Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Fructe jucăușe din panerul toamnei

Vineri, la Grădinița din Biharia

Fructe jucăușe din panerul toamnei

Educatoarele celor cinci grupe de preșcolari de la cele trei grădinițe din comuna Biharia, aparținătoare Școlii cu clasele I-VIII „Gáspár András” din Biharia, au finalizat, ieri (vineri, 9 octombrie 2009), proiectul tematic „Fructele jucăușe în panerul toamnei”, printr-o activitate comună găzduită de Grădinița nr.1 din Biharia (ed. inst. Melinda Filipaș).

În urma discuțiilor avute cu părinții copiilor și a vizitelor întreprinse în grădinile, livezile și viile părinților și bunicilor, copiii și educatoarele au adunat și elaborat un material bogat și diversificat pe care l-au expus în sala de grupă și pe coridoarele grădinițelor.
Vizitând cele trei grădinițe, împreună cu membrii juriului (conducerea școlii, director – Vad Marta, director adjunct – Popovici Magdolna, inst. Oros Erika și Bondar Piroska - coordonatorii de proiect de la Biharia și Cauaceu), aveam să rămânem impresionați de bogăția de materiale expuse, atât fructe proaspete, cât și planșe cu desenele și picturile realizate după observațiile făcute în teren și după contactul direct pe care copiii l-au avut cu fructele la recoltare. Albumele foto realizate reflectă sugestiv participarea activă a copiilor la depănușat porumb, la culesul strugurilor, merelor și perelor, a nucilor, prunelor... Ei înșiși au purtat, ieri, la activitatea comună, nume de fructe: grupa combinată de la Grădinița nr.1, secția română (ed. inst. Melinda Filipaș – inițiatorul proiectului și gazda activității) a fost grupa alunelor, iar grupa mijlocie, secția maghiară, de la aceeași grădiniță (ed. Ana Sanislav) – grupa nucilor; copiii din grupa dnei ed. inst. Jaczko Eniko, de la Grădinița din Cauaceu, au purtat în piept câte un ecuson cu struguri. Cele două grupe de la Grădinița nr. 2 din Biharia au reprezentat grupa merelor – grupa mică, maghiară (ed. Nagy Erzsebet), respectiv grupa perelor – grupa mare, maghiară (inst. Molnar Katalin, ed. Felfoldi Elza).
„Carnavalul” fructelor
Organizate pe grupe, în curtea grădiniței, merele, strugurii, perele, nucile și alunele „s-au dat în spectacol”: au recitat versuri adecvate, au cântat și au interpretat un joc de rol, iar juriul i-a răsplătit pe toți cu dulciuri, iar grupele au primit câte o diplomă. O activitate reușită din toate punctele de vedere, care demonstrează o implicare deosebită din partea educatoarelor și părinților, a dat satisfacții tuturor, atât copiilor și dascălilor, cât și părinților prezenți.
Cu această evaluare, proiectul nu s-încheiat, însă, după cum aveam să aflăm de la inițiatorul proiectului, domnișoara Melinda Filipaș. „Proiectul va continua cu încă două etape: cea a legumelor, tradițiilor și obiceiurilor de iarnă, care se vor finaliza cu expoziții de produse și desene, precum și cu o serbare, în preajma Sfintelor sărbători de Crăciun. Proiectul se va încheia abia în luna ianuarie 2010, printr-o evaluare finală, la o reuniune a tuturor cadrelor didactice implicate în proiect.” (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (162 de poze), accesați Galeria foto: Fructe jucăușe din panerul toamnei.

Trimite email
luni, 20 ianuarie 2025, 08:03:30 Ora standard a Europei de Est