Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

„Târgul roadele toamnei”

Parcul 1 Decembrie din Oradea găzduiește

„Târgul roadele toamnei”

Azi, 2 octombrie 2009, s-a deschis în parcul 1 Decembrie „Târgul roadele toamnei” – expoziție cu vânzare de vin și pălinca”.

În cursul dimineții, comercianții au început pregătirea tarabelor, în așteptarea orădenilor care doresc să deguste produse tradiționale. Totodată, pentru cei mici, comercianții au pregătit jucării și au amenajat locuri de joacă.
Începând de la ora 18.00 și până la ora 23.00, parcul 1 Decembrie va găzdui Festivalul interjudețean de folclor în cadrul căruia vor avea loc concerte în aer liber susținute de ansambluri folclorice din Sibiu (Ansamblul Cindrelul-Junii Sibiului), Sălaj (Ansamblul Porolissum), Bihor (Ansamblul Bihorul) și Timiș (Ansamblul Timișul). (B.P.)
De la vinul de Cotnari și Recaș, la pălinca de Tulca și Ceica…
Pe cele două alei centrale ale parcului 1 Decembrie, pornind de pe platoul din fața Casei de Cultură a Sindicatelor și până la Statuia ostașului român, producătorii și comercianții de vin și țuică și-au amenajat astfel tarabele încât să atragă clienții, făcând reclamă firmei și produselor.
Pe aleea din dreapta, erau plasați producătorii și comercianții de vinuri, de Cotnari, Jidvei, Biharia, Tohani, Vrancea și cramele de la Pâncota, Halewood și Recaș, iar pe aleea din stânga găseai producătorii tradiționali de pălincă: “Trămuța” Tulca (producător, Florian Chișe), Florian Popovici din Burzuc, Nicolae Roșca din Zalău, Vlad Flore din Ceica, Cristi Malița din Roșia, Iuliu Sorban din Urvind...
Dar, după un pahar, două-trei de pălincă, se cuvine, nu-i așa, un pui rotisat, mititei ori grătare (de la doamna Corina Roțiu – S.C. Japifer) pentru a putea degusta în voie un vin bun…
Între producătorii de țuică tradițională, doi ni s-au părut mai incisivi, foarte deschiși, gata să-și facă reclamă și să-și vândă marfa...
 De vreo șase ani, Andreea și Florian Chișe din Tulca (301/d) sunt prezenți pe piață cu “Trămuța”, produsul lor de marcă nelipsind de la niciun târg de profil. Au ajuns până la București și Brăila, iar la recentul Târg al fermierilor bihoreni, familia Chișe a obținut premiul I (pentru „Cel mai frumos stand”).
Bun de gură, dar și foarte săritor în a-și oferi marfa pe tavă pentru degustat este Flore Vlad din Ceica. „Nu pot să nu felicit municipalitatea pentru inițiativa de a organiza evenimentul într-un parc din centrul orașului. În acest weekend, orădenii care ai ieșit în parcul 1 Decembrie, au putut degusta și cumpăra pălinca și vin, iar lăutarii „le-au cântat în strună”, cum se spune... Pe bune, auzind muzica de pe scenă, mai că-ți venea să joci. Marfa de Ceica? Originală și de calitate, cu vechime și greutate. De-acum, ne cunoaște lumea, dar nu după etichetă, ci după calitate. În aceste flacoane, avem pălincă de prune (albă și galbenă) de doi-trei ani. Cu cât mai veche, cu atât mai bună,” după cum ne-a declarat Vlad Flore (din Ceica).
Artiști de artiști, din Bihor, Sibiu, Timiș și Sălaj
Scena a fost amplasată în flancul din dreapta platoului pentru a oferi cât mai spațiu spectatorilor.
În cele trei zile de festival al toamnei roadelor bogate, cu vin și pălincă în pahare, pe scenă au evoluat ansambluri folclorice renumite din județele Bihor, Sibiu, Sălaj și Timiș, atât ansambluri de copii, cât și artiști profesioniști, consacrați, cunoscuți și îndrăgiți (Ov.D.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Târgul roadele toamnei”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

marţi, 2 iunie 2020