Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Un proiect pentru reabilitarea grădiniței

La Școala din Cefa, s-a câștigat

Un proiect pentru reabilitarea grădiniței

„Am câștigat un proiect depus la Inspectoratul Școlar pentru reabilitarea Grădiniței din Cefa. Primăria a achiziționat clădirea unde a funcționat poșta, iar acel spațiu dorim să-l renovăm și să-l folosim ca și grădiniță, cu bani de la Ministerul Educației, Cercetării și Inovării, promiși de domnul deputat Ioan Sorin Roman” (membru în comisia de învățământ – n.n.), așa după cum am aflat de la prof. Ioana Rus, directorul Școlii cu clasele I-VIII din Cefa.

 Se vede că domnul deputat nu a uitat de unde a plecat, iar cât a fost primar, pentru întâiul gospodar al comunei, învățământul era o prioritate...
Patru table reglabile, băncuțe, scaune și jucării din Olanda
În noiembrie 2008, a fost inaugurată la Cefa o sală de sport în curtea școlii („sală de gimnastică”, ține să precizeze doamna director), sală pe care nu am reușit să o vizităm pentru simplul motiv că directorul nu deține cheile (culmea-culmilor!), iar angajații primăriei nu știu pe unde s-or fi  „rătăcit”... cheile (cu siguranță că domnul deputat nu le-a luat la București). Trist este că de la inaugurare, copiii nu au mai pus piciorul în acea „sală-fantomă”!
Tot atunci, s-a demarat construirea unor grupuri sanitare interioare, care vor deveni funcționale, probabil, în această toamnă. Am spus probabil pentru că încă nu e sigur că onor constructorul se va deranja în zilele următoare să vină să finalizeze lucrarea (să compartimenteze toaletele, o treabă minoră, până la urmă, pentru măria sa). Destul ca inaugurarea lor să nu se producă în prima zi de școală (luni, 14 septembrie), cum ar fi normal și firesc, nu?
La stradă, s-a tras un gard din fier forjat, având o fundație din piatră cioplită și lăcuită. S-au schimbat toate ușile și s-a montat parchet laminat în toată școala, s-au făcut igienizări, s-a vopsit și s-a zugrăvit, s-a făcut curățenie generală (inclusiv în curte) și aprovizionarea cu lemne.
„Anul trecut, am reparat acoperișul la clădirea unde funcționează grădinița și ciclul primar la Inand; am făcut reparații curente la Școala cu clasele I-VIII din Inand (prof. coordonator, dl Viorel Jurcan); tot de anul trecut, avem mobilier nou în toată școala și la cele trei grădinițe (din Cefa, Inand și Ateaș). În 2009, am primit patru table reglabile pentru clasele primare din Cefa, de la o fundație din Olanda, precum și 30 de băncuțe cu scaune și jucării pentru grădinițe”...
Miercuri după-masă (2 septembrie), la ora vizitei noastre (14.47), femeile de serviciu (Floare Baba și Szenes Daniela) erau încă pe sectoare.
Proiecte și activități educative
Pentru perioada următoare, doamna director are în plan (cu bătaie mai lungă sau mai scurtă, după cum vor veni banii) renovarea exterioară și interioară a școlii de centru, precum și un teren de sport multifuncțional...
Tânără, frumoasă și dornică de a valorifica din plin potențialul elevilor și cadrelor didactice din comună, Ioana a impulsionat competiția internă, punând în mișcare toate mecanismele și lansând mereu noi provocări, prin participarea la proiecte și activități educative (Teatru de păpuși, activități de Hallowen, spectacol de magie, spectacol cu animale exotice, participare la concursul organizat de Ecotop, Ziua bibliotecarului, participare la „Școala nonviolenței”, la care echipajul școlii a obținut punctaj maxim la teorie, participare la campania pentru promovarea normelor de igienă personală și a mediului înconjurător, Zilele francofoniei, Ziua Europei – sub deviza „O Europă așa cum vreau eu”, excursii și vizite în Orășelul copiilor din Oradea, la Teatrul de Stat pentru Copii și Tineret „Arcadia” din Oradea, excursie în Maramureș, noi activități ale cercului de abilități practice, intitulat „Culoare și imaginație”, condus de înv. inst. Alexandra Roman...
S-au derulat proiecte școlare de parteneriat cu Grădinița nr. 46 din Oradea, pe teme ecologice, prin activități comune desfășurate la Oradea și Cefa; un parteneriat cu Școala din Sânmartin (activități sportive, de 1 Iunie, pe stadionul din Cefa) și tot de 1 Iunie, întreceri sportive și cu elevii Școlii din Sânnicolau Român.
E de reținut  apoi recordul pe care l-au realizat școlarii din comuna Cefa în colectarea dopurilor de plastic, campanie organizată de Inspectoratul Școlar, intitulată „Protejarea naturii – o datorie, colectarea deșeurilor – un comportament responsabil”, ocazie cu care au fost adunate 43 de kilograme de dopuri din plastic!
 Suntem încântați să aflăm toate acestea și să vedem că la Cefa au fost turate motoarele, se iese mai mult la rampă și se ridică ștacheta! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Un proiect pentru reabilitarea grădiniței.

Trimite email
vineri, 9 mai 2025, 07:47:06 Ora de vară a Europei de Est