Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Un proiect trecut cu brio!

Licența viitorilor arhitecți de la Universitatea din Oradea,

Un proiect trecut cu brio!

Absolvenții Departamentului de Arhitectură al Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură și-au susținut, la finele săptămânii trecute, proiectele de licență. Examenul tinerilor arhitecți s-a desfășurat în fața unei comisii formată din nume de referință ale instituțiilor academice de profil din țara noastră.

Comisia a fost compusă din: prof. univ. dr. arh. Georgică Mitrache - Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu" - București, prof. univ. dr. arh. Șerban Țigănaș, decan, Facultatea de Arhitectură - Universitatea Tehnică - Cluj Napoca, conf. univ. dr. arh. Cristian Blidaru, decan, Facultatea de Arhitectură, Universitatea Politehnică Timișoara, vicepreședinte al Ordinului Arhitecților din România, lect. univ. dr. Vladimir Vinea, decan, Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu" - București, conf. univ. dr. arh. Răzvan Nica, prodecan, Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino" - Iași, conf. univ. dr. arh. Cristian Pușcaș, directorul Departamentului de Arhitectură al Facultății de Construcții Cadastru și Arhitectură a Universității din Oradea, președintele comisiei, conf. univ. dr. arh. Istvan Szabolcs Guttmann - Departamentul de Arhitectură al Facultății de Construcții Cadastru și Arhitectură a Universității din Oradea, lect. univ. dr. arh. Alexandru Călin, prorector, Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu" - București, conf. univ. dr. arh. Constantin Bungău - Departamentul de Arhitectură al Facultății de Construcții Cadastru și Arhitectură a Universității din Oradea, ș. l. dr. arh. Cristina Miruna Boca - Departamentul de Arhitectură al Facultății de Construcții Cadastru și Arhitectură a Universității din Oradea.
Toți studenții orădeni de la Arhitectură au trecut, cu brio, examenul de diplomă.
„Diplomele viitorilor arhitecți, absolvenți ai Universității din Oradea, reprezintă cel mai înalt punct al parcursului academic și creativ al studenților noștri, marcând tranziția lor spre profesia de arhitect. Devenind un obicei, și în anul acesta lucrările de diplomă au fost evaluate de o comisie națională formată din specialiști recunoscuți în domeniu, care au adus un plus de rigoare, obiectivitate și vizibilitate, la nivel național, examenului. Proiectele prezentate au evidențiat preocupări actuale în arhitectură: sustenabilitate, regenerare urbană, inovație tehnologică, demonstrând pregătirea solidă și viziunea contemporană a noii generații de arhitecți orădeni", afirmă prof. univ. dr. habil. Marcela Prada, decanul Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură a Universității din Oradea.
La rândul său, decanul Facultății de Arhitectură a UTCN, prof. univ. dr. Șerban Țigănaș a remarcat: „organizarea excelentă, ireproșabilă, sub toate aspectele: programare, rezervări, documente, program de lucru, confort și ospitalitate deosebită prin echipa gazdelor. Aliniere foarte bună a opiniilor membrilor comisiei, convergență foarte mare, extrem de puține cazuri de diferențe care trebuie negociate și reglaje rapide în cazurile de excepție, la notare. Un plus de calitate a proiectelor, în creștere evidentă față de anii anteriori, sub mai multe aspecte: teme și abordări, structurarea prezentărilor, încadrarea în timp a prezentărilor, accente pe conceptul proiectelor, amploarea reprezentării prin planșe, existența unor intervenții pe clădiri existente sau în conexiune cu acestea". Universitarul clujean consideră că „analiza contextelor proiectelor propuse și punerea acestora în context este încă insuficient de aprofundată.  Oportunitatea și justificarea unor investiții nu este întotdeauna evidentă și suficient argumentată ca program sau ca loc. Ambiția de a realiza forme arhitecturale armonioase, a manifesta creativitate artistică, compoziție, nu este încă suficient de evidentă la unele proiecte. Prof. univ. dr. Șerban Țigănaș le-a recomandat colegilor săi de la Arhitectura orădeană ca examenul de „prediplomă" să fie un filtru mai puternic, în special în problemele de fundamentare a proiectelor.
„Aspectele care cred că ar trebui avute în vedere, pe viitor, țin de o corelare între alegerea corectă a amplasamentului de studiu pentru proiectul de diplomă și rezolvarea unui funcțiuni care să fie în corelare cu acest tip de amplasament. Cred că amplasamentele ar trebui să fie, mai degrabă, urbane și de preferință într-o zonă care să pună probleme mai complexe, legate de țesutul urban, situația urbană, pentru că acestea, de fapt, demonstrează o consistență a unui parcurs de proiect de diplomă care poate să identifice o problemă la nivel urban și să o rezolve, apoi, printr-o inserție de obiect de arhitectură care să aibă legătură cu zona respectivă și care poate să rezolve și o problemă reală a zonei. Asta dă un grad de complexitate mai mare unui studiu de proiect de diplomă", consideră lect. univ. dr. arh. Alexandru Călin, prorector al Universității de Arhitectură „Ion Mincu" - București.
Prof. univ. dr. arh. Georgică Mitrache - Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu" - București, vorbește despre evoluția pozitivă a școlii de arhitectură din Oradea. „Am observat o îmbunătățire evidentă, un progres real. Am ezitat între a spune un progres foarte bun și unul extraordinar, poate ar fi prea mult... Dar este un progres evident, real. Discutând despre lucrările de diplomă, în ansamblul lor, au crescut în abordare, calitate și conținut. Dar ceea ce a crescut evident, progresul este în special, în evoluția proiectului de diplomă ca proiect complex. Lucrările au crescut în complexitate, în direcții și mod de abordare, în, aș zice, chiar și în raport cu atitudinea critică, în raport cu problematica".
„Din start, aș zice că mi se par proiecte destul de mature. Și, pornind de aici, o dată, din perspectiva viziunii arhitecturale, la nivel de compoziție, organizare spațială, dar și perspectivă, se remarcă prin detaliere, sistemul structural utilizat, o înțelegere a ceea ce e, de fapt, o clădire și ceea ce presupune ea, atât din perspectiva utilitarului direct, dar poate și a conexiunilor urbane. Se vede clar intenția acestor proiecte de diplomă de a rezolva anumite nevoi, cerințe, ale unor comunități, ceea ce mi se pare esențial. Și iarăși, aș aprecia și diversitatea acestor proiecte, ca teme de abordare. Și din punctul ăsta de vedere, eu zic că se racordează perfect cu ceea ce vedem la toate celelalte facultăți de arhitectură din țară", a declarat conf. univ. dr. arh. Răzvan Nica, prodecan, Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino" - Iași.
„Am fost și anul trecut aici, la diplome, la Oradea. Chiar și față de anul trecut cred că este un progres pe mai multe paliere și mă bucură foarte mult acest lucru. Cred că se simte că, pe palierul culturii profesionale și al integrării unei înțelegeri reale a referințelor, a arhitecturii contemporane, a modului în care trebuie să te raportezi la tot sistemul de referință pe care trebuie să-l construiască un arhitect, lucrurile au mers mult mai bine. Și aici cred că este o diferență majoră în bine și un progres clar la nivel de proiecte medii, nu numai al celor bune. Încă un lucru important, cred că există mult mai multă coerență grafică și de echilibru al prezentării, al planurilor. S-a păstrat o competență tehnică bună de detalii, dar, în același timp, lucrurile sunt mai echilibrate și ca prezentare, ca raport între diversele tipuri de piese, de proiecte. Discursul e mai bun, în medie, față de anul trecut, mai coerent, mai aproape de ceea ce înseamnă discursul unui arhitect, al unui intelectual, profesionist, care vorbește despre un profil de proiect. Și aici crede că a jucat un rol important încercarea de a stabili o disciplină a prezentărilor, ca timp, ca organizare, a întregului proces", spune și lect. univ. dr. Vladimir Vinea, decan, Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu" - București. (E.C.)

Trimite email
sâmbătă, 12 iulie 2025, 12:40:23 Ora de vară a Europei de Est