eficiente a fondurilor europene."
Vizita comisarului european Piotr Serafin reconfirmă că Oradea este un exemplu de bună practică în folosirea fondurilor europene. Cu sprijinul acestor investiții, orașul nostru se dezvoltă constant, oferind servicii mai bune, infrastructură modernă și o calitate a vieții tot mai ridicată pentru toți cetățenii. Oradea rămâne angajată pe drumul dezvoltării europene.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 09:57:18 Ora de vară a Europei de Est