Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Târgul roadele toamnei”

Parcul 1 Decembrie din Oradea găzduiește

„Târgul roadele toamnei”

Azi, 2 octombrie 2009, s-a deschis în parcul 1 Decembrie „Târgul roadele toamnei” – expoziție cu vânzare de vin și pălinca”.

În cursul dimineții, comercianții au început pregătirea tarabelor, în așteptarea orădenilor care doresc să deguste produse tradiționale. Totodată, pentru cei mici, comercianții au pregătit jucării și au amenajat locuri de joacă.
Începând de la ora 18.00 și până la ora 23.00, parcul 1 Decembrie va găzdui Festivalul interjudețean de folclor în cadrul căruia vor avea loc concerte în aer liber susținute de ansambluri folclorice din Sibiu (Ansamblul Cindrelul-Junii Sibiului), Sălaj (Ansamblul Porolissum), Bihor (Ansamblul Bihorul) și Timiș (Ansamblul Timișul). (B.P.)
De la vinul de Cotnari și Recaș, la pălinca de Tulca și Ceica…
Pe cele două alei centrale ale parcului 1 Decembrie, pornind de pe platoul din fața Casei de Cultură a Sindicatelor și până la Statuia ostașului român, producătorii și comercianții de vin și țuică și-au amenajat astfel tarabele încât să atragă clienții, făcând reclamă firmei și produselor.
Pe aleea din dreapta, erau plasați producătorii și comercianții de vinuri, de Cotnari, Jidvei, Biharia, Tohani, Vrancea și cramele de la Pâncota, Halewood și Recaș, iar pe aleea din stânga găseai producătorii tradiționali de pălincă: “Trămuța” Tulca (producător, Florian Chișe), Florian Popovici din Burzuc, Nicolae Roșca din Zalău, Vlad Flore din Ceica, Cristi Malița din Roșia, Iuliu Sorban din Urvind...
Dar, după un pahar, două-trei de pălincă, se cuvine, nu-i așa, un pui rotisat, mititei ori grătare (de la doamna Corina Roțiu – S.C. Japifer) pentru a putea degusta în voie un vin bun…
Între producătorii de țuică tradițională, doi ni s-au părut mai incisivi, foarte deschiși, gata să-și facă reclamă și să-și vândă marfa...
 De vreo șase ani, Andreea și Florian Chișe din Tulca (301/d) sunt prezenți pe piață cu “Trămuța”, produsul lor de marcă nelipsind de la niciun târg de profil. Au ajuns până la București și Brăila, iar la recentul Târg al fermierilor bihoreni, familia Chișe a obținut premiul I (pentru „Cel mai frumos stand”).
Bun de gură, dar și foarte săritor în a-și oferi marfa pe tavă pentru degustat este Flore Vlad din Ceica. „Nu pot să nu felicit municipalitatea pentru inițiativa de a organiza evenimentul într-un parc din centrul orașului. În acest weekend, orădenii care ai ieșit în parcul 1 Decembrie, au putut degusta și cumpăra pălinca și vin, iar lăutarii „le-au cântat în strună”, cum se spune... Pe bune, auzind muzica de pe scenă, mai că-ți venea să joci. Marfa de Ceica? Originală și de calitate, cu vechime și greutate. De-acum, ne cunoaște lumea, dar nu după etichetă, ci după calitate. În aceste flacoane, avem pălincă de prune (albă și galbenă) de doi-trei ani. Cu cât mai veche, cu atât mai bună,” după cum ne-a declarat Vlad Flore (din Ceica).
Artiști de artiști, din Bihor, Sibiu, Timiș și Sălaj
Scena a fost amplasată în flancul din dreapta platoului pentru a oferi cât mai spațiu spectatorilor.
În cele trei zile de festival al toamnei roadelor bogate, cu vin și pălincă în pahare, pe scenă au evoluat ansambluri folclorice renumite din județele Bihor, Sibiu, Sălaj și Timiș, atât ansambluri de copii, cât și artiști profesioniști, consacrați, cunoscuți și îndrăgiți (Ov.D.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Târgul roadele toamnei”.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:35:44 Ora de vară a Europei de Est