Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Rădăcini în pământ și în educație verde, digitalizată

Prin activități locale cu impact internațional

Rădăcini în pământ și în educație verde, digitalizată

Pe parcursul anului școlar 2024-2025, elevii de la Școala Gimnazială ,,Avram Iancu" din Oradea au avut ocazia să participe la Proiectul național „Educație despre biodiversitate în spații urbane", cofinanțat prin Erasmus+ - European Platform for Urban Greening (EPLUG), având ca parteneri Fundația WorldSkills România, Asociația Peisagiștilor din România și Lerero (Learning Reengineered).

Sub coordonarea prof. de educație muzicală - anticipând predarea subiectului legat de muzica descriptivă, povestind despre legătura dintre această disciplină de studiu și natura care reprezintă o veșnică sursă de inspirație pentru compozitori și totodată, sunete ei sunt ca o relaxare pentru sufletul trudit - implicând prof. de biologie, geografie, istorie, limba română, matematică, fizică, informatică alături de clase de gimnaziu s-a inițiat ca prin interdisciplinaritate să se exploreze teme esențiale legate de biodiversitate, protejarea spațiilor verzi urbane și importanța dezvoltării durabile, teme care s-au gândit a fi extinse și la elevi din liceu, susținute prin mijloace digitale moderne cu sprijinul partenerilor.
Educația verde digitală nu este doar un concept, ci și o cale de a duce mai departe misiunea proiectului: aceea de a forma elevi conștienți de valoarea naturii, capabili să folosească tehnologia în mod responsabil pentru a proteja mediul înconjurător. În timpul webinariilor și workshopurilor la care profesorii alături de clasele de elevi au participat în cadrul proiectului, s-a conturat întrebarea esențială Cum putem duce mai departe aceste idei, cu ajutorul digitalizării. Pentru aflarea răspunsului la aceasta ne-am înscris în Proiectul Educațional Internațional „Conectat la Natură, Conectat la Viitor: Educație Verde și Digitală" în cadrul căruia elevii au participat la Concursul Internațional „Educația verde în educația digitală", iar din echipa profesorilor din proiect am ales alături de domnul director să scriem lucrarea „Educația verde în educația digitală pentru un viitor sustenabil" prezentată la simpozionul internațional. Cadrele didactice au mers mai departe în căutarea răspunsului participând la Talkshow-ul internațional „Green Talent Recruitment: Inspire Action, Drive Change" și webinariile „Basics of Worlds of Green, Best Practices, The Gameplan, Let's Go Viral" unde prin schimburile de bune practici s-a găsit că, ar fi câteva direcții clare în care educația digitală poate sprijini obiectivele educației verzi: elevii pot folosi aplicații de recunoaștere a plantelor și animalelor; se pot documenta despre ecosisteme urbane și pot crea hărți interactive ale biodiversității locale; pot participa la activități de plantare de pomi, de ecologizare; elevii din diverse regiuni pot colabora prin platforme online în proiecte comune, schimbând idei și bune practici legate de conservarea naturii în mediul urban; integrarea jocurilor digitale care promovează comportamente ecologice și stimularea gândirii critice în fața problemelor de mediu.
Pe lângă activitățile teoretice și digitale, școala noastră a inițiat acțiuni concrete în sprijinul naturii, profesorii, elevii, părinții, chiar și personalul didactic auxiliar participând la acțiuni de plantare de copaci în perimetrul școlii, ba chiar și în comunitate alături de jandarmerie, oferind un exemplu viu de implicare și responsabilitate ecologică. Aceste activități au contribuit la consolidarea legăturii dintre elevi și mediul înconjurător și au încurajat formarea unei atitudini active față de protejarea naturii. Deci, s-au prins rădăcini în pământ și în educație prin activități locale cu impact.
În cadrul activităților din Săptămâna verde și Școala altfel, elevii au participat activ la activități muzicale în mijlocul naturii, dând dovadă cu entuziasm de oportunitatea de a cânta în aer liber imnul creat de prof. de educație muzicală, în care sunt cuprinse elementele naturii cu beneficii directe asupra omenirii.
Aflându-ne la finalizarea proiectului, educația verde în educația digitală nu are aici punctul final, deoarece unele cadre didactice dornice de perfecționare s-au înscris la cursul „Pedagogie digitală în educație" finanțat de Uniunea Europeană și astfel, drumul început se dorește să-și urmeze continuarea firească, ca prin puterea combinată a tehnologiei și a respectului pentru natură, alături de elevii voluntari să putem construi un viitor educațional sustenabil.
Prof. Bondar Zita

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 09:53:25 Ora de vară a Europei de Est