Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Au vizitat Berlinul și au sărbătorit împreună succesul

Câștigătorii Premiului european pentru tinerii jurnaliști 2009...

Au vizitat Berlinul și au sărbătorit împreună succesul

Bruxelles, 8 septembrie 2009,
Câștigătorii naționali ai Premiului european pentru tinerii jurnaliști 2009 au vizitat Berlinul și au sărbătorit împreună succesul obținut la unul dintre cele mai importante concursuri pan-europene de gen.

Cea de-a doua ediție a Premiului european pentru tinerii jurnaliști 2009, organizată de Direcția Generală pentru Extindere a Comisiei Europene, în colaborare cu Asociația Europeană a Tinerilor Jurnaliști (European Youth Press) și Café Babel a înregistrat participarea a peste 600 de articole din întreaga Europă. Concursul s-a adresat tinerilor jurnaliști cu vârste cuprinse între 17 și 35 ani din statele membre ale UE, precum și din țările candidate (Croația, Turcia, fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei) și țările potențial candidate (Albania, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Serbia și Kosovo, conform UNSCR1244/99).
Tinerii jurnaliști au fost încurajați să-și exprime punctele de vedere cu privire la politica de extindere a Uniunii Europene, la valorile europene și la integrarea europeană. Cei 34 de câștigători au fost selectați de jurii naționale formate din reprezentanți ai mass-media. Toți câștigătorii au fost invitați într-o excursie și la conferința de închidere de la Berlin, Germania.
Prin invitația adresată câștigătorilor de a vizita capitala germană, organizatorii au vrut să sublinieze impactul real al procesului de integrare europeană. Anul 2009 marchează o dublă aniversare istorică. Acum 20 de ani, Zidul Berlinului a căzut, iar instaurarea democrației s-a făcut tot mai mult resimțită în Europa. Anul acesta, în luna mai, Uniunea Europeană a celebrat cea de-a 5-a aniversare de la primul val de extindere al UE spre Europa de Est din 2004, moment care a reunit pașnic Estul și Vestul Europei.
Programul oferit câștigătorilor la Berlin a inclus un tur istoric al orașului și întâlniri cu reprezentanți importanți din domeniul politicii, mass-media, mediului universitar și societății civile pentru a discuta despre extinderile trecute și viitoare ale Uniunii Europene. Grupul de câștigători a vizitat sediile mai multor ziare naționale și locale, canale radio și de televiziune și s-a întâlnit cu jurnaliști profesioniști, dintre care îl amintim pe Friedrich Kurz (de la postul public german de televiziune ZDF), care a făcut transmisiuni din Ungaria în vara anului 1989. Pe parcursul vizitei lor la Parlamentul German (Bundestag), tinerii jurnaliști au discutat despre politica externă europeană actuală cu deputatul Gert Weisskirchen (SPD).
Programul s-a încheiat cu o conferință care a reunit reprezentanți politici și ai mass-media din statele membre ale UE, din țările candidate și potențial candidate. Conferința a fost deschisă de prof. Werner Weidenfeld, directorul Centrului de Politică Externă de la Universitatea din München, care a analizat procesul de integrare europeană din ultimii 20 de ani.
 Gisela Gauggel-Robinson, șefa Departamentului de Comunicare din cadrul Direcției Generale pentru Extindere a Comisiei Europene, a afirmat: „Succesul Premiului european pentru tinerii jurnaliști din acest an demonstrează interesul deosebit al tinerilor pentru politica europeană. Așa cum ne-am așteptat, opiniile referitoare la beneficiile și provocările extinderii UE au fost variante. Noi, organizatorii acestui concurs, salutăm angajamentul și interesul de care au dat dovadă acești tineri și sperăm că acest concurs va continua să stimuleze dezbateri informate pe teme europene și anul viitor.” (Mihaela GHINESCU)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 14:36:50 Ora de vară a Europei de Est