Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Puncte de acces public de informare (PAPI)

M.C.S.I., prin proiectul EBC, a înființat în 255 de localități

Puncte de acces public de informare (PAPI)

Prin intermediul proiectului „Economia bazată pe cunoaștere” (EBC), Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (M.C.S.I.) și Banca Mondială au dotat 255 de localități (200 de comune și 55 de orașe mici, cu o populație de până la 30.000 de locuitori) din toată țara cu calculatoare și acces la Internet.

Primăria din respectivele localități a înființat un Punct de acces public de informare (PAPI), unde orice locuitor poate utiliza, în mod gratuit, calculatorul și poate avea acces la Internet. În acest sens, un manager de rețea și un administrator IT (plătiți de către primărie) stau la dispoziția celor interesați pentru a le oferi sprijin în rezolvarea problemelor, cu ajutorul calculatorului și al Internetului. PAPI face parte din Rețeaua electronică a comunității locale (RECL), care mai include puncte de acces și în alte instituții de utilitate publică: în una sau mai multe școli din comunitate, în fiecare bibliotecă publică și în fiecare primărie.
Proiectul acordă o atenție specială utilizărilor tehnologiei în domeniul educației și al administrației, cu accent pe aplicațiile de e-guvernare și dezvoltare a afacerilor.
Ieri, la PAPI de la Șimian
În cadrul proiectului „Economia bazată pe cunoaștere” (gestionat de Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale), a fost lansat un concurs adresat celor 255 de comunități cuprinse în program, concurs prin care comunitățile au fost invitate să identifice câte trei idei de dezvoltare locală.
Printre cele zece comunități care au câștigat concursul, se numără și localitatea Șimian, din județul Bihor.
Cei din Șimian și-au propus dezvoltarea turismul rural și rezolvarea unor probleme specifice de mediu. Ideile pe care ei doresc să le dezvolte sunt: amenajarea în aer liber a unui Muzeu al pescarului Văii Ierului, identificarea unor izvoare cu apă termală și plantarea de salcâmi pentru fixarea dunelor de nisip din localitate.
Ieri (marți, 22 septembrie 2009), aveam să ieșim în peisaj, pentru a-i cunoaște pe câștigătorii concursului și a afla punctele lor tari cu care au câștigat concursul.
La Centrul PAPI, am dat de Alexandru Ciorba - managerul de rețea (RECL) și Bayer Gheorghe - administrator IT, ei fiind întreprinzătorii principali, creierul și sufletul acțiunilor, cei care vor încerca să traducă în fapte cele trei idei de dezvoltare locală. „Pentru materializarea ideilor propuse, avem nevoie de bani, pe care nu-i deținem, deocamdată, dar sperăm să-i obținem în timp, ne-a declarat Alex, managerul. Cel mai simplu de înfăptuit va fi plantarea unor puieți de salcâm pentru fixarea dunelor de nisip din comună, având în vedere că mai bine de jumătate din terenul arabil al localității este acoperit cu dune de nisip.”
Ieșind pe tren, mai întâi, am admirat, în centrul localității, cele trei părculețe, dispuse ca niște raze de soare, în fața primăriei și căminului cultural și în vecinătatea centrului PAPI, locuri de agrement pentru tineri și părinți și de joacă pentru cei mici. La școală, în cabinetul de informatică, am luat cunoștință de cel de-al doilea punct de acces, dotat cu calculatoare performante, precum cele de la centrul PAPI.
Ajunși la marginea localității, Alex ne-a prezentat terenul unde se vor face plantările cu puieți de salcâm. Pentru nisipul lor de calitate, cei din Șimian ar putea fi invidiați la orice oră de către administratorii litoralului Mării Negre..., atât este de fin și de curat nisipul din Șimian.
„Curios este faptul că în dunele noastre de nisip își găsesc adăpost, toată vara, un soi de rândunele, care acum au plecat, abandonându-și cuiburile (galeriile)”, ne-a mai spus Alex. Până să se amenajeze Muzeul pescarului de pe Valea Ierului, ieri (marți), am vizitat, împreună cu un grup de 50 de turiști din Pocsmegyer (Ungaria), Muzeul memorial „Kazinczy, Frater și Csiha” (a trei dintre personalitățile de seamă născute în Șimian: Kazinczy Ferenc - poetul și reformatorul limbii maghiare, Frater Lorand – muzician, și Csiha Kalman – episcop reformat).
Acces gratuit la internet și la alte servicii
 Centrul PAPI din Șimian a fost inaugurat în 18 ianuarie 2008, într-un local asigurat de Primăria Șimian, fiind dotat cu mobilier corespunzător pentru șase calculatoare legate în rețea, deservite de un server, cu acces la Internet, cu două imprimante, una laser, iar cealaltă multifuncțională (pe cerneală), precum și un aparat foto.
Beneficiarii acestui centru sunt cetățenii comunei, indiferent de naționalitate, vârstă, sex, convingeri politice și religioase, care au acces zilnic la Internet, de luni până vineri (inclusiv), între orele 8.00 și 16.00.
„Tot gratuit, le facem și poze pentru anumite documente, scanări și listări de lucrări și documente (în limite rezonabile, 5-10 pagini)...
Încă din 2008, am demarat un program de scriere de proiecte și managementul proiectului pentru angajații din Primăria Șimian, dar și pentru cei din primăriile din jur: Mihai Bravu, Cherechiu, Sălacea, Sâniob, pentru care am angajat un trainer care le-a ținut un curs de două zile pentru a-i învăța cum să scrie un proiect (etapele, desfășurarea și implementarea).
Am digitalizat pe 1400 de CD-uri discuri de patefon, cuprinzând 10 cântece din anii 1920, scrise de Frater Lorand, pe care le-am distribuit la inaugurarea statuii muzicianului, amplasată în parcul central. Tot atunci, am împărțit 500 de exemplare din cartea autobiografică a muzicianului, retipărită (după prima carte, apărută în 1927). Tot anul acesta, și tot pentru muzeul memorial, am făcut un ghid.”
Din discuțiile avute cu managerul centrului și directorul școlii coordonatoare, prof. Gazsi Sandor, aveam să aflăm apoi și despre alte proiecte și inițiative.
PAPI și conducerea școlii au organizat cursuri de inițiere a elevilor (din clasa a IV-a) și cadrelor didactice în utilizarea calculatorului. Tot în acest sens, s-a gândit organizarea în viitor a unor cursuri pentru obținerea permisului E.C.D.L. Pentru luna octombrie, au programat organizarea unui concurs de recitări la Căminul Cultural din Șimian, cu participarea unor elevi din comunele limitrofe, dar și din Ungaria.
Din câte l-am putut citi, Alexandru Ciorba este un tânăr cu idei, bine intenționat și dornic de a înfăptui multe lucruri pentru binele comunității. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Puncte de acces public de informare (PAPI).

Trimite email
vineri, 26 aprilie 2024, 15:18:15 Ora de vară a Europei de Est