Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 ianuarie 2023

Scrisoare deschisă semnată de 29 de licee pedagogice către Președinte, Parlament și Ministerul Educației să nu desființeze specializarea de învățător de la aceste școli

O scrisoare deschisă semnată de 29 de licee pedagogice este adresată președintelui României, Parlamentului și Ministerului Educației, astfel încât să nu se deființeze specializarea de învățător. Săptămâna trecută, Edupedu.ro a scris că liceele pedagogice nu vor mai putea forma învățători pentru prima dată de la înființarea acestora, potrivit proiectului de Lege a învățământului preuniversitar.
„Având în vedere informațiile apărute în mass-media legate de proiectul de Lege al învățământului preuniversitar, conform cărora liceele și colegiile pedagogice nu vor mai avea specializarea de învățător, cadrele didactice din întregul sistem de învățământ pedagogic își exprimă dezaprobarea față de această decizie, care afectează grav baza formării dascălilor din România”, se arată în textul scrisorii.
În document sunt menționate rezultatele deosebite pe care le-au obținut la titularizare absolvenții liceelor pedagogice: „Absolvenții liceelor pedagogice au obținut rezultate deosebite la examenul național de titularizare în învățământul preșcolar și primar, iar în instituțiile de învățământ unde au fost încadrați au primit aprecieri prin care se confirmă temeinicia pregătirii psihopedagogice”.

Citiți în continuare ...Stirea din 13 ianuarie!!!

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 ianuarie 2023
Să te crucești!!!

Liceele pedagogice nu vor mai putea forma învățători pentru prima dată de la înființarea acestora, potrivit proiectului de Lege al învățământului preuniversitar – surse

Liceele pedagogice nu vor mai avea specializarea de educator-învățător, ci doar pe cea de educator-puericultor, potrivit proiectului Legii învățământului preuniversitar obținut pe surse de Edupedu.ro. Acest lucru înseamnă că liceenii formați în liceele pedagogice vor putea preda doar copiilor din creșe și grădinițe. Până acum, liceele pedagogice aveau și specializarea de educator-învățător.
Amintim că proiectele de legi ale educației în varianta ministrului Ligia Deca, obținute pe surse de EduPedu.ro, nu au fost încă făcute publice, dar sunt finalizate de Ministerul Educației (ME), după ce au fost verificate amendamentele primite în perioada de dezbatere publică, de la lansarea variantelor Cîmpeanu, în iulie 2022.
Urmează ca experții din partidele din coaliția de guvernământ să lucreze cu ME la noile legi până la 1 februarie 2023. Apoi, proiectele ar urma să treacă prin Guvern până la 15 februarie, iar Parlamentul să aprobe legile Educației Deca până pe 15 martie. Toate noutățile pe care le aduc acestea pot fi citite aici.
La articolul 52, alin. (2) stabilește că liceele pedagogice vor avea specializările de educator-puericultor și instructor de educație extrașcolară: „(2) Unităţile de învăţământ în care se organizează învăţământ pedagogic preuniversitar sunt unităţi de învăţământ liceal, care au capacitatea de a organiza procesul de predare-învăţare-evaluare şi practica pedagogică, pentru specializările din cadrul filierei vocaţionale: educator-puericultor, instructor de educaţie extraşcolară”.
La alin. 3 de la articolul de mai sus apare că „prin absolvirea cu diplomă a specializării educator-puericultor din cadrul filierei vocaţionale, profil pedagogic, se consideră îndeplinite condiţiile de formare psihopedagogică şi de calificare necesare ocupării funcţiei didactice de educator-puericultor, educator educaţie timpurie, educatoare/educator”.
De menționat este că, potrivit proiectului de lege Deca, elevii care la data adoptării proiectului de lege erau înscriși în licee pedagogice și aveau specializarea de învățători vor putea fi încadrați pe postul de învățător/învățătoare în învățământul primar.
Art. 244 alin. (25) din proiectul Deca: „Elevii care la data adoptării prezentei legi erau înscrişi în cadrul liceelor pedagogice, specializarea învăţător/învăţătoare precum şi absolvenţii acestei specializări prin excepţie de la prevederile art. 171, alin. (1), litera e) pot fi încadraţi pe postul de învăţător/învăţătoare în învăţământul primar”.
La capitolul formarea inițială a personalului didactic de predare apare că în liceele pedagogice pot fi formați atât educatori-puericultori pentru creșe, cât și educatori pentru grădinițe. Tot aici este menționat învățământul primar pentru educator/educatoare, dar probabil este o greșeală.
„Prin excepţie de la prevederile alin. (6), formarea personalului din educaţia antepreşcolară pentru funcţia de educator-puericultor, a celui din învăţământul preşcolar şi primar pentru funcţiile de educatoare/educator se realizează prin unităţi de învăţământ preuniversitar cu profil pedagogic, iar a maiştrilor-instructori şi a antrenorilor, prin unităţi de învăţământ terţiar nonuniversitar. Pentru absolvenţii liceelor pedagogice şi colegiilor universitare de institutori se consideră îndeplinită condiţia de formare psihopedagogică de nivel I”, conform art. 165. alin. (10).
Condițiile de ocupare pentru funcțiile didactice
Absolvenții liceului pedagogic, cu specializarea învățător, vor putea fi angajați în școli. Pentru funcțiile de educator-puericultor, educator/educatoare și învățător/învățătoare trebuie să fie îndeplinite următoarele condiții, potrivit art. 171 alin. (1) din proiectul de lege consultat de EduPedu.ro:
„a) pentru ocuparea funcţiilor didactice de educator-puericultor, educator/educatoare, absolvirea cu diplomă a liceului pedagogic sau a unei şcoli echivalente, cu specializarea corespunzătoare fiecărei funcţii didactice;” – vezi mai jos, în articol, ce excepții au fost introduse până în 2025;
„d) pentru ocuparea funcţiei de profesor pentru învăţământ preşcolar – absolvirea cu diplomă de licenţă a specializării „Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar” sau absolvirea cu diplomă a liceului pedagogic cu specializările „educatoare” şi „educatoare/învăţător” ori a colegiului universitar de institutori sau a altor şcoli echivalente şi absolvirea unei instituţii de învăţământ superior cu diplomă de licenţă;”
„e) pentru ocuparea funcţiei de profesor pentru învăţământ primar – absolvirea cu diplomă de licenţă a specializării „Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar” sau absolvirea cu diplomă a liceului pedagogic cu specializările „învăţător” şi „educatoare/învăţător” ori a colegiului universitar de institutori sau a altor şcoli echivalente şi absolvirea unei instituţii de învăţământ superior cu diplomă de licenţă;”
j) pentru ocuparea funcţiilor didactice de învăţător/învăţătoare, absolvirea cu diplomă a liceului pedagogic sau a unei şcoli echivalente, cu specializarea învăţător sau învăţătoare.”
La creșă vor putea fi angajați pe funcția de educator-puericultor și absolvenţi ai liceului pedagogic sau ai unei şcoli echivalente, cu specializarea educatoare sau învăţătoare, care au urmat sau vor urma până la 1 septembrie 2025 cursuri de educaţie timpurie în cadrul proiectelor derulate de Ministerul Educaţiei cu terţi, precum și absolvenţi cu diplomă de licenţă, specializarea pedagogia învăţământului preşcolar şi primar, având aceeași condiție.
În proiectul fostului ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, învățătorii puteau fi formați în liceele pedagogice, conform art. 130 alin. (4): „Prin excepţie de la prevederile alin. (2), formarea personalului din educaţia antepreşcolară pentru funcţia de educator-puericultor, a celui din învăţământul preşcolar şi primar pentru funcţiile de educatoare/educator şi învăţătoare/învăţător se realizează prin liceele pedagogice, iar a maiştrilorinstructori şi a antrenorilor, prin unităţi de învăţământ terţiar nonuniversitar.”...

Spectacolul de binefacere „Cu flautul la urgențe”

Astăzi, la Filarmonica de Stat din Oradea,

Spectacolul de binefacere „Cu flautul la urgențe”

Asociația Culturală “Classus Art Promotion” din Cluj-Napoca și Proart Agency, în parteneriat cu Teatrul de Stat Oradea, Filarmonica de Stat din Oradea și asociațiile „Varadinum Opera Centre” și „Pro Bambini” Oradea, organizează, astăzi, vineri, 16 octombrie 2009, de la ora 19.00, la sala de spectacole „Enescu-Bartok”, a Filarmonicii de Stat din Oradea, spectacolul de binefacere „Cu flautul la urgențe”, după „Flautul fermecat”, de W. A. Mozart.

Spectacolul va fi susținut de artiști consacrați ai scenei lirice românești precum: Marius Vlad Budoiu, conf. univ. dr. la Academia de Muzică „G. Dima” și prim solist al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, Petre Burcă, solist al Operei Naționale Române din Cluj, Codruța Ghenceanu asit. univ. drd. la Academia de Muzică „Ghe. Dima”, precum și de un grup de studenți de la Academia de Muzică „Ghe. Dima” din Cluj-Napoca, secția canto.
Acest proiect este realizat cu sprijinul Teatrului de Stat din Oradea, Filarmonica de Stat din Oradea și Academiei de Muzică „Ghe. Dima” din Cluj-Napoca.
Manifestarea face parte dintr-un proiect mai amplu, intitulat „Mozart itinerant”, spectacolul fiind susținut în cadrul unui turneu artistic la Opera Națională din Timișoara, Filarmonica Iași, Teatrul Național din Arad și Filarmonica de Stat din Oradea.
W.A.Mozart este considerat cel mai mare geniu muzical al tuturor timpurilor. Creația sa este la fel de vie și astăzi ca acum 300 de ani și se adresează atât cunoscătorilor cât și publicului care gustă pentru prima dată opera.
E, totuși, o comedie...
,,Flautul fermecat’’ este una din cele mai populare creații ale sale, iar forma în care ni se propune printr-o montare adusă în zilele noastre o face și mai tentantă.
Regizorul Marius Vlad Budoiu a acceptat provocarea noastră de a aduce în fața publicului o montare în care interpreții și spectatorii devin părți integrante ale aceluiași eveniment. Geniul lui Mozart se va simți la el acasă alături de ceea ce găsim în viziunea regizorală propusă: femei frumoase, iubire și intrigă.
Dacă epoca sa îi cerea lui Mozart să aducă în scenă balauri, oameni în armură, regine și preoți, în prezenta montare vom găsi un spital cu pacienți, medici, drogați și asistente apetisante. Fiind totuși vorba despre o comedie, viața de zi cu zi dintr-un spital oarecare ne este arătată prin filtrul unui râs sănătos și purificator.
Partitura deosebit de dificilă este adusă la viață în mod fidel și totuși modern de un grup de tineri interpreți de valoare, unii din ei deja consacrați, alții stele ce așteaptă să fie descoperite.
Evenimentul propus a fost primit cu viu interes de către instituțiile mai sus menționate. Astfel s-a născut ideea acestui turneu, la finalul căruia toți vom fi mai bogați spiritual.
Intrarea la spectacol este liberă. Fiind un spectacol de binefacere, cei care doresc să ajute un copil talentat, însă fără posibilități materiale, aflat în evidențele asociației „Pro Bambini” din Oradea, vor putea face o donație, în timpul spectacolului. (Florin Estefan)

Trimite email

sâmbătă, 28 ianuarie 2023