Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Spectacolul de binefacere „Cu flautul la urgențe”

Astăzi, la Filarmonica de Stat din Oradea,

Spectacolul de binefacere „Cu flautul la urgențe”

Asociația Culturală “Classus Art Promotion” din Cluj-Napoca și Proart Agency, în parteneriat cu Teatrul de Stat Oradea, Filarmonica de Stat din Oradea și asociațiile „Varadinum Opera Centre” și „Pro Bambini” Oradea, organizează, astăzi, vineri, 16 octombrie 2009, de la ora 19.00, la sala de spectacole „Enescu-Bartok”, a Filarmonicii de Stat din Oradea, spectacolul de binefacere „Cu flautul la urgențe”, după „Flautul fermecat”, de W. A. Mozart.

Spectacolul va fi susținut de artiști consacrați ai scenei lirice românești precum: Marius Vlad Budoiu, conf. univ. dr. la Academia de Muzică „G. Dima” și prim solist al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, Petre Burcă, solist al Operei Naționale Române din Cluj, Codruța Ghenceanu asit. univ. drd. la Academia de Muzică „Ghe. Dima”, precum și de un grup de studenți de la Academia de Muzică „Ghe. Dima” din Cluj-Napoca, secția canto.
Acest proiect este realizat cu sprijinul Teatrului de Stat din Oradea, Filarmonica de Stat din Oradea și Academiei de Muzică „Ghe. Dima” din Cluj-Napoca.
Manifestarea face parte dintr-un proiect mai amplu, intitulat „Mozart itinerant”, spectacolul fiind susținut în cadrul unui turneu artistic la Opera Națională din Timișoara, Filarmonica Iași, Teatrul Național din Arad și Filarmonica de Stat din Oradea.
W.A.Mozart este considerat cel mai mare geniu muzical al tuturor timpurilor. Creația sa este la fel de vie și astăzi ca acum 300 de ani și se adresează atât cunoscătorilor cât și publicului care gustă pentru prima dată opera.
E, totuși, o comedie...
,,Flautul fermecat’’ este una din cele mai populare creații ale sale, iar forma în care ni se propune printr-o montare adusă în zilele noastre o face și mai tentantă.
Regizorul Marius Vlad Budoiu a acceptat provocarea noastră de a aduce în fața publicului o montare în care interpreții și spectatorii devin părți integrante ale aceluiași eveniment. Geniul lui Mozart se va simți la el acasă alături de ceea ce găsim în viziunea regizorală propusă: femei frumoase, iubire și intrigă.
Dacă epoca sa îi cerea lui Mozart să aducă în scenă balauri, oameni în armură, regine și preoți, în prezenta montare vom găsi un spital cu pacienți, medici, drogați și asistente apetisante. Fiind totuși vorba despre o comedie, viața de zi cu zi dintr-un spital oarecare ne este arătată prin filtrul unui râs sănătos și purificator.
Partitura deosebit de dificilă este adusă la viață în mod fidel și totuși modern de un grup de tineri interpreți de valoare, unii din ei deja consacrați, alții stele ce așteaptă să fie descoperite.
Evenimentul propus a fost primit cu viu interes de către instituțiile mai sus menționate. Astfel s-a născut ideea acestui turneu, la finalul căruia toți vom fi mai bogați spiritual.
Intrarea la spectacol este liberă. Fiind un spectacol de binefacere, cei care doresc să ajute un copil talentat, însă fără posibilități materiale, aflat în evidențele asociației „Pro Bambini” din Oradea, vor putea face o donație, în timpul spectacolului. (Florin Estefan)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:53:24 Ora de vară a Europei de Est