Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Câștigătorii competiției „e-Vacanță!” - ediția a IV-a

Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale

Câștigătorii competiției „e-Vacanță!” - ediția a IV-a

Cincisprezece școli din 11 județe au câștigat cea de a patra ediție a concursului e-Vacanță, organizat de Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale. Competiția se adresează elevilor și profesorilor din cele 255 de localități incluse în proiectul Economia bazată pe Cunoaștere (EBC) și urmărește să-i încurajeze pe aceștia în utilizarea inovativă a TIC în educație.

Echipele câștigătoare din fiecare școală participă în perioada 5-11 septembrie 2009 la o tabără școlară, la Poiana Pinului, județul Buzău, unde au ocazia să își împărtășească impresiile și experiențele fiind conectați într-o serie de activități creative și recreative.
„A patra ediție a acestei inițiative a adunat cel mai mare număr de particianți de până acum, transformându-se  într-o tradiție care se consolidează și câștigă din ce în ce mai mulți adepți. Acești copii sunt cei care vor integra, în mod natural, tehnologia informației în activitățile lor curente, vor accesa rețelele care utilizează creativ informația și vor contribui la sporirea capitalului de cunoaștere, fie el național sau universal. Îi felicit pe toți participanții, elevi și profesori deopotrivă,”  a spus Gabriel Sandu, ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale.
La ediția 2009 a competiției, au participat 77 de școli, din 26 de județe, față de 44 de școli participante în 2008.
 „Am văzut cum s-au construit adevărate comunități de pasionați ai tehnologiei și de practică pedagogică modernă. Concursul nostru dovedește că utilizarea TIC poate face ca procesul de învățare să înceteze a fi rigid și unidirecțional, cadrele didactice fiind încurajate să aplice modalități creative de a câștiga interesul elevilor, prin antrenarea acestora în acțiuni participative, atractive și stimulative,” a spus Diana Voicu, director al Unității de Management al Proiectelor din cadrul M.C.S.I. 
Echipele participante au realizat 9.768 de materiale, din următoarele categorii:  activitățile „e-Vacanță!” 2009: e-Povești, Desene pe monitor, Graffitti pe monitor, Concurs de animație, Comunicare prin Internet, Școala mea, comunitatea mea, Comunitatea mea în lume, Micii jurnaliști, Cercetași pe internet, PAPI Voluntar, Școala părinților, Activitatea la inițiativa școlii, în cadrul cărora elevii au folosit platformele colaborative de tip web 2.0 și aplicații ca wiki, Google Docs, Google Panoramio, Pivot, Instant Messaging. Toate aceste materiale, precum și lista completă a școlilor participante se găsesc pe www.ecomunitate.ro/evacanta
Școlile câștigătoare
1. Școala cu clasele I-VIII Mihai Eminescu Buhuși - Bacău (117,6 puncte)
2. Școala de Arte și Meserii Halmeu - Satu Mare (103 puncte)
3. Școala cu clasele I-VIII Ștefan cel Mare - Călărași (101,2 puncte)
4. Școala cu clasele I-VIII Râu Alb de Jos - Dâmbovița (97 puncte)
5. Școala cu clasele I-VIII Pârteștii de Sus Cacica - Suceava (96,4 puncte)
6. Școala cu clasele I - X SAM Dărmănești - Dâmbovița (96,2 puncte)
7. Școala cu clasele I-VIII Sălcioara - Tulcea (95,6 puncte)
8. Școala cu clasele I-VIII nr. 1 Perișoru - Călărași (95,4 puncte)
9. Școala "Garabet Ibrăileanu" Târgu Frumos - Iași (95,4 puncte)
10. Școala cu clasele I-VIII Traian - Bacău (91,6 puncte)
11. Școala cu clasele I-VIII nr. 1 Costești - Iași (90,8 puncte)
12. Școala cu clasele I-VIII „Marțian Negrea” Valea Viilor - Sibiu (88,8 puncte)
13. Școala cu clasele I-VIII "Vladimir Streinu" Teiu - Argeș (88,4 puncte)
14. Școala cu clasele I-VIII Vărăști - Giurgiu (86,8 puncte)
15. Școala de Arte și Meserii Vintileasca - Vrancea (86,2 puncte)
www.ecomunitate.ro
Despre proiectul E.B.C.
Economia Bazată pe Cunoaștere (E.B.C.) este un proiect realizat de M.C.S.I., finanțat de Guvernul României printr-un împrumut acordat de Banca Mondială, și are un buget de 69.4 milioane de dolari. Scopul proiectului este de a iniția și susține activități bazate pe tehnologia informației și comunicațiilor, în comunități dezavantajate din punct de vedere al accesului la cunoaștere. Prin proiect au fost înființate, cu sprijinul primăriei din fiecare localitate, 255 de Rețele Electronice ale Comunităților Locale (R.E.C.L.), și se organizează cursuri de instruire pentru membrii acestora. Fiecare rețea include un Punct de Acces Public de Informare (P.A.P.I.) și mai multe puncte de acces în școlile din comunitate, în fiecare bibliotecă publică și în fiecare primărie. 
Contact: M.C.S.I., Unitatea de Management al Proiectului E.B.C., tel.-fax 031/7104022 - 031/710-4024, e-mail: evacanta@mcsi.ro, persoane de contact:Viorica Ghinea, specialist educație și formare U.M.P.(Raluca MUNTEANU)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:58:37 Ora de vară a Europei de Est