Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

„Pelerini la Santiago de Compostela”

Din Pirinei până la Atlantic

„Pelerini la Santiago de Compostela”

Este titlul cărții pe care Ramona Venturini, astrolog în Timișoara la Asociația de Metafizică Geea Life, a publicat-o recent în urma experienței pe care a avut-o în vara lui 2006. Decizia de a ajunge la Santiago de Compostela a luat-o în 2005, iar timp de un an a adunat banii necesari.

Jurnalul celor 900 de km parcurși pe jos din Pirinei până la Atlantic

În 1987, Camino de Santiago a fost declarat Drum Cultural European, iar din 1993 este trecut pe lista moștenirilor culturale UNESCO. Acesta este drumul pe care sute de pelerini îl parcurg anual, indiferent de vârstă, de 1500 de ani încoace, pentru a căuta ceva. 
Ramona a început drumul din Pirineii sudului Franței și împreună cu Mark, bunul ei prieten, a mers până la Atlantic, în Vestul Spaniei, la Finisterre (la Capătul Pământului).   Autoarea surprinde în jurnalul său, cu o rigoare demnă de invidiat, trăirile și momentele  importante de pe traseul celor 40 de zile. Pentru ea, redactarea jurnalului înseamnă mai degrabă o metodă de autocunoaștere și introspecție.
Ramona s-a îndrăgostit de Spania, în ciuda greutăților fizice care i-au apărut la tot pasul, pe traseul celor 25-30 de km parcurși zilnic, în ciuda oboselii fizice adunate, la care s-au adaugat răceala, ploaia și vântul. Toate acestea au pălit însă în fața bucurie și fericirii generale pe care le-a simțit în permanență. Satisfacția de zi cu zi i-a dat aripi și puterea de a continua fără șovăire.
De ani de zile, Ramona practică Tai Chi și Qigong, în fiecare dimineață, la ora 7.00, în Grădina Botanică din Timișoara. Acest fapt i-a întărit conștiința că este superantrenată și că are un corp fizic în formă maximă. În plus, la Camino nu poți ajunge cu prejudecăți, pentru că și așa trebuie să le abandonezi de urgență. Chiar și orgoliul său de sportivă a costat-o săptămâni de bășici și șchiopătat, după cum recunoaște în carte. Când a renunțat la ego și la „ fumurile” de supersportivă, Camino a vindecat-o de rănile știute și neștiute, a hrănit-o și a protejat-o. Renunțând la forțare și la „ eu”, Ramona a descoperit ce înseamnă să devii una cu drumul, simțind cum curge energia pe calea vieții.
La o lecturare mai atentă, se pot distinge trei atitudini esențiale: cea a pelerinului ce  râde de el însuși în situații dificile, atitudinea de învingător, care înaintează oricât de greu ar fi, dar și acceptarea ca și nonreactivitate, atitudine care te ajută să-i înțelegi și să-i stimezi pe cei de lângă tine, fără a încerca să îi schimbi, pentru că toți sunt minunați în felul lor.
Timp de 40 de zile, Ramo și Mark au trăit fără televizor, calculator, telefon, și fără nici un mijloc de transport, pentru ca, astfel, întâlnirea cu Dumnezeu să fie o binecuvântare, și o transformare de sine.
„Indiferent pe unde vă trece calea vieții, vă doresc tuturora „ Bon Camino”! Să citim semnele, să le învățăm, să le descifrăm, să fim deschiși, să iubim și să înțelegem că întâlnim exact ceea ce creăm și atragem prin gândurile, faptele și vorbele noastre”, scrie Ramona la final.
Și încă ceva.

Salutări, de pe Camino de Santiago, prin internet, către prietenii din România
 
„De 1500 de ani merg pelerini din toată lumea pe această cale pentru a căuta ceva. Sunt
oameni veniți de peste tot și te trezești că vorbești în toate limbile cunoscute și necunoscute. Devenim prieteni, ne salutăm de parcă ne-am ști de când lumea. Sufletul ți se deschide către cel de lângă tine, și simți cum toți formăm  o mare familie. La efort, suferi pe moment, dar treptat, realizezi că nu există limite, și că poți să faci orice. Ești liber. Zile întregi am fost copleșiți de tăcerea munților, a pădurilor de pin și a miriștilor care arată ca un deșert. Așa este pe Camino!
 Tuturor, Lumină, Pace și Iubire!”
Ramo și Mark
, din Spania


P.S. Pe Ramo și Mark îi puteți întâlni la Festivalul Expozodiac 2007, care se va desfășura între 25 și 27 mai, la Timișoara, unde vor  fi prezenți cu Asociația de Metafizică Geea Life. Pentru mai multe detalii accesați www.geealife.ro sau www.expozodiac.ro
Daniela MIHALCIAC

Trimite email
miercuri, 24 aprilie 2024, 00:34:52 Ora de vară a Europei de Est