Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

La Biserica ,,Nașterea Maicii Domnului” din Parohia Ortodoxă Oradea Tei, au fost premiați 95 de elevi care au absolvit anul școlar cu media generală 10

În cadrul celei de-a V-a ediții a proiectului ,,Biserica susține performanța”, duminică, 22 iunie,

La Biserica ,,Nașterea Maicii Domnului” din Parohia Ortodoxă Oradea Tei, au fost premiați 95 de elevi care au absolvit anul școlar cu media generală 10

În Duminica Sfinților Români (22 iunie 2025), biserica părintelui paroh Dragomir Balotă devenise neîncăpătoare pentru mulțimea de părinți și copii care li s-au alăturat credincioșilor din Parohia Tei la ceas de sfântă rugăciune. La propunerea făcută de părintele vicar eparhial, pr. prof. Radu-Valer Rus, părintele paroh Dragomir Balotă a primit cu mult drag să-i premieze pe cei 95 de elevi din trei școli orădene care au încheiat anul școlar 2024-2025 cu media generală 10. Acțiunea se înscrie în cadrul proiectului educațional ,,Biserica susține performanța", aflat la cea de-a V-a ediție. Proiectul a fost inițiat în anul 2021 de către părintele profesor Radu-Valer Rus, directorul Liceului Ortodox ,,Episcop Roman Ciorogariu" din Oradea, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor și cu biserici orădene care doresc să premieze performanța în Educație.

La încheierea sfintei Liturghii, părintele vicar Radu-Valer Rus ne-a pus la suflet Cuvântul de învățătură din Duminica Sfinților Români, după care părintele profesor Florin Negruțiu, inspector școlar, reprezentantul Inspectoratului Școlar Județean Bihor, a anunțat premierea celor 95 de elevi de 10 din trei școli orădene: Liceul Ortodox ,,Episcop Roman Ciorogariu" (director, pr. prof. Radu-Valer Rus, cu 46 de premianți), Școala Gimnazială ,,Nicolae Bălcescu" (director, prof. Costa Elisabeta Monica, cu 35 de premianți) și Școala Gimnazială ,,Dimitrie Cantemir" (director, prof. Codău Teodora, cu 14 premianți). Părintele paroh Dragomir Balotă, părinte secretar al Protopopiatului Ortodox Român al Oradiei, i-a premiat pe cei 95 de elevi cu media generală 10, dar și pe directorii celor trei școli și pe domnul inspector școlar Florin Negruțiu.
Haideți să-i cunoaștem pe cei 95 de elevi de 10, mândria și cinstea școlilor, profesorilor și părinților!
Ce și-ar putea dori mai mult un profesor sau un părinte decât elevi de 10, ca acești minunați copii!
 
Cei 46 de elevi premiați de la Liceul Ortodox ,,Episcop Roman Ciorogariu" din Oradea:
șapte elevi din clasa a V-a A: BAN RALUCA, BUDUREAN-TARCEA LARA, BUZLE SARA-ELISA, COSTAS RAUL-ANDREI, CUCIULA MIRIAM, POPA ANTONIA și STEFANCSIK TANIA-JESSICA;
nouă din a V-a B: BUZGUȚA ELENA-IRINA-ELISABETA, CHEREGI RAREȘ-MIHAI, FECHETE DARIA-ȘTEFANIA, GHIULA MARIA-RAISA, MICULA CARLA-ANDRADA, SECARĂ DARIUS-GEORGE, STANCIU ARIANA-MARIA, TOIA IULIA-NICOLA și UNGUR ANDREI-DOMINIC;
doi din a VI-a A: GIURGIU ANDREI DAN și POPA TEODORA-ȘTEFANIA;
10 din a VI-a B: BRÎNDAȘ EDUARD-FABIAN-NICOLAS, CADAR MARIA, DĂGĂU GEORGE, ERDEI ȘTEFANIA-INES, GYERMAN ANDREI-SORIN, HĂRĂGUȘ LIGIA-OLIVIA, MIHALCEA ALEXANDRU, MIRON IUNIA, POP PATRICK-GEORGE și TĂBĂCARU-IONESCU SERAFIMA;
trei din a VII-a A: CZIKO ERIC-CRISTIAN, GOLPOIAN IRIS-BIANCA și MANCIU DENISA-GEORGIANA;
șase din a VII-a B: BLAJ SARA-MARIA, CADAR EDMOND, FILIP VLAD, GHIB IONUȚ-ANDREI, IOVAN DENIS-IONUȚ și POP ALEXANDRU-BOGDAN;
trei din a VIII-a B: DĂGĂU NICOLAE-FLORIN, GORDAN IANIS-CRISTIAN și NAGY ANTONIO;
trei din a VIII-a C: FĂRCUȚ ALESIA-MIRUNA, MATEȘ-IANCU ALEXANDRA-NATALIA și PEPELEA IOANA-PAULA;
și câteun elev din a IX-a A: ORBAI TIMOTEI;
a XI-a A: CIUCLE MIHAI-ALEXANDRU;
și a XI-a B: POPA ALISIA-PAULA.
 
Cei 35 de elevi premiați de la Școala Gimnazială ,,Nicolae Bălcescu" din Oradea:
patru elevi din a V-a A: BOLOGAN FLORIAN-ALEXANDRU, NEGRU ANDREI-MATEI, PETRICA OANA și TRIFU GLORIA-STEFANIA;
trei elevi din a V-a B: IANCU ANTONIA-ELENA, MUȚIU SOFIA-MARIA și PĂDUREANU ADELINA-IOANA;
câteun elev din a V-a C: BUCIU IOANA-MARIA
și a V-a D: CARAGEA-POP-BACIU  ANA-MARIA;
doi din a VI-a A: BUIBAȘ ANDREI-MIHAI și IGNA-PETRAȘCU MARIA;
trei din a VI-a B: ANDREICA ANTONIA, CIORBA DAYA-MARIA și MARC RĂZVAN-ȘTEFAN;
patru din a VI-a C: BIRTA IULIA GEORGIANA, BOLBA DARINA MARIA, BULC MIHAI și FAZECAS DARIA MARIA;
doi din a VII-a A: INĂȘEL SARA CRISTINA și MARA BIANCA-ELENA;
trei din a VII-a C: BOLOGA ANISIA CLEOPATRA, POPESCU JASMINE-ANGELA și SĂCĂCIAN RAREȘ-MIHAI;
cinci din a VIII-a A: BÎRLEA ILEANA-DIANA, POPA BIANCA-MARIA, POPOVICIU ANDREEA, TOMUȚA SOFIA-MARIA și TREMPE-COTUNA HORIA-ANDREI;
cinci din a VIII-a B: BANYAI NICOLE, CHIFAN ANTONIA-ELENA, NEGRU MIRIAM-MIHAELA, POP NICOLE-NATALIE și STRAȚOMIR ANA-MARIA;
 și câteun elev din a VIII-a C: PETRUȘ ANTONIU-CRISTIAN
și a VIII-a D: VEREȘ ALEX-MATEI.
 
Cei 14 elevi premiați de la Școala Gimnazială ,,Dimitrie Cantemir" din Oradea:
șapte elevi din clasa a VI-a A: BRATU ALEXANDRU, CODĂU GABRIEL, HEBRIȘTEAN RAUL MIHAI, IANCU ANA MARIA, LEUCEA MAIA, MAIER ALEXANDRA și MICULA DAVID CONSTANTIN;
câteun elev din a VI-a C: POPA DAVID
și a VII-a A: ALIC SEBASTIAN ANDREI;
trei din a VII-a B: BUȚIU ILINCA MARIA, JIARCA ALEXIA MARIA și PETRIȚA SARA MARIA;
precum și câteun elev din a VIII-a A: IOVAN DENISA MARIA
și a VIII-a B: RUGE ADELINA IOANA.
 
Felicitări, dragi elevi minunați și harnici!
Felicitări, stimați profesori (și directori), dragi și fericiți părinți!
Felicitări inițiatorilor, organizatorilor și sponsorilor vinovați de premierea Excelenței în Educație!
Mulțumim de invitație, preacucernice părinte paroh Dragomir Balotă, și felicitări pentru frumoasa și reușita activitate de recunoaștere și premiere a performanței de excepție în cazul celor 95 de elevi de top!
Moise-Ovidiu DAN

Trimite email
marți, 1 iulie 2025, 05:12:45 Ora de vară a Europei de Est