Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

TNL cere premierului Emil Boc să se răzgândească în privința Legilor Educației

Comunicat de presă

TNL cere premierului Emil Boc să se răzgândească în privința Legilor Educației

Tineretul Național Liberal își manifestă îngrijorarea acută față de decizia premierului Emil Boc de a începe procedurile pentru adoptarea răspunderii Guvernului pe Legile Educației. Studenții liberali, ca orice alți studenți sau elevi din România, sunt direct afectați de haosul din învățământ, motiv pentru care cerem Guvernului ca cel puțin acum, în al12-lea ceas, să renunțe la procedurile de asumare a răspunderii și să supună acest pachet de legi unor dezbateri serioase parlamentare, dezbateri la care să participe și specialiști.

 De altfel, și rectorii celor mai importante universități din țară sunt de părere că adoptarea Legilor Educației prin asumarea răspunderii guvernamentale este absurdă.
 Legile Educației trebuie să corespundă, tehnic, vremurilor contemporane, dar și realităților europene, iar în egală măsură trebuie să fie agreate de elevi, studenți, sindicate și amendate de profesori acolo unde este cazul. În plus, considerăm că avem nevoie de un pachet de legi care să nu se mai schimbe de la an la an; învățământul trebuie să fie un domeniu stabil, cu reguli stabile, nu cu schimbări anuale, în funcție de ideile fiecărui om care ocupă temporar postul de ministru al Educației.
 Pentru TNL, Educația este o prioritate națională, nu doar la nivel declarativ. Învățământul românesc are nevoie de un cadru adecvat în care să se dezvolte și care să permită resurselor umane și financiare să-și găsească o cale axată pe principiile și normele democratice și europene.
 Considerăm că bâlbâielile actualei coaliții referitor la pachetul de legi privind Educația – dovezi, de altfel, ale incompetenței celor care ne guvernează -  sunt rezultatul trist al luptei politice, atât PD-L (prin comisia Miclea) cât și PSD (prin ministrul Ecaterina Andronescu), dorind să-și asume, pe nedrept, titlul de reformator al învățământului românesc.
 În acestă luptă politică interesele celor din învățământ, dar mai ales ale elevilor și studenților, nu sunt luate în considerare de nimeni. Cerem, pe această cale, să se termine cu tergiversările politicianiste, astfel încât o propunere de pachet legislativ să fie cât mai curând transmisă Parlamentului spre dezbatere și aprobare, iar rezultatul final să fie o lege serioasă, coerentă și adaptată, pentru un învățământ modern și eficient. (Florin Birta)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 16:21:01 Ora de vară a Europei de Est