Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
17 noiembrie 2020
1.*Un autobuz vechi, transformat într-o sală de clasă modernă pentru copiii dintr-un sat. Proiectul a fost sprijinit de peste 1.000 de voluntari, printre care și Simona Halep
.....
O sală de clasă modernă și inedită a fost amenajată pentru elevii din satul Augustin din Brașov într-un autobuz scos din circulaţie, în cadrul unui proiect realizat de Asociația Zi de Bine, împreună cu Natalia Ginghina și Adrian Secal, profesori în programul Teach for Romania, care au pornit campania de strângere de fonduri pentru proiectul EduBuzz, potrivit brasovmetropolitan.ro.

2.*Tiina Peterson, expert în educație timpurie al Ministerului Educației din Estonia: Noi am păstrat grădinițele deschise în perioada aceasta / Încercăm să facem profesia de educator cât mai atrăgătoare și apreciată în societate
.....
Pentru că educația timpurie este obligatorie, ,,noi am păstrat grădinițele deschise în perioada aceasta”, a declarat Tiina Peterson, expert șef al departamentului de educație primară și generală din Ministerul Educației, din Estonia. Aceasta a fost invitată la conferința online SuperTeach de sâmbătâ, 14 noiembrie, Revoluția mentalității în educație – Educație timpurie. Tiina Peterson a spus că strategia estonă pentru educație timpurie a început cu formarea profesorilor și ,,încercăm să facem profesia de educator cât mai atrăgătoare și apreciată în societate”...

3.* Educația în Marea Britanie: O privire asupra relației dintre educație și comunitate
.....
Gândindu-mă la care a fost cel mai important aspect al vieţii noastre ȋn străinătate pȃnă ȋn acest moment, mi-am dat seama că educația copilului nostru este răspunsul.
Noi ne-am mutat în Marea Britanie când Irina avea 1 an și 10 luni. Două precizări se impun de la început. Prima este aceea că situația noastră era diferită de a unui emigrant tânăr profesionist care se mută într-o țară străină și care nu are copii; odată ce ai copii, componentele de integrare, socializare și trai devin mai relevante decât cele strict profesionale. Cel puțin, așa a fost pentru mine.
De asemenea, când mă refer la educație, vorbesc despre sensul holistic și comprehensiv al conceptului de educație; voi aborda, astfel, educația nu doar în sensul strict al instituțiilor care oferă aceste servicii, ci și al modului în care un copil se formează prin interacțiunea cu instituțiile culturale, și anume familia și comunitatea...

La Lacul Ursu și în „țara” vestiților olari

De la Praid la Sovata și Corund

La Lacul Ursu și în „țara” vestiților olari

De la Praid până la Sovata, nu sunt decât vreo 10 kilometri (chiar dacă părăsești județul Harghita și intri în județul Mureș), iar până la Corund, tot cam atât, dar rămânând în județul Harghita.

În două după-amiezi, aveam să facem incursiuni la Sovata și Corund, împreună cu bunii noștri prieteni, Irina, Sorina-Ioana și Aurel-Florin (doi adevărați campioni ai salinei Praid); Sorinica – o fată isteață-foc, sclipitoare și ambițioasă – este și dublu medaliată, la română și matematică, iar la pictură e la fel de talentată, după cum aveam să aflăm de la doamna Irina Mihoc (directorul Clubului Copiilor și Elevilor din Beiuș); toți trei, niște beiușeni de milioane pe care aveam să-i cunoaștem în salina Praid.
În Sovata-Băi sunt turiști câți în Băile Felix, fiind atrași de Lacul Ursu, și, de ce nu, de bijuteriile arhitecturale din centru, vile și viluțe turistice tip castel, brodate și pictate de-ți vine să le „mănânci” de frumoase ce sunt. Între ele, regină este Centrul regional de pregătire profesională a magistraților.
Despre Lacul Ursu (lac terapeutic helioterm), am citit, pe un panou publicitar, că „s-a format prin prăbușirea terenului (este de natura carstosalină), cunoscându-se cu exactitate data formării sale – 27 mai 1875, ora 11. Lacul Ursu este cel mai mare (40.235 metri pătrați) lac heliotermic din lume, unic în Europa. Efectul helioterm se datorează efectului de seră produs de stratul subțire de apă dulce ce curge deasupra lacului, cu apă sărată concentrată. Adâncimea maximă este de 17,5 metri. Această bogăție naturală este înconjurată de o vegetație abundentă, lucru mai puțin cunoscut în zonele cu masive de sare...”
Despre compoziția chimică, temperatura apei, indicații și contraindicații... vă lăsăm să lecturați singuri de pe panoul cu pricina, fotografiat și prezentat în albumul foto...
În Sovata, ca peste tot, sunt și alte tentații și atracții turistice. Ceea ce nu am mai întâlnit încă prin alte ținuturi e mașinăria „vorbitoare” de „tocat bani”, care, pentru câteva parale, îți prezice viitorul. Bagi banul și mâna în gura „păcătosului”, acesta te sperie nițel cu glasu-i grav, după care îți înmânează ceea ce tocmai așteptai să vezi și să citești: un bilețel „fermecat”, pe care citești „verzi și uscate”, fantasmagorii și cuvinte dulci. Totul este să o iei drept glumă și distracție, dar să nu crezi o iotă în ceea ce ți s-a „scris”. E bine însă să rămâi optimist și încrezător în steaua ta norocoasă, pe care, cu siguranță, fiecare o avem!
Corundul – „țara” obiectelor meșteșugărești din ceramică și lemn
În Corund, cred că în fiece casă există un meșter vestit și mai mulți ucenici, care dezvoltă tradiția meșteșugurilor din tată-n fiu. Când străbați ulița principală, te crucești de ceea ce vezi, de la o casă la alta, numai magazine și tarabe unde sunt expuse toate bijuteriile create de mâini măiestre care păstrează și dezvoltă cu sfințenie moștenirea culturală, zestrea de aur a zonei. Am reușit și noi să ne apropiem și să-i cunoaștem, cât de cât, pe doi dintre meșterii vestiți ai Corundului, la ei acasă, în curte, în bătătură, la roata olarului și în fața cuptorului în care sunt  arse vasele de ceramică. E vorba de Jozsa Janos și Jozsa Lajos. Nu sunt frați, nici măcar vecini, dar întâmplarea face să-i fi descoperit chiar pe dumnealor, tot întrebând în stânga și în dreapta. Cel de-al doilea, chiar ne-a invitat acasă, să-i vedem marfa și atelierul, dar și cuptorul cu pricina. În curte, aveam să descoperim două fetițe încântătoare, Mate Andrea și Jozsa Andrea, două bune prietene, care, văzându-ne că pozăm, ne-au bombardat cu comenzile, de ziceai că suntem la o ședință foto cu puștioaice.
La cei 72 de ani, nea Lajos se ține bine și trage tare la roată, ca un fecior. Când este curent, e bine și ușor, când nu, cu piciorul, ca pe vremuri, iar din mâinile sale ies oale, farfurii și urcioare nestemate care dau lutului (ceramicii) valoare inestimabilă. Vorba aceea, lutul și copilul, prin modelare (educație), își schimbă „valoarea de întrebuințare”. Prin înnobilare, devin valori inestimabile și frumuseți inegalabile. (Ovi DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: La Lacul Ursu și în „țara” vestiților olari.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 25 noiembrie 2020