Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

Târg de vară și spectacol pe cinste!

Duminică, de Zilele orașului Aleșd

Târg de vară și spectacol pe cinste!

Duminică (30 august 2009), în cea de-a doua zi a serbărilor orașului Aleșd (ca și sâmbătă), lumea adunată la târgul de vară a avut parte de un spectacol pe cinste, cu artiști de top, iar dl primar, Þipțer Zeno Dănuț, a primit oaspeți aleși: dna Lucia Varga, deputatul PNL în colegiul Aleșd, senatorul Cornel Popa, precum și Dumitru Voloșeniuc, vicepreședintele Consiliului Județean. În afara serbărilor, dl primar a oficiat și două cununii civile.

 La Tinăud, dl primar, Þipțer Zeno Dănuț, i-a cununat pe tinerii Faur Dan Ioan din localitate și Dulcă Monica din Peștera, iar ieri, la Aleșd, în frumoasa Biserică Baptistă a municipiului, a oficiat cununia civilă a tinerilor Mateaș Radu Sorin din Aleșd și Leho Alexandra din Groși.
Proiecte de proiecte, finalizate, și în curs de derulare
Până să-nceapă distrația pe malul stâng al Crișului Repede, lumea a târguit ce a târguit la tradiționalul Târg de vară de la Aleșd, aflat la cea de-a XXVII-a ediție, iar de la ora 17.00, s-a adunat în preajma scenei, pentru o distracție sută la sută, cu artiști de top: ansamblul de dansuri și cântece „Cerovina”, cu obiceiuri ale slovacilor din Valea Cerului, dansatori și soliști din Budoi, în cadrul unui recital de excepție, luptători ai trupei „Meteorit” din orașul Kaba (din Ungaria), cu demonstrații de karate și spargeri, peste 40 de dansatori și talentați actori ai îndrăgitului și titratului club „Metaphoric” din localitate, Florina Pușcău - solista de muzică populară din Vadu-Crișului, Andreea Bălan, cu ale sale dansatoare: Sorina, Georgiana și Viky (și doi invitați pe sprânceană: coregraful Bursucu’ și orădeanul Petrișor Ruge – „jumătatea” sa de la „Dansez pentru tine”), iar înaintea focului de artificii, pe scenă a făcut show trupa Hi-Q – cireașa de pe tortul serbărilor.
După oficierea cununiei de la Biserica Baptistă, întâiul gospodar al Aleșdului și distinsa noastră gazdă, ne-a făcut cunoscute principalele proiecte cu care a întâmpinat cea de-a IX-a ediție a serbărilor. Un parc de agrement în Tinăud, aflat în stadiu de finalizare, proiect demarat în toamna lui 2008 (pe când erau bani), finanțat prin programul Ministerului Mediului. Mai sunt de plantat arbuștii ornamentali, iar la sfârșitul lunii septembrie, se estimează inaugurarea parcului. În 16 iulie, când s-au închis cele mai multe gropi de gunoi din țară, la Aleșd, s-a făcut pasul în față pentru o stație de sortare și transfer a deșeurilor, un proiect prin Administrația Fondului de Mediu (în valoare de un milion 500 de mii de euro). „Acum stagnăm, pentru că nu mai sunt bani. Am primit o primă tranșă. A doua nu s-a dat încă...”, ne spune dl primar. În apropierea sediului PNL, s-a dat în folosință, înainte de Crăciun, un bloc ANL de toată frumusețea, cu 30 de apartamente, iar într-o altă zonă, sunt în lucru 64 de apartamente, planificate a fi date în folosință în toamna lui 2010, dacă vor veni banii. „Avem în derulare un proiect prin fonduri europene, în valoare de 340 de mii de euro, cu termen de finalizare în noiembrie, un Centru de instruire și informare turistică și folclorică Valea Crișului Repede (în clădirea fostei biblioteci, cu extindere). Prin Frontul Român de Dezvoltare Socială, Un viitor mai bun, se lucrează la un centru multifuncțional, unde vor fi asistați 25 de copii de etnie romă, fiind consiliați și părinții acestora, și unde vor avea acces la o baie comunală. E vorba despre un centru în cartierul Obor, din comunitatea de romi.” Un alt proiect în derulare, prin Ministerul Muncii, cu fonduri Phare, are în vedere dezvoltarea serviciului social în cadrul Centrului de zi, beneficiarii fiind persoanele în vârstă dependente (pensionari, gradul A-III de invaliditate), care sunt aduse la centru cu microbuzul, marțea și joia, pentru diferite servicii: marțea seri duhovnicești și seri tematice, iar joia, pentru kinetoterapie și masaj, ergoterapie, meloterapie, consiliere psihologică, activități și jocuri de club, salon de întreținere.... La activități sunt invitați medici de familie, polițiști din cadrul Poliției de Proximitate, angajați din cadrul Casei de Pensii, edili... Beneficiarii unor asemenea servicii mai au parte și de nenumărate excursii, la mănăstiri și în zone turistice și istorice din județ și din țară...
Un alt proiect important este cel câștigat pe plan operativ regional (Anexa 3,1), în valoare de 500 de mii de euro pentru reabilitarea clădirii policlinicii de adulți și dotarea a patru cabinete (de ginecologie, interne, pediatrie și neurologie); construirea unui corp nou, cu 25 de saloane la spital, partea de interne și pediatrie, cu fonduri de la Ministerul Sănătății, dar și de la primărie. Această lucrare, în care s-au pompat trei milioane de ron, s-a finalizat anul acesta de Rusalii. La capitolul proiecte finalizate, vom aminti și noua Grădiniță din Peștiș. Tot la Peștiș este în lucru o construcție nouă pentru Căminul Cultural (din bugetul local, în valoare de un milion de ron).
Din Valea Cerului și Budoi, din Ungaria și Aleșd...
Ar mai fi avut domnul primar să ne vorbească și despre alte proiecte, dar artiștii din Valea Cerului se pregăteau să intre pe scenă. Ansamblul „Cerovina”, instruit de Anca Turoni, numără peste 50 de membri (24 de tineri și 30 de copii) și este cunoscut și peste hotare. În iulie, a participat la un festival internațional în Slovacia, în august, la un altul în Serbia și la Sf. Elena (în județul Caraș Severin), iar în 20-22 august, la Sighișoara, la un festival al tuturor minorităților din România. Pe 17-18 octombrie e posibil să participe (cu trupa de copii) la Festivalul de la Făget (județul Sălaj), dar și la Sărbătoarea cartofului, de la Șinteu...
Formația din Budoi (instruită de prof. Peneac Maria și Zetocha Carol) a prezentat o suită de dansuri și cântece tradiționale. Pe scenă și în fața scenei, „armata” de luptători din orașul Kaba (Ungaria) a făcut demonstrații de karate și spargeri. În ora următoare, scena a fost monopolizată de admirabilii dansatori ai clubului „Metaphoric” din localitate, dar și de marii actori ai aceluiași club (club care împlinește anul acesta 30 de ani de la înființare). Din cei peste 200 de dansatori ai clubului, Claudia Miere, instructorul formației, a scos pe ringul de dans circa 40, în vreo 10 runde, iar dl prof. Romulus Șoit (instructorul trupei de actori) a ieșit la rampă cu mici actori în mari roluri, redându-ni-l în chip admirabil pe genialul domn I.L. Caragiale prin ale sale schițe monumentale. Și frumoasa Ioana Cheregi, desemnată a prezenta programul serbărilor, a evoluat în mai multe rânduri pe scenă, ca dansatoare, alături de colegele sale de trupă, ea fiind membru al clubului „Metaphoric” de la vârsta de 6 ani. Ioana este studentă la Teatru (la Târgu Mureș), în anul I.
Andreea Bălan, Hi-Q și focul de artificii
 Până la apariția pe scenă a Andreei Bălan, atmosfera a fost întreținută de Florina Pușcău (din Vadu-Crișului), care a interpretat un buchet de cântece din folclorul bihorean. Florina s-a întors de curând din Spania, unde a fost împreună cu ansamblul „Florile Bihorului”, al cărui membru este. De pregătirea publicului pentru intrarea Andreei Bălan s-a ocupat Bursucu’ (coregraful său), care a încercat să electrizeze atmosfera. Curând, Andreea și dansatoare sale (Sorina, Georgiana și Viky) aveau să fie primite cu mult drag de copiii și tinerii din Aleșd. Artiștii le-au răspuns cu aceeași bucurie. Cu multă simpatie a fost primit și orădeanul Petrișor Ruge – minunatul partener al Andreei, la „Dansez pentru tine”. Cuplul de aur a făcut adevărate acrobații dansante, întâmpinate cu urale de înfocații lor fani.
Cireașa de pe tortul serbărilor de la Aleșd a fost, la actuala ediție, trupa Hi-Q, care a fericit numeroasa adunare până la focul de artificii...
„De mult timp, nu mi s-a dat să văd la Aleșd atâta mulțime, dornică de distracție, cum a fost în această seară”, a ținut să aprecieze dl primar, Þipțer Zeno Dănuț, aflat în apropierea scenei, preferând să stea cuminte în umbră, fără surle și trâmbițe, fără „baie de mulțime”! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Târg de vară și spectacol pe cinste!

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminică, 9 mai 2021