Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

De la Prichindel cel năzdrăvan la revista „Prichindel”

La Grădinița „Holcim” din Aleșd

De la Prichindel cel năzdrăvan la revista „Prichindel”

Colectivul Grădiniței „Holcim” din Aleșd ne surprinde din nou, la fel de plăcut, ca și în luna mai, la întâlnirea de proiect cu partenerii de la Grădinița „Elena Doamna” din Galați.
Ieri (joi, 24 septembrie 2009), am fost martori la lansarea revistei grădiniței.

Cei 36 de ani de existență a prestigioasei unități de învățământ preșcolar din județul Bihor sunt marcați, iată, și printr-un eveniment aparte, pe care nu l-am mai consemnat la o altă grădiniță din județ – nașterea unei reviste.
Dacă Prichindel cel năzdrăvan – păpușa atât de îndrăgită de copii – li s-a așezat copiilor drept la suflet, cu siguranță că și revista „Prichindel” va face multă vâlvă, atât în rândul copiilor, cât și printre părinți, ca beneficiari principali ai revistei. Lecturând pozele inserate în paginile sale, copiii se vor bucura, descoperindu-și propria imagine și identitate, iar părinții vor fi încântați să-și admire odraslele în poză și să citească despre activitățile consemnate.
Prin intermediul revistei, colectivul de redacție intenționează să informeze, dar și să formeze, să promoveze imaginea pozitivă a unității de învățământ. În timp, „Prichindel” ar putea deveni chiar un ghid și îndreptar pentru unii, iar pentru alții purtător al mesajelor și opiniilor, o oglindă ilustrată a colectivului de copii și dascăli. Lansând această revistă, colectivul de educatoare al Grădiniței „Holcim” și-a lansat propria carte de vizită. Ca orice început, pornirea a fost grea. „Punctul de pornire e cel mai greu, după cum recunoaște chiar doamna director, Florica Vesa. Nu am crezut că vom reuși. Am stricat foarte multe hârtii. Am muncit foarte mult. Este extrem de greu. Anul trecut nu ne-a reușit, dar nu ne-am dat bătuți, și am câștigat. Am învins. E mică și firavă, așa cum sunt sufletele noastre... Prin intermediul ei, dorim să promovăm imaginea pozitivă a grădiniței, rezultatele și activitățile copiilor, părerile, gândurile și durerile noastre, dar și ale altora...”
Ideea cu revista și teatrul de păpuși al educatoarelor și multe alte idei, toate aparțin omului cu idei, toate aceste provocări vin de la educatoarea Jozsa Iudit, care a crescut în această grădiniță, sub ochii doamnei Florica Vesa, care a învățat la liceul dnei profesor-director Liliana Antonescu...
În cuvântul său, Iudit a vorbit despre felul în care a gândit redactarea revistei, „cu o structură fixă, cu antet, grafică, titlu sugestiv și un scurt istoric al  grădiniței (prezentat de doamna director, Florica Vesa), prezentarea grupelor (dar și a sponsorilor)...”
Primul intervievat este dl Menz Roman, directorul Holcim. Părinții sunt și ei reprezentați... de Ana Mihaela Cadleț. Din coloanele revistei mai aflăm apoi despre proiectul de parteneriat educațional cu Grădinița din Groși, dar și despre sărbătoriții lunii (Sebastian Cadleț și Cristea Raluca) și premianții grădiniței (Andrada Dan, Denis Filip, Carla Todoș, Iulia Vancea și Patricia Motoșan). Dacă premianții sunt nominalizați în revistă, salba de diplomele o găsim expusă în biroul doamnei director (poze de suflet și diplome de merit).
Lansare ...cu cântec și descântec
Revista „Prichindel” e ca sarea-n bucate. Ea va da gust și va condimenta activitățile și viața colectivului. Va pune copiii, dascălii și părinții pe jar, va activa și va „bucura” sponsorii. Pentru ca toate acestea să se întâmple întru bucuria și satisfacția truditorilor și beneficiarilor săi, artiștii dnei educatoare Mariana Roșu (vedetele grădiniței) au ținut să încânte asistența și să-i descânte revistei, luând-o în mâini și bucurându-se, cei dintâi, de ivirea ei. Momentul artistic a fost urmat de discuții libere, în care părinții și dascălii au schimbat păreri pe marginea lansării, cu revista în față. Doamnele prof. Maria Ivănescu, Liliana Antonescu și Paula Botiș (dintre distinșii invitați), au ținut să felicite colectivul de redacție, dar nu numai, pentru inițiativă și reușită, pentru „marele curaj pe care l-ați dovedit, pentru provocarea lansată părinților (la o mai mare implicare și responsabilizare), pentru ineditul pe care l-ați adus în această lume de vis și vârstă de aur, care este copilăria”, vorba distinsului psihopedagog Maria Ivănescu. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (131 de poze), accesați Galeria foto: De la Prichindel cel năzdrăvan la revista „Prichindel”. 

Trimite email
duminică, 11 mai 2025, 07:59:36 Ora de vară a Europei de Est