Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 iunie 2022
Astăzi este ultima zi de școală dintr-un an școlar care plasează România în topul statelor europene la capitolul cele mai puține zile de cursuri.
Vacanța de vară care începe acum se va încheia pe 4 septembrie. Copiii vor începe următorul an școlar, 2022-2023, pe 5 septembrie 2022. O premieră a viitorului an școlar este dispariția semestrelor și a tezelor obligatorii. Concret, din 5 septembrie elevii vor reveni la școală pentru a urma cinci „module de învățare” (în loc de semestre) și cinci vacanțe. Paradoxal, deși toată dezbaterea inițiată de ministrul Cîmpeanu cu privire la modificarea organizării anului școlar a avut ca temei extinderea numărului de zile de școală, pentru ca elevii români să ajungă la media europeană, și anul viitor școlar va avea o durată tot de 36 de săptămâni, la fel de scurt ca cel actual în privința numărului de zile de școală, după cum a arătat Edupedu.ro într-o analiză.
Structura anului școlar 2022-2023, publicată în Monitorul Oficial, indică un an care începe mai devreme și se termină mai târziu, ceea ce ar sugera un an școlar mai lung, fie și în situația reorganizării, dar apar mai multe vacanțe ce împart anul în cinci module de școală, precum și perioade libere la care se adaugă sărbători legale.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 aprilie 2022

1.Elevii unei școli din Gorj au dat de două ori simularea la Evaluarea Națională 2022 la limba și literatura română, după ce profesorii le-au distribuit subiectele greșite / Elevii au primit subiectele adresate celor care învață în limba maghiară.
O anchetă la Școala Albeni din județul Gorj a fost deschisă de Inspectoratul Școlar, după ce elevii de clasa a VIII-a au primit ieri, la simularea Evaluării Naționale 2022 subiecte dedicate elevilor care studiază în limba maghiară și care învață limba română ca limbă secundară. După terminarea examenului, copiii au fost rechemați în sala de examen pentru a susține din nou simularea cu subiectele destinate lor, potrivit Europa FM.
Aproape 30 de elevi de clasa a VIII-a de la Școala Gimnazială Albeni, școală cu predare doar în limba română, au susținut luni de două ori simularea la Evaluarea Națională. La ora 9.00, când a început examenul, elevii au primit subiectele pentru școlile cu predare în limba maghiară, deși la Gorj nu există nicio astfel de unitate de învățământ.

2. Studenții din România ar putea accesa împrumuturi prin Fondul European de Investiții – temă discutată la Luxemburg de ministrul Sorin Cîmpeanu cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Thomsen.
Posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI) au fost discutate de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Kettel Thomsen, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro.
„Un subiect important pe agenda discuțiilor a fost sprijinul pe care BEI îl poate acorda procesului de dezvoltare a învățământului superior în România”, scriu reprezentanții ministerului.
„A fost analizată și oferta de suport din partea BEI pentru integrarea refugiaților ucraineni, cu accent pe sprijinul oferit elevilor și studenților. Alte teme atinse au vizat oportunitățile de cooperare în cadrul PNRR și în contextul cadrului financiar multianual (2021 – 2027), precum și posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI)”, potrivit sursei citate.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 ianuarie 2022
1.Testele de salivă pentru elevi nu ajung în școli prea curând, contestația depusă abia azi la licitație are 10 zile termen pentru rezolvare / Ovidiu Zară, Consiliul de Soluționare a Contestațiilor: Mai poate exista o întârziere și după aceea, decizia C.N.S.C. va putea fi și ea contestată

Testele de salivă destinate elevilor nu vor ajunge mai devreme de două săptămâni în școli din cauza contestației la procedura de licitație. Procedura prevede că, după ce contestația a fost înaintată, Oficiul Național pentru Achiziții Publice (O.N.A.C.) are la dispoziție maximum cinci zile să pună la dispoziția Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (C.N.S.C.) pentru depunerea dosarului cu toate informațiile necesare rezolvării contestației. Apoi, C.N.S.C. are la dispoziție 10 zile pentru comunicarea unei decizii, însă probabil că nu va dura 10 zile ci mai puțin, având în vedere situația urgentă din sistemul de învățământ, a explicat pentru Edupedu.ro Ovidiu Zară, purtătoruld e cuvânt al instituției.

8 ianuarie 2022
2.Experimente virtuale de Chimie și Biologie și învățarea digitală a ortogramelor, lecțiile create de profesorii Florin Viu și Ramona Drăguț, premiate în Concursul #Digitaliada: „Încrederea în puterile mele de-a face ceva pentru elevii mei a fost un mare câștig”

„Câștigarea unui premiu, știind că materialul a fost jurizat de profesori de prestigiu și cu experiență, înseamnă încredere. Capeți încredere în munca ta, vezi că poți face lucruri de valoare care să-i ajute pe elevi”. Mărturia vine de la învățătoarea Ramona Drăguț, câștigătoare la concursul #Digitaliada de anul trecut cu proiectul „Scriem corect”. Premiant de asemenea anii trecuți și participant acum din nou la ediția 6, Florin Viu, profesor de Chimie și Biologie a povestit pe larg pentru Edupedu.ro cum a început primele experimente virtuale pentru copii, cum s-a dezvoltat relația cu elevii în orele în care digitalul a fost parte, precum și transferul la Casa Corpului Didactic, unde tocmai a promovat examenul de metodiști pentru dezvoltarea de resurse educaționale. „La Casa Corpului Didactic tot în urma performanțelor obținute la concursul #Digitaliada am venit”, a explicat profesorul.

Ministrului Vasile Blaga i s-a acordat titlul de „Cetățean de onoare”

Duminică, de Ziua comunei Rieni,

Ministrului Vasile Blaga i s-a acordat titlul de „Cetățean de onoare”

Multe și-a propus să înfăptuiască în primul său mandat tânărul și ambițiosul primar al comunei Rieni, prof. Gheorghe Ioan Bota, iar faptele vorbesc „în nouă luni a înfăptuit, cât nu au reușit alții să facă în 10 ani”...
Duminică (6 septembrie 2009), de Ziua comunei, a finalizat un proiect inițiat la nivelul Consiliului local pentru acordarea titlului de „Cetățean de onoare” unui distins fiu al comunei Rieni, dl Vasile Blaga, ministru al Dezvoltării Regionale și Locuinței.

Chiar ministrul, Vasile Blaga, a fost cel care a afirmat, duminică, la inaugurarea terenului de sport din Ghighișeni, faptul că „în nouă luni (ambițiosul primar) a înfăptuit, cât nu au reușit alții să facă în 10 ani”... Iar acest teren de sport, ridicat în curtea Școlii din Ghighișeni este una dintre izbânzile întâiului gospodar. În urmă cu 18 ani, aici se ara terenul și nici prin gând să-i treacă cuiva că astăzi, tinerii și copiii din Ghighișeni ar putea avea parte de un asemenea teren de sport, împrejmuit cu plasă, cu gazon artificial... Mai că-i venea președintelui Ioan Micula să-l provoace pe ministru la o partidă, chiar dacă omul de afaceri din Cucuceni, președintele Camerei de Comerț și Industrie a județului Bihor (și vicepreședinte pe țară) le are mai mult cu matematica, după cum singur a recunoscut.
„Noi mergem până la capăt!”
La inaugurarea terenului, atât ministrul, Vasile Blaga, cât și cei doi președinți gemeni, frații Viorel și Ioan Micula, au depănat amintiri din copilărie (din vremea când consătenii domnului ministru, cei din Petrileni, luau bătaie mai tot timpul... la fotbal, de la cei din Ghighișeni), după care au revenit cu picioarele pe gazonul artificial, în vreme de criză, apreciind preocupările și proiectele întâiului gospodar. Cu asemenea fii ai comunei, deveniți miniștri, deputați, senatori și oameni de afaceri, nu e de mirare că primarul și-a propus, la începutul mandatului, să situeze comuna pe primul loc în județ, iar acum, declară că vrea să propulseze comuna Rieni pe locul întâi pe țară...
Tot aici și tot acum, sub cerul liber, cu plasa deasupra capului, ministrul a promis conducerii primăriei și consilierilor locali nouă miliarde pentru finanțarea proiectelor demarate. „De luni aveți primele nouă miliarde...”
Vorbind despre grija de mâine și viitorul copiilor, Viorel Micula, poet cum îl știm, a umblat la metafore – „precum florile sunt nădejdea rodului, așa și copiii sunt nădejdea părinților”. Părinții vor să-și vadă fiii așezați în sat, ca să-i aibă stâlpi la bătrânețe. Dar pentru aceasta, tinerii trebuie să aibă locuri de muncă, acasă, în sat sau în comună și condiții de trai ca la oraș. Or, grupul de firme le asigură locuri de muncă, iar întâiul gospodar trebuie să lupte pentru creșterea standardului de viață...
Pentru creșterea prestigiului și promovarea imaginii comunei
În ședința festivă a Consiliului local, viceprimarul, Ioan Plisco, a făcut cunoscut consilierilor locali (și numeroasei asistențe) singurul punct de pe ordinea de zi, proiectul de hotărâre inițiat de primarul Gheoghe Ioan Bota, de acordare a titlului de „cetățean de onoare” domnului ministru, Vasile Blaga. În expunerea de motive, primarul a arătat că: „dl ministru, Vasile Blaga, este fiu al satului Petrileni și ambasador al comunei Rieni în întreaga țară; este personalitatea politică de cel mai înalt grad; a fost și este apropiat de toți cetățenii din comună și din zonă; prin sprijinul acordat în obținerea resurselor financiare, a contribuit la realizarea și proiectarea unor obiective importante în comuna Rieni, precum: alimentarea cu apă în satele Petrileni, Ghighișeni și Rieni, construirea Bisericii Ortodoxe din satul Petrileni, reparații capitale la școlile din comuna Rieni, canalizare în comuna Rieni, asfaltare de drum în localitățile Rieni, Ghighișeni și Petrileni, construire de locuințe pentru tineri prin A.N.L. în localitatea Sudrigiu și sală de sport în localitatea Petrileni.
Nu în ultimul rând, scopul propunerii este promovarea personalităților marcante ale comunei ca modele pentru locuitori și pentru noua generație.
Þinând cont de vasta activitate profesională și politică, de contribuția pe care a avut-o în dezvoltarea comunei și de atașamentul profund față de consătenii săi, consider că acordarea titlului de „Cetățean de onoare” al comunei Rieni dlui ministru, Vasile Blaga, este o dovadă de recunoștință față de dl ministru, un semn de cinstire și de prețuire față de personalitățile care s-au ridicat de pe aceste meleaguri, care au contribuit la prosperitatea localității, precum și la creșterea prestigiului și promovarea imaginii comunei Rieni”.
După numeroasele luări de cuvânt, cei 12 consilieri locali au votat, în unanimitate, ca domnului ministru, Vasile Blaga, să i se acorde titlul de „Cetățean de onoare” al comunei Rieni (titlu care a mai fost acordat în timp, multiplei campioane Gabriela Szabo, importanților oameni de afaceri din comună, Ioan și Viorel Micula, domnilor Cornel Popa, Traian Popa și Augustin Popa).
„Un exemplu de luptător adevărat...”
...„stâlp de speranță al comunei”, „un nume, care nu mai trebuie prezentat”, „un exemplu și un simbol”, „un om de valoare”... sunt câteva dintre apelativele care s-au vehiculat în luările de cuvânt la adresa dlui ministru, Vasile Blaga; printre vorbitori: consilierul local din Petrileni, dna Maria Rebenciuc, frații Viorel și Ioan Micula, prefectul, Gavrilă Ghilea, 
ing. Traian Purle (unul din „dezrădăcinații” satului ministrului, primul absolvent de facultate din Petrileni), deputatul Cornel Popa, consilierul prezidențial, Terente Merce (din Ghighișeni), Manolin Pirtea, din Cucuceni (decan al Facultății de Științe Economice a Universității de Vest din
Timișoara), preotul din Băița...
„Cei care scapă de oameni valoroși vor cădea!”
Ultimul dintre vorbitori a fost chiar ministrul, Vasile Blaga, care s-a simțit măgulit și onorat de tot ceea ce a auzit. Domnia sa se consideră un norocos. „Am avut mult noroc în viață, având parte de o mamă aspră și de profesori deosebiți... În Ștei, din nou am avut noroc. Aveam 25-26 de ani, pe când lucram la uzina mecanică. Am pornit de jos și am ajuns să trec prin toată „filiera”, de la maistru, șef atelier, șef secție... Așa am învățat să mă înham la ceva și să am curajul de a mă înconjura de oameni mai deștepți ca mine. Cei care scapă de oameni valoroși vor cădea... Un om politic (trebuie) să aibă puterea să explice faptele sale. Eu nu am dușmani, ci adversați politici. Așa îi văd eu. Așa am făcut în permanență. În politică și peste tot, trebuie să ai curaj. Fără curaj nu faci nimic...”
Ministrul a vorbit și despre două dintre proiectele din zonă pe care le consideră valoroase și pentru care se va „bate”: tronsonul care va scurta cu circa 100 de kilometri drumul spre Cluj-Napoca, fără a mai trebui să treci prin Oradea, iar cel de-al doilea obiectiv - pârtia de la Vârtop. Mulțumind pentru titlul de „Cetățean de onoare”, domnia sa a ținut să precizeze că nu este primul titlu de cetățean de onoare care i se acordă, dar că acesta este cel mai important, pentru că vine din partea alor săi...
De la „mlădițe de tezaur” la Florica Duma, Mirela Petrean, Voichița Mihoc... 
După ora 15.00, potrivit planificării, pe scena serbărilor (amenajată pe platforma industrială a fraților Ioan și Viorel Micula), au urcat „mlădițe și muguri de tezaur”, dansatori, membri ai ansamblului de dansuri populare din Seleuș (județul Arad) – „Junii Seleușului”, instruiți de Andrei Șandru și Mircea Avram, câștigării locului I la concursul județean „Autentic Fest”, desfășurat la Moneasa, în 21 august 2009. După acest preludiu folcloric, scena a fost inundată și monopolizată de „mugurii” beiușeni, soliștii și dansatorii ansamblului Casei de Cultură „Ioan Ciordaș” a municipiului Beiuș, conduși și prezentați de directorul instituției, dna Anca Banda. Tonul l-a dat interpretul de aur al ansamblului, Raul Leuca. Loc este destul pe scenă pentru toți, dar și în inima Ancăi Banda, care promovează cu aceeași deschidere și dragoste orice „mlădiță de tezaur”, chiar dacă nu este membru al ansamblului, precum Andrada Crăciun sau Alexandra Paina (din Oradea, respectiv Sântandrei), două interprete care bat la poarta afirmării artistice. Pe Alexandra, am mai ascultat-o și pe scena serbărilor de la Cociuba Mare (dar ea a cântat în această vară pe nenumărate alte scene din județ, la Pomezeu, Remetea, Holod, Olcea, Nucet..., urmează Bulz și altele). Din cadrul ansamblului, s-au perindat pe la microfon, mici artiști: Darius și Mihaela Bogan (din Ștei), Georgiana Vesa (din Buntești), Laura Cadar (din Izbuc), Andreea Tirla (din Chișcău), George Gudiu (din Păcălești), dar și „mlădițe” debutante, între care Antonia Hoza (din Oradea), aflată la prima sa ieșire pe o asemenea scenă.
La un moment dat, pe scenă, în mijlocul „mlădițelor”, au urcat primarul, prof. Gheorghe Ioan Bota, și cei doi oameni de afaceri, frații Ioan și Viorel Micula, care au ținut să informeze publicul despre evenimentul nr. 1 al zilei (acordarea titlului de „Cetățean de onoare” dlui ministru, Vasile Blaga) și despre proiectele pe care și le-au propus întâiul gospodar și cei doi președinți ai grupului de firme.
La reluarea programului artistic, Anca Banda a invitat-o la microfon pe îndrăgita solistă de muzică populară Cornelia Covaciu. Până la apariția Mirelei Petrean (din Timișoara), i-am ascultat pe doi dintre valoroșii membri ai ansamblului, Florina Morar și Sebastian Hahău. Când Mirela cântă, nimeni nu o mai poate controla și stăpâni (vorba cântecului: „Nimeni nu m-o stăpânit”). Sinceră și slobodă la gură, Mirela s-a destăinuit (arătând cu ce s-a ales în viață: cu ce a băut, ce a mâncat, ce a strâns în brațe, dar și cu ... multe prune... în traistă)!
Repriza de break dance a fost picătura care a umplut paharul tinerilor iubitori de dans modern. Protagoniștii momentului au fost îndrăgiții dansatori ai trupei „Level One” din Ștei, care de cinci ani au reușit să cucerească inimile puștilor din Ștei și nu numai, pentru că membrii trupei „L.One” au dansat cu succes și la Satu Mare (locul I, în 2008), la Timișoara și Oradea.
La reîntronarea folclorului pe scenă, Anca Banda a deschis seria greilor cu distinsa și îndrăgita solistă de muzică populară Florica Duma, urmată de alți interpreți valoroși și iubiți: Voichița Mihoc, Corina Szatmari (acompaniată de trupa lui Carol Varga – „Zbiciu”), Simona Costin, Roxana Gudiu, Simona Cap, Mădălina Bar, Anca Pirtea și Roxana Mihalca, pentru ca ultimul cuvânt să-l aibă Florina și Florin Mariș-Hinsu, cireașa de pe tortul serbărilor de la Rieni, acompaniați de „Favoriții Ardealului” (conducerea muzicală, prof. Ionuț Mateș).
O schimbare de registru și o promovare
Trebuie să mai spunem că la Ziua comunei Rieni, nu doar s-a cântat și s-a dansat, s-a băut și s-a mâncat. Alin Pașca, antrenorul și președintele C.S. „Crișul Negru” din Ștei, le-a propus organizatorilor serbărilor ca publicul să  vadă și altceva: să-i cunoască pe campionii clubului de karate din Ștei: Sorin Vesa (19 ani) – multiplu campion național de karate WKF, component al lotului național, care face karate de 12 ani, iar de doi ani practică kickboxing-ul în sistem K1, având și un palmares de invidiat: 13 meciuri câștigate (din care 9 prin K.O.); Alexandra Illeș (14 ani) – campioană națională și europeană; Halmai Iulian (11 ani) – campion european; Denisa Moldovan (11 ani), Cristabel Costea (10 ani), George Popa (10 ani) – cu două meciuri în K1 (și cu poză în „Jurnalul național”), Popa Alexandru și Andrei (15 ani, frați gemeni), Becheanu Ștefana, Illeș Maria, Lăzău Crina, Pahone Ana și Peic Dragoș.
Așadar, duminică, la Rieni, am avut  parte de o zi specială, cu miniștri, senatori și deputați, prefect și consilieri, foarte mulți primari (poate mai mult de un sfert dintre primarii județului au ținut să-i onoreze pe organizatorii și invitații serbărilor), polițiști, dansatori, interpreți și karatiști. (Ovidiu Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Ministrului Vasile Blaga i s-a acordat titlul de „Cetățean de onoare”. 

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

marți, 16 august 2022