Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

Sfânta Taină a cununiei

La Biserica „Sf. Apostol Andrei” din Oradea

Sfânta Taină a cununiei

Tot mai mulți tineri optează să se cunune la Biserica „Sf. Apostol Andrei” din Oradea. Motivul îl știe fiecare, dar nu neapărat pentru că locuiesc în raza parohiei, iar părinții Vasile Bota și Ion Alexandru Mizgan, preoții sfântului altar, nu pot fi decât încântați pentru alegerea făcută (anul acesta, la "Sf. Andrei", au fost oficiate 134 de cununii).
Ieri (sâmbătă, 17 octombrie 2009), aveam să fim părtași la cununia tinerilor Daniel Portelechi și Bianca Bud.

Potrivit rânduielilor, slujba de cununie s-a săvârșit în fața altarului în prezența nașilor (Camelia și Cornel Cristuțiu, Marin Mureșan și Anca Gasz), care astfel au devenit părinții duhovnicești ai mirilor.
În fața unei mese pe care se aflau Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce, cununiile, inelele de logodnă și sfeșnicele cu lumânări, preoții părinți au săvârșit mai întâi scurta slujbă de logodnă, prin care robul lui Dumnezeu Daniel s-a logodit cu roaba lui Dumnezeu Bianca, în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Părintele Vasile Bota le-a pus mirilor inelul de logodnă pe deget, iar la sfârșitul slujbei, nașii au schimbat inelele pentru cununie (de pe mâna dreaptă pe mâna stângă), inelele fiind semnul iubirii, al credincioșiei și al legăturii trainice pe care o făurește Taina Căsătoriei între viitorii soți. Tot potrivit rânduielilor, părintele preotul le-a pus pe cap, cu ajutorul nașilor, și tot cu ajutorul lor le-a luat de pe cap cununiile, un fel de coroane care se pun pe capul regilor (împăraților) la încoronare. S-a citit Apostolul și Evanghelia (Sfântul Apostol Pavel aseamănă nunta cu legătura sfântă dintre Hristos și Biserică), îndemnându-i pe miri să se iubească. Din Evanghelie, mirii au aflat despre minunea înfăptuită de Mântuitorul la nunta din Cana Galileii. A urmat binecuvântarea paharului cu vin din care au băut mirii (și au gustat din bucata de pâine), după care au înconjurat de trei ori masa: mirii și nașii, în frunte cu cei doi preoți. Slujba de cununie s-a încheiat cu un cuvânt de învățătură rostit de părintele Vasile Bota, cuprinzând îndemnuri, sfaturi duhovnicești adresate atât mirilor și nașilor, cât și părinților celor doi soți.
Din partea bisericii și a slujitorilor săi, mirii au primit o frumoasă icoană care să le binecuvânteze nunta și căsnicia și să-i lumineze întru credință, curățenie și iubire unul față de celălalt, dar și să-i îndemne să viețuiască în cucernicie.
Evenimentul a fost sărbătorit împreună cu cei dragi și cu prietenii, la restaurantul „Adnana”.
Din parte-ne, urăm celor doi soți, Casă de piatră, fericire și armonie, prunci buni și sănătoși! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Sfânta Taină a cununiei.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminică, 9 mai 2021