Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

În cadrul Sezonului Regina Maria 150

Eveniment organizat de ICR Londra în Scoția

În cadrul Sezonului Regina Maria 150

Sezonul Regina Maria 150 lansat de ICR Londra în iunie 2025 continuă luna aceasta la Edinburgh.

 În perioada 2-4 iulie 2025, publicul scoțian este invitat să descopere personalitatea plurivalentă a Reginei Maria a României, care a fost, deopotrivă, artistă, scriitoare și diplomat. Manifestările de la Edinburgh se vor desfășura în prezența Alteței Sale Regale Principesa Sofia a României, a cărei expoziție ,,Din piatră și oțel. O călătorie în lumea Urbex" va fi prezentată la Institut Français d'Écosse. La Biblioteca Națională a Scoției, dr. Shona Kallestrup, istoric de artă și profesor la Universitatea St Andrews, va prezenta parcursul suveranei de la statutul de principesă a Marii Britanii la cel de regină a României. Programul suscită un interes crescut, prestigiosul cotidian The Scotsman publicând deja, sub semnătura jurnalistei Jane Bradley, un editorial cuprinzător care prezintă biografia reginei și vorbește, pe larg, despre programul dedicat acesteia de ICR Londra în parteneriat cu Consulatul General al României la Edinburgh, Biblioteca Națională a Scoției și Universitatea St Andrews. În ultima zi a manifestărilor din Scoția, va avea loc spectacolul-lectură „Războiul Reginei", în interpretarea actriței româno-britanice Bianca Topor.
Program
Miercuri, 2 iulie, ora 18:30, Institutul Francez din Edinburgh
Vernisajul expoziției ,,Of Stone and Steel. A Voyage into the World of Urbex"
Alteța Sa Regală Principesa Sofia a României, strănepoata Reginei Maria, a moștenit de la aceasta pasiunea pentru arte și literatură, devenind un nume recunoscut în arta fotografică și autor de literatură pentru copii. Expoziția, realizată în colaborare cu Jean Milligan și Irina Andreea Cristea, reunește peste 20 de panouri fotografice ce propun o incursiune impresionantă în universul unor clădiri abandonate din România. Timp de doi ani, autorii au călătorit în diverse regiuni ale țării, pătrunzând în spații uitate, în încercarea de a reda poveștile acestora și tainele ascunse între zidurile lor.
Joi, 3 iulie, ora 17:30, Biblioteca Națională a Scoției
„Principesa Maria de Edinburgh: Regina-scriitoare a României" - Conferință cu dr. Shona Kallestrup
Pornind de la volumele Reginei Maria păstrate în colecțiile Bibliotecii Naționale a Scoției, dr. Kallestrup va evidenția contribuția Majestății Sale la consolidarea imaginii țării în lume. Evenimentul va debuta cu mesajul adresat publicului de Alteța Sa Regală Principesa Sofia.
Vineri, 4 iulie, ora 18:30, Institutul Francez din Edinburgh
Spectacol: „Războiul Reginei"
Actrița româno-britanică Bianca Topor aduce în fața publicului un portret fidel al suveranei, surprinsă într-o perioadă de cumpănă, dar și de speranță, inspirat de paginile jurnalelor de război ale reginei. Este povestea unei femei pasionate și neobosite, care a jucat un rol decisiv în victoria României în Primul Război Mondial și în realizarea României Mari. Regia: Ema Nicola. Dramatizare: Cristian Luchian și Anca Doczi.
Accesul la evenimente este gratuit. Rezervările pentru vernisaj și spectacol se fac la edinburgh@mae.ro, iar pentru conferință pe site-ul Bibliotecii Naționale a Scoției.
Institutul Cultural Român de la Londra dedică, anul acesta, o serie importantă de evenimente Reginei Maria a României la 150 de ani de la nașterea acesteia. Programul aduce omagiu unei personalități care a legat exemplar România de Marea Britanie și care și-a pus amprenta asupra istoriei moderne europene. ICR Londra a deschis în iunie 2025 seria manifestărilor incluse în programul „Sezonul Regina Maria 150" cu spectacolul de teatru „1919 - Misiune Regală", o evocare teatrală a personalității Reginei Maria - suverana care a devenit un simbol al diplomației românești. În spectacol, Liana Ceterchi - în dublă calitate de regizoare și actriță - prezintă etape majore ale parcursului Reginei Maria, invitând publicul la reflecție asupra rolului femeii în diplomație și a valorilor ce stau la baza identității naționale.
Alteţa Sa Regală Principesa Maria Alexandra Victoria s-a născut la 29 octombrie 1875, la Eastwell Park, în comitatul Kent din Anglia. În anul 1957, tot în ziua de 29 octombrie, se năştea, la Atena, Principesa Sofia, fiica Regelui Mihai. Principesa Maria a fost fiica lui Alfred al Marii Britanii şi Irlandei, Principe de Saxa-Coburg-Gotha, Duce de Edinburgh (1844-1900), care refuzase, în 1863, Tronul Greciei, şi a Marii Ducese Maria Alexandrovna a Rusiei (1853-1920). Astfel, Principesa Maria era nepoată a Reginei Victoria a Marii Britanii (1819-1901) şi a Țarului Alexandru al II-lea al Rusiei (1818-1881). La 10 ianuarie 1893 s-a măritat cu Principele Moştenitor al României, Ferdinand, cu care a avut şase copii. La nunta lor a fost prezent şi Împăratul Germaniei. Prin căsătoria cu catolicul Ferdinand, Maria a pierdut locul din Linia de Succesiune la Coroana Marii Britanii. Același lucru urma să se petreacă în anul 1948 cu Regele Mihai I. A fost Regina României între anii 1914 şi 1927. A murit la 18 iulie 1938, la Sinaia. (Sursa: casamajestatiisale.ro)
Mai multe detalii despre proiectele în desfășurare ale ICR Londra pot fi găsite pe rețelele de socializare și website-urile institutului:
https://www.rcilondon.co.uk/
www.facebook.com/ICRLondon
twitter.com/RCILondon
https://www.instagram.com/rcilondon/
Raluca Moisan

Trimite email
miercuri, 2 iulie 2025, 14:33:38 Ora de vară a Europei de Est