Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

La Cociuba Mare, cadrele didactice au (re)venit la serviciu

Ieri, a debutat noul an școlar

La Cociuba Mare, cadrele didactice au (re)venit la serviciu

Marți (1 septembrie 2009), fiind prima zi din noul an școlar, cadrele didactice s-au întors la post (iar cadrele noi, detașate, transferate... au făcut cunoștință cu noul loc de muncă). La ora la care sindicatele din învățământ urmau să se întâlnească cu ministrul de resort, dna prof. Ecaterina Andronescu, noi ne aflam la Școala cu clasele I-VIII din Cociuba Mare.

„Mă doare sufletul să las dascălii pe drumuri”
Până mai ieri, în comuna Cociuba Mare funcționau patru școli cu clasele I-VIII, câte una în fiecare localitate (Cociuba Mare, Cheșa, Petid și Cărăsău), dar micșorându-se mult numărul de copii, s-a trecut la comasare, în sensul că elevii de gimnaziu din Cheșa și Petid (circa 40) sunt aduși cu microbuzul școlar la Școala cu clasele I-VIII din Cociuba Mare, după cum am aflat de la directorul școlii, dna prof. Otilia Trif.
Colac peste pupăză, a mai venit și ministerul (onor guvernul) cu măsura radicală (deloc inteligentă) de reducere a sute de posturi la nivelul unui județ, de parcă învățământul ar avea belșug de cadre didactice!
La nivelul școlii coordonatoare din Cociuba Mare trebuie reduse 2,66 de posturi. Astfel, cade un post de învățător (care, de altfel, avea vreo doi copii în clasă), postul de director adjunct, care s-a desființat (neavând 25 de clase, cum spune legea), iar pentru acea fracțiune se reduce un îngrijitor (0,25), iar directorul se „sacrifică” și el cu un sfert de normă. „Mă doare sufletul să las dascălii pe drumuri.Toți suntem prieteni. Toți suntem egali”, exclamă doamna director.
Vizitând școala, aveam să facem cunoștință cu cadrele didactice prezente la școala de centru. Peste 90 la sută sunt titulare, iar cele mai multe sunt din comună. Dintre cele patru cadre noi care au primit repartiție la Cociuba Mare, am cunoscut-o pe învățătoarea Lorena Pălcuț (din Finiș), care a lucrat ca suplinitoare timp de doi ani în sat, iar acum a primit post tocmai la Cociuba Mare. Secretara (Georgeta Zubașcu) lucra la încadrarea titularilor și suplinitorilor.
În cele patru școli și cinci grupe de grădiniță, vor învăța în actualul an școlar 393 de școlari și preșcolari (preșcolarii fiind în număr de 86). Clădirile unităților de învățământ arată cum arată, unele renovate (ca noi), altele sunt abandonate (nefiind bune nici ca muzee), după cum aveam să constatăm ieșind în peisaj, însoțiți de dl Flore Fitărău, doamna director scuzându-se că este chemată la „împărăție” (inspectoratul școlar). Vorba vine!
Școala din centrul de comună a fost reabilitată în 2006, la fel și cea din Cărăsău (iar în spatele clădirii s-a turnat fundație pentru o grădiniță). În raidul nostru prin comună, am apucat să vedem că se lucrează (încet, dar sigur) și la modernizarea drumului comunal (DC-97) Petid – Cărăsău - Olcea. „S-a început în urmă cu trei săptămâni, dar se lucrează pe trei fronturi, din trei direcții, pe o lungime de 6,5 km. Acest drum va scurta cu circa 12 kilometri distanța dintre Ineu și Beiuș, pentru cei care vor dori să circule pe această rută”, vorba dlui primar, Ioan Irimie.
Femeile de serviciu erau la datorie!
Dacă cei mai mulți dintre dascăli au servit, ieri, patria, trecând pe la unitățile de învățământ, și femeile de serviciu erau la datorie în cele mai multe dintre localurile vizitate, că de, elevii și preșcolarii sunt așteptați, în 14 septembrie, să înceapă, totuși, cursurile (dacă nu cumva se va prelungi vacanța cu cele 10 zile „indexate de guvern”, despre care fac vorbire sindicatele din învățământ).
La Școala cu clasele I-IV (și grădinița) din Cheșa, le-am găsit la locul faptei pe dna învățătoare Floare Ienciu și femeia de serviciu (Ana Iancu). „Așa, pozați-mă, să mă vadă și pe mine lumea că muncesc”, glumea Ana Iancu, vopsind soclul de pe coridor. La Cheșa, sălile de clasă erau gătite, iar sala de grupă a preșcolarilor ne zâmbea fericită, dorind parcă să ne spună că-i așteaptă cu nerăbdare pe cei mici. La ieșire, în fața școlii, o cetățeancă se arăta revoltată că onor primăria a luat o feliuță din clădirea școlii pentru a „trânti” un dispensar de ocazie (o sală de consultație), o încăpere singulară, fără sală de așteptare. Cu ce o puteam noi consola, la acea oră, decât să le dorim celor din Cheșa să nu fie nevoiți să vină prea des pe la dispensar! Sau să se îmbolnăvească mai rar și nu toți deodată, să nu stea la rând... (în stradă) în fața școlii...
La Petid, femeia de serviciu (Viorica Tule) și-a adus și soțul (Florian Tule), să aprindă gunoaiele, să taie buruienile din curte și să-i care apă pentru spălat dușumeaua și geamurile...
Pentru derutarea adversarului
În curtea școlii vechi (abandonate) din Cărăsău, am văzut mișcare de „trupe” și am intrat, crezând că muncitorii de la S.C. „Crișana Pro Construct” au adus nisip, ciment și alte materiale pentru renovarea clădirii, când, de fapt, ei doar își aveau sălașul în clădirea școlii, lucrând la modernizarea drumului. În fața școlii, am dat cu ochii de trei copii, Alexandra Emanuela Rotar, David Iulian Rotar și Rebeca Lingurar, care povesteau în jurul căruciorului, unde l-am descoperit pe cel mai mic membru al familiei Rotar (Iosif Valerian Rotar, în vârstă de șapte luni). Fără niciun rezultat, am plecat mai departe. În contrast, cealaltă clădire a școlii din Cărăsău arată excelent, văzută din exterior. În interior nu am putut pătrunde, doar în curte. În spatele clădirii, am descoperit fundația noii  grădinițe, deși ni se pare prea mare... pentru „un război atât de mic”!
La întoarcere, ne-am abătut pe la Grădinița din Petid, dar tot fără sorți de izbândă, să o putem vizita...
Așadar, pe ici pe colo, lucrurile se mișcă greu, chiar dacă s-a făcut 1 septembrie, iar școlile și grădinițele ar cam trebui să fie pregătite să-și primească beneficiarii în săli igienizate, primenite și primitoare! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: La Cociuba Mare, cadrele didactice au (re)venit la serviciu.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:50:14 Ora de vară a Europei de Est