Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Sfânta Taină a cununiei

La Biserica „Sf. Apostol Andrei” din Oradea

Sfânta Taină a cununiei

Tot mai mulți tineri optează să se cunune la Biserica „Sf. Apostol Andrei” din Oradea. Motivul îl știe fiecare, dar nu neapărat pentru că locuiesc în raza parohiei, iar părinții Vasile Bota și Ion Alexandru Mizgan, preoții sfântului altar, nu pot fi decât încântați pentru alegerea făcută (anul acesta, la "Sf. Andrei", au fost oficiate 134 de cununii).
Ieri (sâmbătă, 17 octombrie 2009), aveam să fim părtași la cununia tinerilor Daniel Portelechi și Bianca Bud.

Potrivit rânduielilor, slujba de cununie s-a săvârșit în fața altarului în prezența nașilor (Camelia și Cornel Cristuțiu, Marin Mureșan și Anca Gasz), care astfel au devenit părinții duhovnicești ai mirilor.
În fața unei mese pe care se aflau Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce, cununiile, inelele de logodnă și sfeșnicele cu lumânări, preoții părinți au săvârșit mai întâi scurta slujbă de logodnă, prin care robul lui Dumnezeu Daniel s-a logodit cu roaba lui Dumnezeu Bianca, în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Părintele Vasile Bota le-a pus mirilor inelul de logodnă pe deget, iar la sfârșitul slujbei, nașii au schimbat inelele pentru cununie (de pe mâna dreaptă pe mâna stângă), inelele fiind semnul iubirii, al credincioșiei și al legăturii trainice pe care o făurește Taina Căsătoriei între viitorii soți. Tot potrivit rânduielilor, părintele preotul le-a pus pe cap, cu ajutorul nașilor, și tot cu ajutorul lor le-a luat de pe cap cununiile, un fel de coroane care se pun pe capul regilor (împăraților) la încoronare. S-a citit Apostolul și Evanghelia (Sfântul Apostol Pavel aseamănă nunta cu legătura sfântă dintre Hristos și Biserică), îndemnându-i pe miri să se iubească. Din Evanghelie, mirii au aflat despre minunea înfăptuită de Mântuitorul la nunta din Cana Galileii. A urmat binecuvântarea paharului cu vin din care au băut mirii (și au gustat din bucata de pâine), după care au înconjurat de trei ori masa: mirii și nașii, în frunte cu cei doi preoți. Slujba de cununie s-a încheiat cu un cuvânt de învățătură rostit de părintele Vasile Bota, cuprinzând îndemnuri, sfaturi duhovnicești adresate atât mirilor și nașilor, cât și părinților celor doi soți.
Din partea bisericii și a slujitorilor săi, mirii au primit o frumoasă icoană care să le binecuvânteze nunta și căsnicia și să-i lumineze întru credință, curățenie și iubire unul față de celălalt, dar și să-i îndemne să viețuiască în cucernicie.
Evenimentul a fost sărbătorit împreună cu cei dragi și cu prietenii, la restaurantul „Adnana”.
Din parte-ne, urăm celor doi soți, Casă de piatră, fericire și armonie, prunci buni și sănătoși! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Sfânta Taină a cununiei.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:05:46 Ora de vară a Europei de Est