Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Târg de vară și spectacol pe cinste!

Duminică, de Zilele orașului Aleșd

Târg de vară și spectacol pe cinste!

Duminică (30 august 2009), în cea de-a doua zi a serbărilor orașului Aleșd (ca și sâmbătă), lumea adunată la târgul de vară a avut parte de un spectacol pe cinste, cu artiști de top, iar dl primar, Þipțer Zeno Dănuț, a primit oaspeți aleși: dna Lucia Varga, deputatul PNL în colegiul Aleșd, senatorul Cornel Popa, precum și Dumitru Voloșeniuc, vicepreședintele Consiliului Județean. În afara serbărilor, dl primar a oficiat și două cununii civile.

 La Tinăud, dl primar, Þipțer Zeno Dănuț, i-a cununat pe tinerii Faur Dan Ioan din localitate și Dulcă Monica din Peștera, iar ieri, la Aleșd, în frumoasa Biserică Baptistă a municipiului, a oficiat cununia civilă a tinerilor Mateaș Radu Sorin din Aleșd și Leho Alexandra din Groși.
Proiecte de proiecte, finalizate, și în curs de derulare
Până să-nceapă distrația pe malul stâng al Crișului Repede, lumea a târguit ce a târguit la tradiționalul Târg de vară de la Aleșd, aflat la cea de-a XXVII-a ediție, iar de la ora 17.00, s-a adunat în preajma scenei, pentru o distracție sută la sută, cu artiști de top: ansamblul de dansuri și cântece „Cerovina”, cu obiceiuri ale slovacilor din Valea Cerului, dansatori și soliști din Budoi, în cadrul unui recital de excepție, luptători ai trupei „Meteorit” din orașul Kaba (din Ungaria), cu demonstrații de karate și spargeri, peste 40 de dansatori și talentați actori ai îndrăgitului și titratului club „Metaphoric” din localitate, Florina Pușcău - solista de muzică populară din Vadu-Crișului, Andreea Bălan, cu ale sale dansatoare: Sorina, Georgiana și Viky (și doi invitați pe sprânceană: coregraful Bursucu’ și orădeanul Petrișor Ruge – „jumătatea” sa de la „Dansez pentru tine”), iar înaintea focului de artificii, pe scenă a făcut show trupa Hi-Q – cireașa de pe tortul serbărilor.
După oficierea cununiei de la Biserica Baptistă, întâiul gospodar al Aleșdului și distinsa noastră gazdă, ne-a făcut cunoscute principalele proiecte cu care a întâmpinat cea de-a IX-a ediție a serbărilor. Un parc de agrement în Tinăud, aflat în stadiu de finalizare, proiect demarat în toamna lui 2008 (pe când erau bani), finanțat prin programul Ministerului Mediului. Mai sunt de plantat arbuștii ornamentali, iar la sfârșitul lunii septembrie, se estimează inaugurarea parcului. În 16 iulie, când s-au închis cele mai multe gropi de gunoi din țară, la Aleșd, s-a făcut pasul în față pentru o stație de sortare și transfer a deșeurilor, un proiect prin Administrația Fondului de Mediu (în valoare de un milion 500 de mii de euro). „Acum stagnăm, pentru că nu mai sunt bani. Am primit o primă tranșă. A doua nu s-a dat încă...”, ne spune dl primar. În apropierea sediului PNL, s-a dat în folosință, înainte de Crăciun, un bloc ANL de toată frumusețea, cu 30 de apartamente, iar într-o altă zonă, sunt în lucru 64 de apartamente, planificate a fi date în folosință în toamna lui 2010, dacă vor veni banii. „Avem în derulare un proiect prin fonduri europene, în valoare de 340 de mii de euro, cu termen de finalizare în noiembrie, un Centru de instruire și informare turistică și folclorică Valea Crișului Repede (în clădirea fostei biblioteci, cu extindere). Prin Frontul Român de Dezvoltare Socială, Un viitor mai bun, se lucrează la un centru multifuncțional, unde vor fi asistați 25 de copii de etnie romă, fiind consiliați și părinții acestora, și unde vor avea acces la o baie comunală. E vorba despre un centru în cartierul Obor, din comunitatea de romi.” Un alt proiect în derulare, prin Ministerul Muncii, cu fonduri Phare, are în vedere dezvoltarea serviciului social în cadrul Centrului de zi, beneficiarii fiind persoanele în vârstă dependente (pensionari, gradul A-III de invaliditate), care sunt aduse la centru cu microbuzul, marțea și joia, pentru diferite servicii: marțea seri duhovnicești și seri tematice, iar joia, pentru kinetoterapie și masaj, ergoterapie, meloterapie, consiliere psihologică, activități și jocuri de club, salon de întreținere.... La activități sunt invitați medici de familie, polițiști din cadrul Poliției de Proximitate, angajați din cadrul Casei de Pensii, edili... Beneficiarii unor asemenea servicii mai au parte și de nenumărate excursii, la mănăstiri și în zone turistice și istorice din județ și din țară...
Un alt proiect important este cel câștigat pe plan operativ regional (Anexa 3,1), în valoare de 500 de mii de euro pentru reabilitarea clădirii policlinicii de adulți și dotarea a patru cabinete (de ginecologie, interne, pediatrie și neurologie); construirea unui corp nou, cu 25 de saloane la spital, partea de interne și pediatrie, cu fonduri de la Ministerul Sănătății, dar și de la primărie. Această lucrare, în care s-au pompat trei milioane de ron, s-a finalizat anul acesta de Rusalii. La capitolul proiecte finalizate, vom aminti și noua Grădiniță din Peștiș. Tot la Peștiș este în lucru o construcție nouă pentru Căminul Cultural (din bugetul local, în valoare de un milion de ron).
Din Valea Cerului și Budoi, din Ungaria și Aleșd...
Ar mai fi avut domnul primar să ne vorbească și despre alte proiecte, dar artiștii din Valea Cerului se pregăteau să intre pe scenă. Ansamblul „Cerovina”, instruit de Anca Turoni, numără peste 50 de membri (24 de tineri și 30 de copii) și este cunoscut și peste hotare. În iulie, a participat la un festival internațional în Slovacia, în august, la un altul în Serbia și la Sf. Elena (în județul Caraș Severin), iar în 20-22 august, la Sighișoara, la un festival al tuturor minorităților din România. Pe 17-18 octombrie e posibil să participe (cu trupa de copii) la Festivalul de la Făget (județul Sălaj), dar și la Sărbătoarea cartofului, de la Șinteu...
Formația din Budoi (instruită de prof. Peneac Maria și Zetocha Carol) a prezentat o suită de dansuri și cântece tradiționale. Pe scenă și în fața scenei, „armata” de luptători din orașul Kaba (Ungaria) a făcut demonstrații de karate și spargeri. În ora următoare, scena a fost monopolizată de admirabilii dansatori ai clubului „Metaphoric” din localitate, dar și de marii actori ai aceluiași club (club care împlinește anul acesta 30 de ani de la înființare). Din cei peste 200 de dansatori ai clubului, Claudia Miere, instructorul formației, a scos pe ringul de dans circa 40, în vreo 10 runde, iar dl prof. Romulus Șoit (instructorul trupei de actori) a ieșit la rampă cu mici actori în mari roluri, redându-ni-l în chip admirabil pe genialul domn I.L. Caragiale prin ale sale schițe monumentale. Și frumoasa Ioana Cheregi, desemnată a prezenta programul serbărilor, a evoluat în mai multe rânduri pe scenă, ca dansatoare, alături de colegele sale de trupă, ea fiind membru al clubului „Metaphoric” de la vârsta de 6 ani. Ioana este studentă la Teatru (la Târgu Mureș), în anul I.
Andreea Bălan, Hi-Q și focul de artificii
 Până la apariția pe scenă a Andreei Bălan, atmosfera a fost întreținută de Florina Pușcău (din Vadu-Crișului), care a interpretat un buchet de cântece din folclorul bihorean. Florina s-a întors de curând din Spania, unde a fost împreună cu ansamblul „Florile Bihorului”, al cărui membru este. De pregătirea publicului pentru intrarea Andreei Bălan s-a ocupat Bursucu’ (coregraful său), care a încercat să electrizeze atmosfera. Curând, Andreea și dansatoare sale (Sorina, Georgiana și Viky) aveau să fie primite cu mult drag de copiii și tinerii din Aleșd. Artiștii le-au răspuns cu aceeași bucurie. Cu multă simpatie a fost primit și orădeanul Petrișor Ruge – minunatul partener al Andreei, la „Dansez pentru tine”. Cuplul de aur a făcut adevărate acrobații dansante, întâmpinate cu urale de înfocații lor fani.
Cireașa de pe tortul serbărilor de la Aleșd a fost, la actuala ediție, trupa Hi-Q, care a fericit numeroasa adunare până la focul de artificii...
„De mult timp, nu mi s-a dat să văd la Aleșd atâta mulțime, dornică de distracție, cum a fost în această seară”, a ținut să aprecieze dl primar, Þipțer Zeno Dănuț, aflat în apropierea scenei, preferând să stea cuminte în umbră, fără surle și trâmbițe, fără „baie de mulțime”! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Târg de vară și spectacol pe cinste!

Trimite email
vineri, 19 aprilie 2024, 16:51:18 Ora de vară a Europei de Est