Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Prezentarea raportului de activitate Deputat Arina Moș - sesiunea parlamentară ianuarie - iunie 2025

Astăzi, 18 iulie 2025, la Conferința de presă

Prezentarea raportului de activitate Deputat Arina Moș - sesiunea parlamentară ianuarie - iunie 2025

Pe lângă calitatea de deputat în Parlamentul României, am onoarea de a exercita și funcția de secretar al Camerei Deputaților. Este o responsabilitate majoră, care presupune o serie de atribuții importante în buna funcționare a acestei instituții fundamentale a democrației noastre.

În această calitate, particip la ședințele Biroului Permanent, unde coordonez activitatea de redactare a ordinii de zi, supraveghez respectarea regulamentului Camerei și sunt implicată în gestionarea programului de lucru al plenului. De asemenea, asigur comunicarea eficientă între comisii și plen, între grupurile parlamentare și conducerea Camerei Deputaților. Pentru mine vara nu este vacanță parlamentară deoarece secretarii camerelor asigură permanența și buna organizare a instituției și pe perioada vacanței parlamentare.
 Comisiile pe care le coordonez:
*Comisia pentru administrație publică și amenajarea teritoriului, unde se dezbat și adoptă rapoarte și avize care vizează buna funcționare a primăriilor, precum și a administrațiilor județene sau centrale.
*Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi;
*Comisia pentru mediu şi echilibru ecologic;
*Comisia pentru politică externă;
*⁠Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării;
*⁠Comisia pentru constituționalitate.
Pe parcursul acestei sesiuni parlamentare, activitatea mea s-a concretizat în următoarele date statistice:
*Luări de cuvânt în plen: 16 intervenții, dintre care 2 declarații politice;
*Luări de cuvânt în Biroul Permanent: 2 ședințe;
*Propuneri legislative inițiate: 28 de propuneri, dintre care doua au fost deja promulgate de Presedintele României.
*Întrebări și interpelări adresate Guvernului: 33, toate având un impact social și legislativ, deoarece situațiile mi-au fost prezentate in cadrul audientelor pe care le tin in fiecare joi la cabinetul parlamentar.
 Initiative legislative-legi (pct.1 si 2)
1. Integrarea prin sport a persoanelor cu dizabilități intelectuale
Proiectul de Lege pentru modificarea Legii educației fizice și sportului nr. 69/2000 (PL-x 504/2024)
A fost promulgata de către Presedintele României, ieri în data de 17 iulie 2025, acest proiect legislativ are un scop clar: sprijinirea incluziunii sociale prin sport a persoanelor cu dizabilități intelectuale, prin reglementarea expresă a rolului sportului în procesul de integrare.
Legea introduce mecanisme concrete prin care autoritățile locale vor asigura condiții pentru practicarea sportului de către toate categoriile de persoane cu handicap. De asemenea, am introdus în legislație mișcarea Special Olympics, ca recunoaștere oficială a contribuției sale la dezvoltarea și afirmarea acestor sportivi minunați.
Am scris această lege cu sufletul și cu gândul la campioana noastră Ioana Ciobanu și la toți sportivii români cu sindrom Down care reprezintă România cu demnitate la Jocurile Mondiale Special Olympics.
România va fi reprezentata de catre sportivii cu sindrom Down la nivelul sportivilor paralimpici, insa trebuie inteles faptul ca pentru acesti tineri paticiparea este extrem de importanta, nu luarea unei medalii. Pentru prima data prin legislatie s-a corectat recunoasterea participarii sportivilor la aceste competitii internationale.
2. Lege 100/2025 - Extinderea accesului gratuit la vaccinul împotriva HPV pentru fetele și băieții cu vârsta între 11 și 26 de ani, în cadrul Programului Național de Vaccinare, finanțat de la bugetul de stat prin Ministerul Sănătății.
 Conținutul propunerii legislative
1.Art. 48 (2) lit. a) - Se introduce un nou punct (VIII) care include:
„Screening și vaccinare împotriva infecției cu HPV, în vederea reducerii incidenței cancerului de col uterin și a altor afecțiuni asociate acestui virus".
2.Art. 225 - Se introduce alin. (2¹) care prevede:
„Vaccinul împotriva infecției cu HPV se asigură gratuit pentru fetele și băieții cu vârsta între 11 și 26 de ani, în cadrul Programului Național de Vaccinare".
In acest sens, incurajez tinerii fie ca sunt fete sau baieti sa fie deschisi prin a-si face acest vaccin care s-a dovedit in cursul anilor ca a salvat vieti.
Am sustinut aceasta initiativa si din postura de parinte dar si a omului care a lucrat la firul ierbii si a intalnit in decursul carierei foarte multe cazuri ale tinerilor depistati pozitiv cu acest virus. Aici doresc sa multumesc medicilor de familie care s-au implicat in aceasta campanie si in special medicilor ginecologi care au atentionat prin foarte multe evenimente, campanii beneficiile vaccinarii la varste tinere.
3.Combaterea violenței domestice - protejarea victimelor
Aceasta initiativa vine ca si o continuare a legii pe care am sustinut-o in Senat privind Ordinul de protectie
Obiectul legii privind ordinul de protectie este protectia persoanelor victime ale violentei domestice sau in unele cazuri alor altor forme de violenta, cum ar fi hartuirea. Concret o persoana aflata in pericol iminent poate solicita si obtine in mod urgent maruri de protectie impotriva agresorului.
Consider ca interventia rapida si eficienta a autoritatilor in situatii de pericol se impune atunci cand ne dorim sa protejam viata, integritatea fizica, psihica si libertatea victimei.
Ce prevede ordinul de protecție:
Un judecător poate dispune prin ordin de protecție, pentru o durată de până la 6 luni:
*evacuarea temporară a agresorului din locuința comună;
*interdicția de a se apropia de victimă, de reședința acesteia, de locul de muncă etc.;
*obligarea agresorului să poarte un dispozitiv electronic de supraveghere (brățară electronică);
*obligarea de a urma consiliere psihologică sau tratament pentru consum de alcool/droguri;
*alte măsuri necesare pentru protejarea vieții și integrității victimei.
4. Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 217/2003 (B205/2025)
Prin această inițiativă legislativă, urmărim:
*Majorarea pedepselor pentru agresorii recidiviști;
*Clarificarea momentului în care încetează ordinul de protecție provizoriu - respectiv, odată cu pronunțarea hotărârii în primă instanță;
*Extinderea categoriilor de persoane care pot solicita în instanță un nou ordin de protecție, cu acordul victimei: procurorul, reprezentantul autorităților locale, furnizori de servicii sociale acreditați etc.
5. B204/2025 - Completarea OUG nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru
Am propus ca victimele violenței domestice să fie scutite de plata taxelor judiciare în cazul acțiunilor de divorț și partaj al bunurilor comune - o măsură reparatorie, de sprijin concret într-un moment dificil.
In general, victima paraseste domiciliul fara a avea un sprijin financiar, sunt situatii de criza care aduc inclusiv lipsa banilor, lipsa unei locatii si de foarte multe ori societatea blameaza aceste victime.
6. Responsabilitate în mediul online - „Legea majoratului digital"
L190/2025 - Propunere legislativă privind accesul minorilor la conținut online
Această lege urmărește:
*Creșterea responsabilității părinților, dar și a furnizorilor de servicii online privind protejarea copiilor sub 16 ani;
*Reglementări clare privind conținutul la care minorii au acces și mecanisme de filtrare adecvate vârstei.
La aceasta initiativa inca se lucreaza pentru ca sunt foarte multi factori implicati si vorbim aici de specialistii in retele sociale (ANCOM),  este o initiativa foarte curajoasa menita sa semnalizeze inclusiv parintii care sunt primii responsabili vizavi de educatia copiilor lor pe retele sociale. 
În încheiere, doresc să menționez cu onoare faptul că, din calitatea de secretar al Camerei Deputaților, am avut responsabilitatea de a anunța rezultatul moțiunii de cenzură înaintate recent de partidul AUR.
Este un moment de importanță politică majoră, care trebuie tratat cu seriozitate și echilibru. Moțiunea a fost respinsă, iar majoritatea parlamentară și-a reconfirmat angajamentul față de stabilitate, guvernare eficientă și responsabilitate în fața cetățenilor.
Vă mulțumesc pentru încrederea pe care mi-o acordați și pentru susținerea constantă. Voi continua să reprezint cu seriozitate, demnitate și profesionalism interesele cetățenilor din județul Bihor și din întreaga țară.

Trimite email
sâmbătă, 19 iulie 2025, 20:37:47 Ora de vară a Europei de Est