Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Încă două zile de foc, stres și nervi

Joi și vineri, ședințe publice pentru... suplinire

Încă două zile de foc, stres și nervi

Ieri și astăzi (joi și vineri, 3 și 4 septembrie 2009), s-au desfășurat, la sala festivă a Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Oradea, alte două zile de ședințe publice pentru rezolvarea de supliniri în învățământul preuniversitar bihorean.

 Generalul adjunct al Inspectoratului Școlar, Nicolae Ungur, președintele comisiei de mobilitate, a gestionat situația, cu calm, răbdare și diplomație, în litera și spiritul legii, rezolvând și unele cazuri particulare puse pe tapet de diverși candidați, mergând până la contactarea telefonică a conducătorilor de unități pentru
lămurirea unor neclarități.
 Ieri, preț de câteva ore, am fost și noi martori la ședințele învățătorilor și educatoarelor, iar astăzi, la engleză.
Prin detașare, în urma restrângerilor de activitate (impuse de cele 581 de norme care trebuiau reduse la nivelul învățământului preuniversitar bihorean), s-au eliberat anumite posturi (Hotar, Aleșd, Nădar-Spinuș, Sârbi-Burzuc, Fâșca...) și s-au ocupat altele, la Drăgești, Cociuba Mare, Sohodol și Finiș (ca să dăm doar patru cazuri fericite, în care fiecare dintre candidați a reușit să ajungă la el în sat). Au fost și dintre aceia care au solicitat posturi, la derută, după ureche, fără să știe unde vor ajunge (fără să cunoască unde vine pe hartă localitatea respectivă). S-a întâmplat să asistăm și la situații și gesturi rare, aproape singulare, în care un candidat cu medie mai mare și cu toate drepturile asupra postului a renunțat în favoarea altuia care era din localitatea respectivă. Este cazul beiușeanului Fășie George Romulus care a renunțat în favoarea Floricăi Șandra. Aproape la toate disciplinele, numărul de posturi și de fracțiuni de catedră a fost de zeci de ori mai mic decât cel al candidaților. La educatoare, spre exemplu, oferta la zi a Inspectoratului Școlar a fost de doar șase posturi: la Birtin, Ortiteag, Cociuba Mare, Salonta, Păgaia și Chiribiș, dar, prin ocuparea acestora de către titularii detașați, au apărut și altele, precum: Holod-Lupoaia, Călătani, Aștileu (colonie), Beznea...
Astăzi, între orele 10.00 și 13.00, s-a vorbit în limbi, pentru că au fost programați „englezii”, „francezii”, „germanii”, „slovacii” și „maghiarii” (care știu românește, vorba generalului Ungur, și dumnealui tot român). Și în cazul limbilor, catedrele și fracțiunile au încăput pe două coli ministeriale. S-au oferit doar șapte catedre complete (de câte 18 ore), la Aleșd, Tinca (patru - două la ciclul primar și două la gimnaziu), Petreu și Marghita, precum și 27 de fracțiuni (la Sârbi, Salonta, Tinca, Tărcaia, Finiș, Oradea, Borș, Ștei, Sâmbăta, Biharia, Bratca, Marghita, Dobrești, Sălacea, Valea lui Mihai și Ineu. Mult mai multe însă decât la ședințele anterioare.
Unora, șansa le poate surâde pe ultima sută de metri, în 8 sau 9 septembrie (sau mai știi?), poate chiar și după aceea...
 Nu vă pierdeți speranța și încrederea în steaua voastră norocoasă!  (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Încă două zile de foc, stres și nervi.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:54:20 Ora de vară a Europei de Est