Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Ziua municipiului de Crișul Repede

12 octombrie, la Oradea

Ziua municipiului de Crișul Repede

12 octombrie 1918, 12 octombrie 1944. Frumoasă și impresionantă sărbătoare… cu dublă semnificație, vorba colonelului în rezervă Vasile Creț.
„Vremurile grele dau oameni mari. Astăzi, când trebuie să ia decizii, unii își pun piciorul în ghips”, cugetă primarul municipiului, Ilie Bolojan.

Primarele nostru a deschis ședința festivă a Consiliului local ca un moderator, dând cuvântul istoricilor să se pronunțe, să prezinte faptele istorice de la 12 octombrie 1918 și 12 octombrie 1944, dar nu numai, după care, în stilu-i caracteristic, în cadrul unui discurs pragmatic, scurt, concis (și la obiect) și-a prezentat punctul de vedere, dând cezarului ce-i al cezarului, fiecăruia după fapte, cinstire tuturor înaintașilor, pentru faptele de arme, armatei române, dar și celei sovietice și primarului maghiar care timp de 19 ani a înfăptuit mult, a ridicat multe în Oradea (din care au fost nominalizate două clădiri, clădirea Primăriei Oradea și Teatrului de Stat). Apreciză și cinstește tot ceea ce este vrednic de laudă și cinstire, dar nu poate fi de acord cu contemporanii (epigonii) lipsiți de valoare, verticalitate și caracter. Recunoaște și spune cu voce tare faptul că vremurile grele dau oameni mari, dar nu poate fi de acord cu cei care, astăzi, când trebuie să ia decizii își pun piciorul în ghips, o aluzie fină la cei care nu au nici cap, nici voință, dar nici valoare de întrebuințare, mici de caracter, lași și mincinoși...
Primarul Oradei, Ilie Bolojan, a fost, așa după cum îl știm, drept, sincer și ferm, direct. A spus-o răspicat și în primărie, dar și sub cerul liber, în fața Ostașului român, apreciind, de la general la soldat, pe fiecare după merite. A semnat apoi protocolul de înfrățire cu orașul Ceyrat (din regiunea Clermont Ferrand, Franța), după ce ani buni, conducerea Școlii cu clasele I-VIII nr. 16 (directorul, Mircea Gârba și directorul adjunct, Smaranda Burcă) a deschis calea colaborării și a pavat drumul, statornicind relații frățești de bună colaborare între școala gimnazială orădeană și colegiul francezilor...
Premierea a 47 de olimpici naționali
Municipalitatea a mai făcut un lucru de toată lauda: a decis ca, an de an, cei mai vrednici dintre elevii orădeni, olimpicii naționali, să fie premiați, fiind astfel recompensați, dar și încurajați pentru a obține noi izbânzi. Fiecare din cei 47 de olimpici premiați a primit o diplomă (în limba lui) și două cărți, dar și promisiunea că toți vor fi îmbarcați într-un autocar și duși să vadă o capitală europeană. Anul acesta, vor vedea Viena. La anul, o altă vienă...
N-am reușit însă să înțelegem ordinea în care s-au citit și premiat olimpicii. Ne așteptam ca lista să fie deschisă, de drept și de fapt, de olimpica națională și internațională (de aur) a Oradei și Bihorului, gojdista Ioana Moga. Am zis că poate s-a luat în ordinea alfabetică a școlilor sau poate după numărul total de olimpici premiați, dar nu s-a întâmplat nici așa, nici așa.
Prin urmare, lista a fost astfel „botezată”: Școala cu clasele I-VIII „Oltea Doamna” (cu 10 premianți, începând cu două premiante din fosta clasă a VIII-a: Carina Marin și Oana Pelea), Școala cu clasele I-VIII „Dacia” (cu patru premianți: Sebastian Trifa și Radu Cora...), Școala cu clasele I-VIII „George Coșbuc” (cu un singur premiant, Arva Julia), Liceul de Artă (cu cinci premianți: Lehaci Cristina și Filipov Camilia... ), Colegiul Național „Emanuil Gojdu” (cu 10 premianți: Lazăr Vlad și Sârca Luana..., Ioana fiind nominalizată abia a patra), Liceul Teologic Baptist „Emanuel” (cu trei premianți: Miclea Roxana și Popovici Titus...), Liceul Teoretic „Ady Endre” (cu doi premianți: Jerovszki Timea și Olah Eszter), Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” (cu un singur premiant, Marian Mikacs), Colegiul Național „Mihai Eminescu” (cu nouă premianți: Ghenț Roxana și Lepădatu Andrei...), Liceul Teologic Romano-Catolic „Szent Laszlo” (cu un premiant, Belfenyeri Tamas) și Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși” din Oradea (cu un singur premiant, Silaghi T. Elisei Matei).
P.S. Noi ne-am străduit să respectam înscrisul din tabel, am intervenit doar în cazul lui Trifa, cunoscându-l de Trifa și nu „Tirfa”. O fetiță tocmai reclamase că ea nu este Roxana..., iar Camilia ar putea fi, probabil, Camelia, dar nu ne pronunțam în necunoștință de cauză.
Onor ostașului român și lui Aurel Lazăr
De la statuia Ostașului român, din parcul 1 Decembrie, unde s-a dat onorul, s-a cuvântat și s-au depus coroane, jerbe și flori, s-a plecat la Casa Memorială a lui Aurel Lazăr (unde la 12 octombrie 1918, s-a desfășurat importanta ședință a Comitetului executiv al Partidului Național Român, cu care prilej a fost redactată istorica Declarație de independență sau de autodeterminare, cum spun unii istorici, a ramurii transilvane a poporului român). Și aici, ca și la statuia lui Aurel Lazăr, s-au depus jerbe. În fața statuii, prof. univ. dr. Ion Zainea a creionat sugestiv figura personalității marelui om politic Aurel Lazăr...
Fără a da vreo conotație politică momentului, apreciem faptul că politicienii noștri s-au arătat, totuși, la față, „defilând” în spatele unor militari, alături de reprezentanți ai unor asociații culturale, instituții și elevi... (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Ziua municipiului de Crișul Repede.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

marţi, 2 iunie 2020