Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„90 de ani de spirit românesc”

Cinci zile de manifestări gojdiste (întru)

„90 de ani de spirit românesc”

De luni până vineri (28 septembrie - 2 octombrie 2009), la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea a fost sărbătoare în spirit gojdist.

Actualii dascăli și elevi ai școlii au fost protagoniștii unor manifestări cultural-educative și sportive, iar în același spirit gojdist, foști elevi și dascăli ai prestigiosului colegiu național, ajunși personalități de seamă, au fost prezenți joi și vineri, la activitățile desfășurate  în școală, la statuie și la Casa de Cultură a Sindicatelor.
Au dialogat în același spirit gojdist tânăr: prof. univ. George Cristea (de la Institutul de Teatru și Cinematografie din Stockholm), academicienii Dumitru Radu Popescu și Mircea Malița, prof. dr. Radu Iftimovici, prof. univ. dr. Mircea Roxin și Ioan Baba, au onorat adunarea festivă de la Casa de Cultură a Sindicatelor – întru „90 de ani de spirit românesc” – acad. Dumitru Radu Popescu, prof. univ. Radu Iftimovici, scriitorul Mircea Bradu, primarul municipiului, Ilie Bolojan, rectorul Universității, Cornel Antal...
Spiritul gojdist s-a manifestat, din plin,  atât pe scenă, cât și în sală. Sunt mari gojdiștii! Cinste lor!
„Dimineți pentru oameni și flori”
Frumoasa întâmplare a continuat întru aceeași cinstire cu un regal al gojdiștilor - artiști de azi, cu președintele CE, Vlad Muscă, la microfon, cu olimpicii naționali chimiști la microfon și la chitară, Alina Todoca și Ana Gui, cu  Aliona Stefciuc (de dincolo de Prut), Aida Bălăceanu, Iulia Tohotan, Renata Tolvai, Radu Târb, Mircea Rediș și Cosmin Gherman, membrii ansamblului coral al colegiului (dirijat de prof. Delia Vulpe), dansatorii: Carla Sabău, Carina Ghiță, Ioana Perneș, Vlad Codilă, Sebastian Ianc, Maria și Andrei Agud...
Lor li s-au alăturat membrii corului de cameră al Facultății de Teologie Ortodoxă „ep. dr. Vasile Coman”, dar și titrații artiști ai Palatului Copiilor și Elevilor din Oradea.
Așadar, seria manifestărilor dedicate celor 90 de ani de existență a celui mai titrat colegiu național al Bihorului s-a încheiat ciclic, așa după cum a și debutat (luni), cu evocarea unor momente memorabile și personalități ilustre, cu sentimentul datoriei împlinite și cinstirea pe care gojdiștii actuali o dau marelui Mecena, patronul spiritual -  Emanuil Gojdu. Diverse și bogate au fost manifestările, de la vernisajul unor expoziții tematice la întreceri sportive, lansări de carte, sesiune de comunicări și referate, club de dezbateri, concursuri, experimente spectaculoase, cenaclu literar, depuneri de coroane și flori, programe artistice și un regal la   final.
„A fi gojdist e un titlu de noblețe, afirma cu mândrie dl profesor Dorel Tifor, distinsul director (de ieri) al colegiului, iar spiritul gojdist este ceea ce leagă generație după generație...” (Ov. D.)  

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 22:59:55 Ora de vară a Europei de Est