Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

La Lacul Ursu și în „țara” vestiților olari

De la Praid la Sovata și Corund

La Lacul Ursu și în „țara” vestiților olari

De la Praid până la Sovata, nu sunt decât vreo 10 kilometri (chiar dacă părăsești județul Harghita și intri în județul Mureș), iar până la Corund, tot cam atât, dar rămânând în județul Harghita.

În două după-amiezi, aveam să facem incursiuni la Sovata și Corund, împreună cu bunii noștri prieteni, Irina, Sorina-Ioana și Aurel-Florin (doi adevărați campioni ai salinei Praid); Sorinica – o fată isteață-foc, sclipitoare și ambițioasă – este și dublu medaliată, la română și matematică, iar la pictură e la fel de talentată, după cum aveam să aflăm de la doamna Irina Mihoc (directorul Clubului Copiilor și Elevilor din Beiuș); toți trei, niște beiușeni de milioane pe care aveam să-i cunoaștem în salina Praid.
În Sovata-Băi sunt turiști câți în Băile Felix, fiind atrași de Lacul Ursu, și, de ce nu, de bijuteriile arhitecturale din centru, vile și viluțe turistice tip castel, brodate și pictate de-ți vine să le „mănânci” de frumoase ce sunt. Între ele, regină este Centrul regional de pregătire profesională a magistraților.
Despre Lacul Ursu (lac terapeutic helioterm), am citit, pe un panou publicitar, că „s-a format prin prăbușirea terenului (este de natura carstosalină), cunoscându-se cu exactitate data formării sale – 27 mai 1875, ora 11. Lacul Ursu este cel mai mare (40.235 metri pătrați) lac heliotermic din lume, unic în Europa. Efectul helioterm se datorează efectului de seră produs de stratul subțire de apă dulce ce curge deasupra lacului, cu apă sărată concentrată. Adâncimea maximă este de 17,5 metri. Această bogăție naturală este înconjurată de o vegetație abundentă, lucru mai puțin cunoscut în zonele cu masive de sare...”
Despre compoziția chimică, temperatura apei, indicații și contraindicații... vă lăsăm să lecturați singuri de pe panoul cu pricina, fotografiat și prezentat în albumul foto...
În Sovata, ca peste tot, sunt și alte tentații și atracții turistice. Ceea ce nu am mai întâlnit încă prin alte ținuturi e mașinăria „vorbitoare” de „tocat bani”, care, pentru câteva parale, îți prezice viitorul. Bagi banul și mâna în gura „păcătosului”, acesta te sperie nițel cu glasu-i grav, după care îți înmânează ceea ce tocmai așteptai să vezi și să citești: un bilețel „fermecat”, pe care citești „verzi și uscate”, fantasmagorii și cuvinte dulci. Totul este să o iei drept glumă și distracție, dar să nu crezi o iotă în ceea ce ți s-a „scris”. E bine însă să rămâi optimist și încrezător în steaua ta norocoasă, pe care, cu siguranță, fiecare o avem!
Corundul – „țara” obiectelor meșteșugărești din ceramică și lemn
În Corund, cred că în fiece casă există un meșter vestit și mai mulți ucenici, care dezvoltă tradiția meșteșugurilor din tată-n fiu. Când străbați ulița principală, te crucești de ceea ce vezi, de la o casă la alta, numai magazine și tarabe unde sunt expuse toate bijuteriile create de mâini măiestre care păstrează și dezvoltă cu sfințenie moștenirea culturală, zestrea de aur a zonei. Am reușit și noi să ne apropiem și să-i cunoaștem, cât de cât, pe doi dintre meșterii vestiți ai Corundului, la ei acasă, în curte, în bătătură, la roata olarului și în fața cuptorului în care sunt  arse vasele de ceramică. E vorba de Jozsa Janos și Jozsa Lajos. Nu sunt frați, nici măcar vecini, dar întâmplarea face să-i fi descoperit chiar pe dumnealor, tot întrebând în stânga și în dreapta. Cel de-al doilea, chiar ne-a invitat acasă, să-i vedem marfa și atelierul, dar și cuptorul cu pricina. În curte, aveam să descoperim două fetițe încântătoare, Mate Andrea și Jozsa Andrea, două bune prietene, care, văzându-ne că pozăm, ne-au bombardat cu comenzile, de ziceai că suntem la o ședință foto cu puștioaice.
La cei 72 de ani, nea Lajos se ține bine și trage tare la roată, ca un fecior. Când este curent, e bine și ușor, când nu, cu piciorul, ca pe vremuri, iar din mâinile sale ies oale, farfurii și urcioare nestemate care dau lutului (ceramicii) valoare inestimabilă. Vorba aceea, lutul și copilul, prin modelare (educație), își schimbă „valoarea de întrebuințare”. Prin înnobilare, devin valori inestimabile și frumuseți inegalabile. (Ovi DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: La Lacul Ursu și în „țara” vestiților olari.

Trimite email
joi, 25 aprilie 2024, 21:10:40 Ora de vară a Europei de Est