Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

La clasele III - IV, concursul „Micul matematician”

Elevii din a VII-a au susținut teza la română

La clasele III - IV, concursul „Micul matematician”

Joi, 17 mai 2007, la ora 12.00, elevii din clasele a VII-a au susținut teza cu subiect unic pe țară la limba și literatura română, așa după cum fusese planificată de Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului.
Dimineață, însă, un alt mare batalion de elevi, de această dată din clasele primare, s-a avântat în luptă. Cele mai luminate minți din clasele a III și a IV-a au participat la prima ediție a concursului național „Micul matematician”, lansată, ieri, pentru toți cei care și-au procurat Culegerea de teste „Micul matematician”.

În urmă cu vreo două luni, elevii claselor III-IV din întreaga țară și-au putut achiziționa, prin inspectoratele școlare, Culegerea de teste, intitulată „Micul matematician”, unde era prezentat regulamentul concursului cu același titlu, a cărui probă de evaluare urma să se desfășoare pe 17 mai. Concursul fusese astfel programat încă de la tipărirea culegerii respective, în organizarea Editurilor Nomina și Paradigme, și a Fundației Inteligen T, în parteneriat cu Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului. Taxa pentru concurs, anunțată tot în regulament, este de 10 lei, în care intră și valoarea respectivei culegeri. Elevii s-au pus pe rezolvat teste, iar ieri, au fost chemați, dis-de-dimineață (de la ora 7.45), să arate ce știu. Cu foile securizate în față (ștampilate și sigilate), ca la orice concurs național serios, la ora 9.00 („trecute fix”) au intrat în luptă (timp de 50 de minute), după un carambol cu mult stres și alergătură, cu emoții de tot felul, dat fiind faptul că sute de elevi au fost nevoiți să susțină proba într-un sigur centru de evaluare. La Școala cu clasele I-VIII „Dacia” din Oradea s-au prezentat peste șase sute de mici matematicieni, din municipiul și sectorul Oradea, însoțiți de dascălii lor. Elevii din Marghita și sectorul Marghita (76), Aleșd (49), Beiuș (38) și Bratca (98) au fost planificați la școlile gimnaziale din centrele de sector, iar cei 33 din sectorul Salonta, la Liceul Teoretic din localitate, după cum aveam să aflăm de la inst.Violeta Taichiș, inspector școlar de specialitate.
„Toți elevii care au primit note cuprinse între 90 și 100 de puncte, vor fi nominalizați în volumul editat de către Editura Nomina și vor primi diploma de merit a concursului „Micul matematician”, se mai stipulează în regulament, iar școala care a obținut cel mai mare punctaj (calculat prin însumarea tuturor notelor cuprinse între 8 și 10, raportat la numărul de participanți) va primi un premiu de 1.000 de lei. De asemenea, cei mai buni matematicieni vor primi premii în valoare totală de 1.500 de euro”.
 Nu se spune însă câți vor împărți (frățește) mia de euro.
Cu subiectele pe masă! 
Pentru cei care, din diverse motive, nu s-au aflat ieri printre micii matematicieni, le oferim posibilitatea să–și încerce puterile în rezolvarea ultimelor două din cele patru subiecte înscrise pe foia de concurs.
1. La clasa a III-a:
* Află suma a trei cantități știind că prima cantitate este cu 101 kg mai mare decât a doua și cu 14 kg mai mică decât a treia, iar a doua este egală cu diferența dintre 597 kg și 376 kg.
* Irina are în 2 cutii mari de carton câte 3 mijlocii, iar în fiecare dintre acestea câte 7 cutii mici.
Câte cutii are Irina?
2. La clasa a IV-a:
* Bunicul are în livadă 5 rânduri cu câte 19 nuci, 8 rânduri cu câte 17 caiși, iar pruni cât dublul nucilor și caișilor la un loc.
Câți pomi are bunicul în livadă?
* O gladiolă și o garoafă costă 23 de lei. Dacă micșorăm prețul garoafei cu 2 lei și mărim cu 4 lei prețul gladiolei, atunci aceasta ar fi de 4 ori mai scumpă decât garoafa.
Cât costă fiecare?
(Ovi Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto (La clasele III - IV, concursul „Micul matematician”).

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:00:20 Ora de vară a Europei de Est