Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Prima zi de școală și inaugurarea grădiniței

Marți, 15 septembrie, la Lic. „Don Orione” din Oradea

Prima zi de școală și inaugurarea grădiniței

Marți (15 septembrie 2009), la Liceul „Don Orione” din Oradea, au avut loc două evenimente: festivitatea prilejuită de începerea cursurilor în noul an școlar și inaugurarea grădiniței, în parteneriat cu Episcopia Greco-Catolică.

Festivitatea a fost deschisă de managerul școlii, dl Miheller Martin Peter, care, dintru început, a dorit să sublinieze importanța momentului.
„Pentru noi, acest moment este și un moment special, festiv, pentru că sărbătorim 18 ani de la înființarea Centrului „Don Orione” în Oradea. Acest fapt va fi marcat pe parcursul anului prin diverse festivități și programe la care veți fi invitați.”
Managerul a prezentat apoi distinșii invitați și oaspeți și întreg prezidiul, începând cu viceprimarul municipiului Oradea, dl Gheorghe Carp, părintele Pierangelo Ondei din Italia, superior al călugărilor, părintele Florian Gui, reprezentantul Episcopiei Greco-Catolice, vicarul general al preasfinției sale Virgil Bercea, directorul școlii, dna prof. Camelia Ene, și nu în ultimul rând, părintele Mihai Fechetă, președintele Societății de binefacere „Don Orione”.
„Condiția necesară pentru ieșirea din criză este reînnoirea morală și sufletească”
După săvârșirea Te-Deum-ului, de către părintele Florian Gui, managerul, Miheller Martin Peter, a intrat în miezul problemei: „Începem acest nou an școlar în condiții speciale, datorită crizei prin care trece societatea românească. Această criză nu atinge doar economia, ci este mult mai complexă, o criză generală a valorilor, o criză care cuprinde și școala românească. Problema ieșirii din această criză nu este doar a politicienilor. Și noi  toți, profesori și elevi, trebuie să colaborăm, să lucrăm pentru a ieși din criză. Condiția necesară pentru ieșirea din criză este reînnoirea morală și sufletească. Este necesar ca în primul rând noi să acceptăm acest proces de reînnoire, școala să ia o direcție nouă și persoanele pe care le formează să ajungă oameni deosebiți, care se ghidează în viață după un sistem de valori foarte ferm și corect...”
Vorbind despre direcția nouă pe care o va lua Liceul „Don Orione” din Oradea, managerul a ținut să puncteze prioritățile: „Vom insista și de acum încolo pe disciplină și pe calitatea procesului instructiv-educativ. Dar veți observa și multe schimbări. Una dintre acestea este un program de after school, pe care dorim să-l implementăm, prin care vi se vor oferi programe suplimentare, atât pentru aprofundarea materiei parcurse, cât și pentru a petrece un timp în mod plăcut, cu diverse activități educative, sportive sau distractive. De asemenea, vom insista pentru multe activități extrașcolare, pentru revitalizarea Consiliului elevilor, pentru o relație mult mai apropiată între profesori și elevi. Dorim să reînnoim și relația școală-părinți, ca părinții să se poată implica la modul real în viața școlii, în deciziile  care se iau...”
Grădinița este rodul colaborării cu Liceul Greco-Catolic (cu directorul acestuia, dl prof. Andrei Cristea), după cum a ținut să precizeze managerul Liceului „Don Orione”.
„Să facem binele mereu, binele tuturor, răul nimănui, niciodată”
Viceprimarul a lăudat liceul, considerându-l drept „cel mai bine pus la punct liceu din Oradea”, și a promis sprijin din partea Consiliului local, începând de anul viitor.
Părinții Pierangelo și Mihai au apelat la scurte istorisiri pentru a ajunge la învățăminte (pilde) despre ce înseamnă învățătura și educația pe care le primim în școală, care trebuie să ne ridice, să ne înalțe (să ne dea aripi), să ne înnobileze, să ne facă mai buni, să ne determine să ajungem „să facem binele mereu, binele tuturor, răul nimănui, niciodată”, după cum a spus sfântul Luigi Orione.
Grădinița funcționează în cadrul liceului, cu 25 de copii înscriși, având program prelungit (și două educatoare, Camelia Sescu și Ileana Balotă), dar părinții sunt liberi să opteze pentru program normal sau program prelungit. (Ov. Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Prima zi de școală și inaugurarea grădiniței.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:54:09 Ora de vară a Europei de Est