Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Prefectul MARCEL DRAGOȘ aduce împreună reprezentanții județeni ai autorităților administrației publice centrale, precum și furnizori de servicii medicale, sociale și socio-medicale adresate vârstnicilor

Două întâlniri de lucru la Prefectură

Prefectul MARCEL DRAGOȘ aduce împreună reprezentanții județeni ai autorităților administrației publice centrale, precum și furnizori de servicii medicale, sociale și socio-medicale adresate vârstnicilor

În baza tendințelor tot mai pregnante din sistemul de sănătate, cum ar fi numărul mare de vârstnici care se prezintă la Unitatea de Primiri Urgență a Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor fără a necesita intervenții medicale urgente, precum și apariția tot mai frecventă a situațiilor în care persoanele vârstnice, lipsite de sprijin familial, întâmpină dificultăți la externarea din spital din cauza absenței copiilor sau a altor persoane obligate legal să le întrețină, prefectul județului Bihor, Marcel Dragoș, a convocat reprezentanții sistemului de sănătate și ai celui de asistență socială pentru a identifica, împreună, soluții.

Tendințele semnalate au o posibilă corelație cu întoarcerea în țară, în perioada concediilor, a membrilor de familie din diaspora, fenomen care duce la creșterea numărului de vârstnici care ajung la secția de urgență. Cauzele unei asemenea tendințe sunt multiple, iar această realitate reclamă noi perspective în colaborarea dintre instituțiile publice și reprezintă, totodată, un motiv de reflecție pentru societatea noastră: atât asupra modului în care serviciile existente pot răspunde nevoilor vârstnicilor singuri și dependenți, ai căror aparținători sunt plecați, cât și asupra altor nevoi cu care se confruntă cetățenii României din diaspora, ai căror părinți rămân în țară.
În cadrul a două întâlniri de lucru organizate la Instituția Prefectului s-au discutat variante de soluții care să prevină prezentările nejustificate la serviciile de urgență medicală, precum și soluții menite să asigure externarea vârstnicilor din spitale în condiții optime și continuarea îngrijirii lor la domiciliu, în comunitate sau, după caz, în centre rezidențiale. Întâlnirile de lucru au urmărit orientarea instituțiilor și a furnizorilor de servicii spre colaborare interinstituțională și punerea în comun a serviciilor medicale, sociale și medico-sociale, pentru coordonarea și facilitarea aplicării coerente și integrate a politicilor publice sectoriale din domeniul sănătății și al asistenței sociale. O mai bună integrare între sectorul sănătății și cel social a fost recunoscută ca fiind un factor important pentru dezvoltarea unor politici și intervenții coerente în domeniul îmbătrânirii active, conform analizelor aferente măsurilor guvernamentale.
Pentru a preveni supraaglomerarea secțiilor de primiri urgențe, este importantă colaborarea strânsă între medicina de familie, asistența medicală comunitară și centrele de permanență, susținută de programe de informare a populației. Totodată, serviciile publice de asistență socială și organizațiile de vârstnici au un rol esențial în a sprijini persoanele în etate vulnerabile, facilitându-le accesul la informații despre serviciile medicale adecvate nevoilor acestora.
În privința soluțiilor pentru externarea vârstnicilor din sistemul de sănătate, s-a subliniat importanța comunicării permanente a informațiilor privind furnizorii de servicii și locurile disponibile, precum și a stabilirii unor trasee de îngrijire - pe cât posibil, în comunitate. Totodată, s-a discutat despre dezvoltarea serviciilor sociale, socio-medicale și medicale la nivel local, a unităților de asistență medico-socială și a așezămintelor de asistență socială prevăzute de lege, cu accent pe asistența primară, comunitară și pe îngrijirile la domiciliu. Capacitatea actuală a serviciilor de îngrijire la domiciliu sau în rezidențe sociale/socio-medicale pentru vârstnici este aproape epuizată, iar numărul de locuri disponibile în unitățile medico-sociale și centrele rezidențiale rămâne redus.
Astfel, au fost identificate câteva propuneri de modificări legislative menite să îmbunătățească cadrul legal actual, precum și măsura concretă privind actualizarea și comunicarea periodică, către factorii implicați, a locurilor vacante disponibile în centrele de îngrijire dedicate vârstnicilor.
România dispune de fonduri europene pentru extinderea serviciilor comunitare integrate, astfel încât asistența medicală comunitară și asistența socială să includă și servicii dedicate vârstnicilor. Sunt prevăzute, de asemenea, investiții pentru adaptarea locuințelor seniorilor, astfel încât aceștia să poată fi îngrijiți cât mai mult timp în comunitatea locală, precum și pentru extinderea îngrijirilor la domiciliu.
Prefectul județului Bihor, Marcel Dragoș, subliniază necesitatea „dezvoltării serviciilor comunitare - servicii de îngrijire personală, consultații și îngrijiri medicale la domiciliu, adaptarea locuințelor vârstnicilor prin mici amenajări ori reparații, astfel încât îngrijirea pe termen lung să poată fi asigurată la domiciliu, în mediul personal."
Detalii privind liniile de finanțare actuale sunt disponibile aici:
mmuncii.ro/j33/index.php/ro/transparenta/anunturi/7583-anunt-selectie-uat-comune-14032025
mfe.gov.ro/poids-a-fost-actualizat-ghidul-servicii-de-ingrijire-la-domiciliu-pentru-persoanele-varstnice/
Cancelaria Prefectului
Județul Bihor

Trimite email
marți, 1 iulie 2025, 04:49:54 Ora de vară a Europei de Est