Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Frumusețea peisajului influențează frumusețea sufletească (II)

„Landscape Inside, Inside Landscape”

Frumusețea peisajului influențează frumusețea sufletească (II)

Vineri, 2 octombrie 2009, patruzeci de elevi ai Școlii cu clasele I- VIII „Andrei Mureșanu” din Oradea, însoțiți de profesorii lor (Oprea Adriana, Bulinschi Georgeta, Popovici Florica, Hava Laura și Szabo Annamaria), s-au bucurat de frumusețea culorilor toamnei în Þara Moților, într-o activitate derulată în cadrul proiectului Comenius „Landscape Inside, Inside Landscape”.

 Entuziaști și nerăbdători, am pornit la drum spre Munții Apuseni, acolo unde din vechi timpuri, moții păstrează cu mândrie tradițiile, viețuind în armonie cu munții, cu văile, cu dealurile. Splendoarea toamnei, cu năframă ruginie de frunze, am regăsit-o de cum am părăsit decorul orașului, îndemnându-ne parcă să fim mai buni, mai atenți, mai darnici, mai încrezători în ceilalți și în noi înșine. La pas, alungând amorțeala cotidiană a vieții de oraș, am pornit pe Cheile Ordâncușii. Pe poteci de frunze și lemne umede de bruma dimineții răcoroase, am intrat în Peștera Poarta lui Ionele. Spiritul de aventură ne-a condus apoi în drumeție prin pădure, spre Peștera Scărișoara. Liniștea muntelui, tulburată uneori de glasurile vesele ale copiilor încântați de frumusețea peisajului, alunga orice fior de oboseală. După aproape 6 km de urcuș susținut am ajuns în Scărișoara, un cătun în care parcă nimic și nimeni nu a putut tulbura frumusețea naturii. Doar câinii pașnici ai localnicilor ne-au întâmpinat cu dorința lor de a lega prietenii. După aproximativ 500 de metri am ajuns la peșteră. Un loc în care parcă timpul a stat pe loc…de-o veșnicie. Peștera adăpostește cel mai mare ghețar subteran din România, la care ajungi coborând câteva scări metalice la aproximativ 48 de metri adâncime. Peștera reprezintă o încăpere unică în mijlocul căreia se află un imens bloc de gheață, cu un volum de 80000 mc și care dăinuie în peșteră de peste 4000 de ani. Fața superioară a blocului (3000 mp) formează podeaua sălii mari. În partea dreaptă, acest planșeu se frânge într-un tobogan abrupt de gheață, care dă într-o zonă denumită Biserica. Aici apar primele formațiuni stalagmitice de gheață. Aceasta este zona turistică, restul fiind rezervație științifică. Locul gheții este luat adeseori de concrețiuni de o mare diversitate și frumusețe: stalactite, stalagmite, coloane, draperii parietale, coralite și gururi... Totul într-o desăvârșită frumusețe și splendoare! Temperatura în peșteră este de până la +1 grad Celsius primăvara, vara și toamna și sub zero grade Celsius iarna. Totul pare învăluit într-o aură de basm și mister! Când pășești în peșteră te copleșește frumusețea naturii înghețate și liniștea ce domnește aici. A fost o experiență de neuitat!
 Ne-am întors acasă cu dorința arzândă de a reveni în mijlocul feeric al naturii, în orice anotimp, găsind un prilej de bucurie și relaxare, departe de agitația orașului în care locuim. (Laura & Georgeta)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Frumusețea peisajului influențează frumusețea sufletească (II).

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:35:21 Ora de vară a Europei de Est