Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

La 80 de ani de existență

Colegiul Economic „Partenie Cosma” Oradea

La 80 de ani de existență

Zilele școlii au debut, luni, 21 mai, la Colegiul Economic „Partenie Cosma” din Oradea cu două activități desfășurate în paralel. În sala festivă, a avut loc concursul „Managerul de succes”, iar în sala 51, s-a ținut sesiunea de comunicări metodico-științifice ale elevilor și cadrelor didactice (secțiunea profil uman).

Partenie Cosma-schiță biografică

Profesorul Ioan Corba, directorul colegiului, a considerat potrivit, ca la ceas aniversar, să întocmească o schiță biografică patronului spiritual al colegiului, de la a cărui naștere s-au scurs, iată, 170 de ani. Partenie Cosma – „marele om politic, om de cultură, luptător pentru unitatea națională, fiu al Bihorului, și nu în ultimul rând patronul spiritual al unei unități școlare din elita învățământului bihorean, s-a născut la Beiuș, pe 31 ianuarie 1837. Școala primară și gimnaziul le face la Beiuș. Se înscrie apoi la Institutul Teologic de la Arad, iar în 1857, este admis la Facultatea de Drept din Budapesta. Aici are șansa să-l întâlnească pe Emanuil Gojdu și chiar să facă practică la biroul avocațial al acestuia. Întors în țară, își deschide un birou avocațial la Beiuș, desfășurând, în același timp, și o bogată activitate politică. Între anii 1872-1881, ajunge chiar deputat al Beiușului în Parlamentul de la  Budapesta. Mutat la Sibiu, îl găsim avocat al Băncii Albina”, iar mai apoi director executiv, și mitropolit al Ardealului. Sprijină învățământul românesc, construirea de școli în mediul rural, tipărirea de manuale, dotarea cu materiale didactice, acordarea de burse și ajutoare pentru efectuarea de studii în străinătate. Sprijină ASTRA cu peste 150.000 de coroane. Dă ajutor pentru ridicarea școlii Civile de Fete la Sibiu, întreținerea școlilor românești din Oradea, Cluj, Beiuș, Abrud, Blaj și Lugoj…
Se stinge din viață la 22 septembrie 1923, și este înmormântat cu funeralii naționale la Sibiu.
Gravarea numelui său pe frontispiciul școlii ne onorează și ne obligă în același timp.
Rezultatele deosebite ale liceenilor noștri, existența fundației care îi poartă numele, precum și activitățile din aceste zile le dorim a fi un prinos de recunoștință adus memoriei sale”, spunea dl director Ioan Corba.
***
În cadrul sesiunii au fost prezentate 13 comunicări, în română și engleză, susținute de prof. Ioan Corba, Nicoleta Nica, Liana Grozescu, Dorina Morariu, Furtos Mariana Daniela, Papp Mihaela, Elena Mariana Crăciun, Mircea Urian, Andreea Ciobanu, Delia Roșu și Cornelia Moldovan, precum și de elevii: Laura Șerfezeu, Dafina Roxana Leac, Ioana Barna și Camelia Ciuciu, lucrările tratând teme diverse, de la arta prozatorului Ioan Slavici, la autoeducația și dezvoltarea creativității, de la nuvela fantastică, la strategii didactice moderne de predare a limbii engleze, la Partenie Cosma, și Zona metropolitană…
Manifestările vor continua astăzi (marți), cu sesiunea de comunicări (secțiunea profil real), urmată de întreceri sportive, sub genericul Cupa „Partenie Cosma” la handbal”.

Concursul ”Managerul de succes”

Profesorii Camelia Pașca, Nicoleta Nica, Ileana Popa și Kele Tunde au organizat un concurs inedit, specific economiștilor, la care s-au confruntat opt echipaje de câte trei elevi fiecare, reprezentând firme de exercițiu renumite din colegiul orădean. Moderatorii competiției (Florina Gug –Miss popularitate, și Bogdan Lele) s-au descurcat de minune în fața concurenților de-a XI-a, manageri cu greutate, versați într-ale interviului și negocierilor, vulpoi în mânuirea dialogului și abili într-ale managementului firmelor. După testarea culturii generale economice și  a abilităților manageriale printr-un joc de rol, concurenții și-au prezentat imaginea firmei în limba engleză. La ultima probă, managerii și-au examenul în fața candidaților la un post de asistent manager, care i-au pus la grea încercare, lansându-le provocări tentante, folosind un întreg arsenal de tertipuri feminine. Protagoniști de elită, precum Alina Bițiș, Raluca Morot, Codruța Tivadar, Andrada Iacob, Ioana Iancu, Denisa Buta și Roxana Curtui, și-au pus în valoare tot farmecul, frumusețea și calitățile pentru a vrăji și cuceri, ca în final, „cu muncă puțină, să câștige bani mulți!” Nu au reușit însă să-i fraierească pe alde Marcel Pîrvu, Monica Lazău, Andrei Flitea, Adina Bot, Andrea Mate, Cristian Mihuța…,manageri cu capul pe umeri și picioarele pe pământ, care nu au cedat avansurilor și vrăjelilor.
Juriul (alcătuit din prof. Elena Popescu, Nicoleta Nica, Silvia Mateiaș, Camelia  Pașca, Ileana Popa, și eleva Adina Pășcuț) a apreciat creativitatea, comunicarea, munca în echipă, prezența de spirit, simțul umorului, dar și imaginea, clasând astfel echipajele: locul VIII - XI F (56 de puncte), locul VII – XI H (60 p.), locul VI – XI D (67 p.), locul V – XI E (71 p.), locul IV - XI G (74 p.), locul III – XI A (Marcel Pîrvu, Diana Pandur, Florina Lupșe,  79 p.), locul II – XI C (Andrei Flitea, Bogdan Moldovan, Adela Lazăr, 84 p.), locul I – XI B (Monica Lazău, Diana Rad, Marius Ungur, 92 de puncte).
Concursul s-a încheiat cu înmânarea premiilor, prof. Ileana Popa felicitând fiecare echipaj, și înmânându-le managerilor diplome, cărți și ciocolată.
Ovidiu DAN
Foto: George NAȘ

Trimite email

sâmbătă, 19 octombrie 2019