Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
16 septembrie 2021

1.Jumătate dintre elevii din România au primit note peste 8.50 în școala online, spune ministrul Educației: Ne creează o imagine falsă, atrag atenția asupra acestui pericol
Notele din învățământul online sunt „peste jumătate între 8.50 și 10”, potrivit declarațiilor ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, făcute astăzi pentru DCNews. Acesta a spus că s-a uitat pe statistica de la nivel național, în privința predării online, și a ajuns la concluzia că notele de 8 sau 9 sunt „un accident”.
Sorin Cîmpeanu este de părere că notele din școala online „ne creează o imagine falsă” și „dacă cineva poate să mă convingă, să ne convingă, aș fi foarte fericit să poată să ne convingă că învățământul românesc are 50% din elevi merituoși”.
Ministrul Educației a mai spus că notele mari din mediul online sunt legate de dificultatea profesorilor de a evalua: „Știm foarte bine că profesorii au avut dificultăți în a evalua. Elevii, studenții sigur că avut șansa de a răspunde mult mai bine întrebărilor profesorilor în spatele unui ecran, cu camera și microfonul oprite”.

2. Cîțu despre decizia impunerii certificatelor verzi și pentru copii, fără să fie precizată vârsta: A fost o scăpare acolo. Prin HG mâine va fi corectată și vor fi cei peste 6 ani
Premierul Florin Cîțu a participat, joi seara, în emisiune la TVR1, unde a oferit câteva explicații despre propunerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență (C.N.S.U.) care prevede obligativitatea prezentării Certificatului verde, în localitățile în care incidența la 14 zile este cuprinsă între 3 și 6 cazuri la mia de locuitori. În documentul respectiv se face referire la faptul că certificatul va fi necesar și pentru copii, fără însă să se precizeze până la ce vârstă, informează G4Media.ro.
„Ce se întâmplă cu copiii, în privința acestei decizii?”, a întrebat moderatorul emisiunii.
„A fost o scăpare acolo. Prin Hotărâre de Guvern, mâine va fi corectată și vor fi cei (copiii – n.red) de peste 6 ani. Acum se poate testa foarte ușor. Vom folosi același principiu pe care l-am folosit și la intrarea în România”, a răspuns premierul Cîțu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 iunie 2021
Sfaturile date elevilor de profesorii de la Teleșcoala pentru examenul de Bacalaureat 2021
Emisiunea Teleșcoala, de pregătire pentru examenele de la finalul claselor a VIII-a și a XII-a, a luat vacanță, iar profesorii participanți le-au transmis elevilor câteva sfaturi folositoare la examene, din experiența lor, scrie TVR2. Aceste sfaturi sunt de la profesorii de liceu pentru candidații la Bacalaureat.
„Chiar dacă tinerilor nu le plac foarte mult regulile, câteva, care ne-au fost și nouă de folos, tot le-aș sugera: să lase orice griji în afara sălii de examen, să se concentreze doar pe ceea ce scrie pe foaia de examen, în așa fel încât să permită memoriei să selecteze informațiile necesare rezolvării cerințelor, să aibă încredere în mintea lor luminată de emoție și de speranță…”, spune profesoara de Limba și literatura română Cecilia Barbu.

Sfânta Taină a cununiei

La Biserica „Sf. Apostol Andrei” din Oradea

Sfânta Taină a cununiei

Tot mai mulți tineri optează să se cunune la Biserica „Sf. Apostol Andrei” din Oradea. Motivul îl știe fiecare, dar nu neapărat pentru că locuiesc în raza parohiei, iar părinții Vasile Bota și Ion Alexandru Mizgan, preoții sfântului altar, nu pot fi decât încântați pentru alegerea făcută (anul acesta, la "Sf. Andrei", au fost oficiate 134 de cununii).
Ieri (sâmbătă, 17 octombrie 2009), aveam să fim părtași la cununia tinerilor Daniel Portelechi și Bianca Bud.

Potrivit rânduielilor, slujba de cununie s-a săvârșit în fața altarului în prezența nașilor (Camelia și Cornel Cristuțiu, Marin Mureșan și Anca Gasz), care astfel au devenit părinții duhovnicești ai mirilor.
În fața unei mese pe care se aflau Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce, cununiile, inelele de logodnă și sfeșnicele cu lumânări, preoții părinți au săvârșit mai întâi scurta slujbă de logodnă, prin care robul lui Dumnezeu Daniel s-a logodit cu roaba lui Dumnezeu Bianca, în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Părintele Vasile Bota le-a pus mirilor inelul de logodnă pe deget, iar la sfârșitul slujbei, nașii au schimbat inelele pentru cununie (de pe mâna dreaptă pe mâna stângă), inelele fiind semnul iubirii, al credincioșiei și al legăturii trainice pe care o făurește Taina Căsătoriei între viitorii soți. Tot potrivit rânduielilor, părintele preotul le-a pus pe cap, cu ajutorul nașilor, și tot cu ajutorul lor le-a luat de pe cap cununiile, un fel de coroane care se pun pe capul regilor (împăraților) la încoronare. S-a citit Apostolul și Evanghelia (Sfântul Apostol Pavel aseamănă nunta cu legătura sfântă dintre Hristos și Biserică), îndemnându-i pe miri să se iubească. Din Evanghelie, mirii au aflat despre minunea înfăptuită de Mântuitorul la nunta din Cana Galileii. A urmat binecuvântarea paharului cu vin din care au băut mirii (și au gustat din bucata de pâine), după care au înconjurat de trei ori masa: mirii și nașii, în frunte cu cei doi preoți. Slujba de cununie s-a încheiat cu un cuvânt de învățătură rostit de părintele Vasile Bota, cuprinzând îndemnuri, sfaturi duhovnicești adresate atât mirilor și nașilor, cât și părinților celor doi soți.
Din partea bisericii și a slujitorilor săi, mirii au primit o frumoasă icoană care să le binecuvânteze nunta și căsnicia și să-i lumineze întru credință, curățenie și iubire unul față de celălalt, dar și să-i îndemne să viețuiască în cucernicie.
Evenimentul a fost sărbătorit împreună cu cei dragi și cu prietenii, la restaurantul „Adnana”.
Din parte-ne, urăm celor doi soți, Casă de piatră, fericire și armonie, prunci buni și sănătoși! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Sfânta Taină a cununiei.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 17 septembrie 2021