Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Primarul Ilie Bolojan și-a cerut scuze în fața dascălilor și elevilor gojdiști

Prezent la deschiderea cursurilor noului an școlar,

Primarul Ilie Bolojan și-a cerut scuze în fața dascălilor și elevilor gojdiști

Ca fost gojdist, întâiul gospodar al municipiului de pe Crișul Repede, Ilie Bolojan, a ținut să participe la festivitatea de deschidere a cursurilor la colegiul reprezentativ al județului Bihor, dar nu pentru a fi primit cu urale și ovații în urma celor 37 de miliarde (lei vechi) „pompate” în renovarea clădirii Colegiului Național „Emanuil Gojdu” din Oradea, ci pentru a cere scuze elevilor și dascălilor pentru disconfortul în care sunt obligați să învețe și în actualul an școlar, dat fiind faptul că lucrările nu au fost finalizate în totalitate, mai cu seamă în exterior, în curtea școlii, clădirea rămânând pe alocuri acoperită cu plasă, fiind încă „asediată” de vajnicii meseriași...

În drum spre direcțiune, primarul a intrat în două săli de clasă, iar ajuns în biroul dlui director, Viorel Mititean, și-a manifestat dorința de a mai vizita câteva săli de clasă. Dorea să se convingă de calitatea lucrărilor. Constatând că mai este mult de lucru în cetatea gojdiștilor, mai cu seamă în curte, unde lucrările au fost executate doar în aripa dinspre cantină, edilul-șef avea să le ceară gojdiștilor scuze, asigurându-i că anul școlar viitor această tristă situație nu se va mai repeta. „Vreau să vă asigur că anul școlar 2010 - 2011 va debuta fără schele și cu toate sălile de clasă terminate. Până la urmă, e o problemă de finanțare...” Primarul s-a referit apoi la cei 90 de ani de învățământ de calitate în citadela gojdistă (denumind liceul pe care l-a absolvit în urmă cu 20 de ani drept nava „Amiral” a liceelor din Oradea), făcând trimitere și la un oraș de calitate. „Nu suntem cool, dacă nu menținem curățenia. În acest sens, doresc să ne dați o mână de ajutor și să participați la campaniile de curățenie pe care le vom organiza...” Primarul Ilie Bolojan și-a încheiat intervenția spunând: „Dumnezeu să aibă în pază Oradea!”
„Mai avem încă cel puțin un an de șantier...”
În cuvântul său, directorul colegiului, prof. Viorel Mititean, s-a referit la lucrările de renovare, finalizate în 70 de spații școlare (săli de clasă, laboratoare, cabinete, birouri, sală festivă și sală profesorală), precum și fațada exterioară, fără însă a scăpa de șantier. „Mai avem încă cel puțin un an de șantier, perioadă în care se vor finaliza coridoarele, grupurile sanitare, casele scărilor și restul fațadei. Trăim cu speranța că într-un viitor apropiat se vor demara lucrările pentru construirea unei noi săli de sport, care să fie pe măsura rezultatelor obținute de colegiul nostru.”
Învățământul de calitatea din colegiul național al gojdiștilor orădeni a fost susținut apoi cu exemple concrete, fiind prezentate rezultatele de excepție obținute de olimpicii naționali și internaționali ai școlii, bursele de studiu câștigate de gojdiști în Anglia, Austria și U.S.A.
 În încheiere, dl director s-a adresat „bobocilor” din clasele a V-a și a IX-a, urându-le un bun venit, acomodare rapidă cu sarcinile de învățare și succes, pentru a reprezenta cu cinste școala în toate competițiile. Părinților le-a cerut sprijinul în organizarea, în această toamnă, a celei de-a 90-a aniversări de la înființarea liceului. (Ov. Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Primarul Ilie Bolojan și-a cerut scuze în fața dascălilor și elevilor gojdiști.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 14:06:36 Ora de vară a Europei de Est