Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Au vizitat Berlinul și au sărbătorit împreună succesul

Câștigătorii Premiului european pentru tinerii jurnaliști 2009...

Au vizitat Berlinul și au sărbătorit împreună succesul

Bruxelles, 8 septembrie 2009,
Câștigătorii naționali ai Premiului european pentru tinerii jurnaliști 2009 au vizitat Berlinul și au sărbătorit împreună succesul obținut la unul dintre cele mai importante concursuri pan-europene de gen.

Cea de-a doua ediție a Premiului european pentru tinerii jurnaliști 2009, organizată de Direcția Generală pentru Extindere a Comisiei Europene, în colaborare cu Asociația Europeană a Tinerilor Jurnaliști (European Youth Press) și Café Babel a înregistrat participarea a peste 600 de articole din întreaga Europă. Concursul s-a adresat tinerilor jurnaliști cu vârste cuprinse între 17 și 35 ani din statele membre ale UE, precum și din țările candidate (Croația, Turcia, fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei) și țările potențial candidate (Albania, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Serbia și Kosovo, conform UNSCR1244/99).
Tinerii jurnaliști au fost încurajați să-și exprime punctele de vedere cu privire la politica de extindere a Uniunii Europene, la valorile europene și la integrarea europeană. Cei 34 de câștigători au fost selectați de jurii naționale formate din reprezentanți ai mass-media. Toți câștigătorii au fost invitați într-o excursie și la conferința de închidere de la Berlin, Germania.
Prin invitația adresată câștigătorilor de a vizita capitala germană, organizatorii au vrut să sublinieze impactul real al procesului de integrare europeană. Anul 2009 marchează o dublă aniversare istorică. Acum 20 de ani, Zidul Berlinului a căzut, iar instaurarea democrației s-a făcut tot mai mult resimțită în Europa. Anul acesta, în luna mai, Uniunea Europeană a celebrat cea de-a 5-a aniversare de la primul val de extindere al UE spre Europa de Est din 2004, moment care a reunit pașnic Estul și Vestul Europei.
Programul oferit câștigătorilor la Berlin a inclus un tur istoric al orașului și întâlniri cu reprezentanți importanți din domeniul politicii, mass-media, mediului universitar și societății civile pentru a discuta despre extinderile trecute și viitoare ale Uniunii Europene. Grupul de câștigători a vizitat sediile mai multor ziare naționale și locale, canale radio și de televiziune și s-a întâlnit cu jurnaliști profesioniști, dintre care îl amintim pe Friedrich Kurz (de la postul public german de televiziune ZDF), care a făcut transmisiuni din Ungaria în vara anului 1989. Pe parcursul vizitei lor la Parlamentul German (Bundestag), tinerii jurnaliști au discutat despre politica externă europeană actuală cu deputatul Gert Weisskirchen (SPD).
Programul s-a încheiat cu o conferință care a reunit reprezentanți politici și ai mass-media din statele membre ale UE, din țările candidate și potențial candidate. Conferința a fost deschisă de prof. Werner Weidenfeld, directorul Centrului de Politică Externă de la Universitatea din München, care a analizat procesul de integrare europeană din ultimii 20 de ani.
 Gisela Gauggel-Robinson, șefa Departamentului de Comunicare din cadrul Direcției Generale pentru Extindere a Comisiei Europene, a afirmat: „Succesul Premiului european pentru tinerii jurnaliști din acest an demonstrează interesul deosebit al tinerilor pentru politica europeană. Așa cum ne-am așteptat, opiniile referitoare la beneficiile și provocările extinderii UE au fost variante. Noi, organizatorii acestui concurs, salutăm angajamentul și interesul de care au dat dovadă acești tineri și sperăm că acest concurs va continua să stimuleze dezbateri informate pe teme europene și anul viitor.” (Mihaela GHINESCU)

Trimite email

joi, 4 iunie 2020