Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Mobilități Erasmus la Liceul Greco-Catolic ,,Iuliu Maniu”

Diseminare în presă

Mobilități Erasmus la Liceul Greco-Catolic ,,Iuliu Maniu”

Liceul Greco-Catolic ,,Iuliu Maniu" din Oradea a obținut ACREDITAREA ERASMUS în Domeniul Educației Școlare pentru perioada 1/02/2024-31/12/2027. Pentru primul an de finanțare, proiect nr. 2024-1-RO01-KA121-SCH-000212035, cu un buget aprobat de 33.043 Euro, proiectul are ca obiectiv specific perfecționarea cadrelor didactice prin însușirea metodelor inovatoare de predare, utilizarea noilor tehnologii în sala de clasă, pentru o predare mai eficientă şi diversă, combinarea metodelor tradiționale cu cele moderne, tehnologice.

Până în acest moment, şase cadre didactice au participat la cursuri de formare. Toate activitățile și cursurile au avut ca temă: digitalizarea și utilizarea instrumentelor moderne la clasă. Astfel, în perioada 17-22 februarie 2025, prof. Demian George și prof. Varna Cristian au participat la cursul Erasmus+ intitulat ,,Integrating A.I. in the classroom with critical thinking" (furnizor Europass Teacher Academy) desfășurat în frumoasa capitală a Ungariei, Budapesta. Scopul principal al cursului a fost îmbunătățirea competențelor digitale și explorarea unor noi modalități prin care A.I. poate facilita procesul de predare și învățare, atât în pregătirea lecțiilor, cât și în interacțiunea directă cu elevii.
În perioada 3-7 martie 2025, doamnele profesor Ioana Ciupleu și Claudia Belea au participat la cursul Erasmus ,,Going Digital in an Innovative Classroom" (furnizor de curs ICT International Training Centre) în capitala Cehiei, Praga. Tematica acestui curs interdisciplinar a oferit participanților informații și abilități pentru folosirea anumitor instrumente digitale de predare, a îmbinat colaborarea în echipă cu schimbul de idei și experiență, pentru planificarea și organizarea cât mai eficientă a activității didactice.
În săptămâna 24-29 martie, doamnele profesor Paula Mureșan și Monika Gaspar au participat la Praga la cursul ,,Digital Storytelling: The Secret Tool for Engaging and Impactful Lessons" (furnizor Europass Teacher Academy). Doamnele profesor menționează pe pagina de Facebook a Proiectului de Acreditare, "Temele propuse au fost foarte interesante, discuțiile fiind constructive, prezentând realitatea societății de astăzi. Facem parte dintr-un cerc multicultural, în cadrul căruia am identificat aceleași probleme ale educației".
În perioada 31 martie-4 aprilie, un număr de 17 elevi au participat la mobilitatea de grup din Polonia unde alături de elevii de la școala gazdă, pe care i-au cunoscut anul trecut când liceul nostru a găzduit grupul din Polonia la Oradea, au realizat o serie de activități folosind instrumente digitale și nu numai. Elevii au fost însoţiţi de prof. Țiț Emanuela, prof. Cristea Andrei și prof. Hoduț Natalia.
Și luna mai va fi plină de activități Erasmus prin găzduirea unei activități de Job Shadowing a unor cadre didactice din Atena, în perioada 5-9 mai și prin participarea a două cadre didactice ale liceului: doamna director, prof. Bianca Fernea şi prof. Antonia Nica tot la o activitate de Job Shadowing la o școală din Croația. Doamnele profesor Ioana Sarca și prof. Patricipa Capriș vor participa în 12-16 mai la un curs de formare în Viena.
Toate aceste activități contribuie enorm la dezvoltarea cadrelor didactice, direct prin participarea la cursurile de formare sau la activitațile de Job Shadowing, dar și indirect prin participare la activitățile de diseminare din școală. Elevii sunt cei pentru care se depun toate aceste eforturi pentru implementarea proiectului. Acest proiect Erasmus reprezintă o oportunitate pentru școală contribuind la dezvoltatea dimensiunii europene. Toate activitățile derulate până în prezent se găsesc pe site-ul școlii și pe pagina de Facebook a proiectului de Acreditare. Acest proiect este finanțat de Uniunea Europeană.
Prof. Hoduț Natalia,
responsabil proiect Erasmus

*Finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate aparțin, însă, exclusiv autorului (autorilor) și nu reflectă neapărat punctele de vedere și opiniile Uniunii Europene sau ale Agenției Executive Europene pentru Educație și Cultură (EACEA). Nici Uniunea Europeană și nici EACEA nu pot fi considerate răspunzătoare pentru acestea.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 19:44:54 Ora de vară a Europei de Est