Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

La 80 de ani de existență

Colegiul Economic „Partenie Cosma” Oradea

La 80 de ani de existență

Zilele școlii au debut, luni, 21 mai, la Colegiul Economic „Partenie Cosma” din Oradea cu două activități desfășurate în paralel. În sala festivă, a avut loc concursul „Managerul de succes”, iar în sala 51, s-a ținut sesiunea de comunicări metodico-științifice ale elevilor și cadrelor didactice (secțiunea profil uman).

Partenie Cosma-schiță biografică

Profesorul Ioan Corba, directorul colegiului, a considerat potrivit, ca la ceas aniversar, să întocmească o schiță biografică patronului spiritual al colegiului, de la a cărui naștere s-au scurs, iată, 170 de ani. Partenie Cosma – „marele om politic, om de cultură, luptător pentru unitatea națională, fiu al Bihorului, și nu în ultimul rând patronul spiritual al unei unități școlare din elita învățământului bihorean, s-a născut la Beiuș, pe 31 ianuarie 1837. Școala primară și gimnaziul le face la Beiuș. Se înscrie apoi la Institutul Teologic de la Arad, iar în 1857, este admis la Facultatea de Drept din Budapesta. Aici are șansa să-l întâlnească pe Emanuil Gojdu și chiar să facă practică la biroul avocațial al acestuia. Întors în țară, își deschide un birou avocațial la Beiuș, desfășurând, în același timp, și o bogată activitate politică. Între anii 1872-1881, ajunge chiar deputat al Beiușului în Parlamentul de la  Budapesta. Mutat la Sibiu, îl găsim avocat al Băncii Albina”, iar mai apoi director executiv, și mitropolit al Ardealului. Sprijină învățământul românesc, construirea de școli în mediul rural, tipărirea de manuale, dotarea cu materiale didactice, acordarea de burse și ajutoare pentru efectuarea de studii în străinătate. Sprijină ASTRA cu peste 150.000 de coroane. Dă ajutor pentru ridicarea școlii Civile de Fete la Sibiu, întreținerea școlilor românești din Oradea, Cluj, Beiuș, Abrud, Blaj și Lugoj…
Se stinge din viață la 22 septembrie 1923, și este înmormântat cu funeralii naționale la Sibiu.
Gravarea numelui său pe frontispiciul școlii ne onorează și ne obligă în același timp.
Rezultatele deosebite ale liceenilor noștri, existența fundației care îi poartă numele, precum și activitățile din aceste zile le dorim a fi un prinos de recunoștință adus memoriei sale”, spunea dl director Ioan Corba.
***
În cadrul sesiunii au fost prezentate 13 comunicări, în română și engleză, susținute de prof. Ioan Corba, Nicoleta Nica, Liana Grozescu, Dorina Morariu, Furtos Mariana Daniela, Papp Mihaela, Elena Mariana Crăciun, Mircea Urian, Andreea Ciobanu, Delia Roșu și Cornelia Moldovan, precum și de elevii: Laura Șerfezeu, Dafina Roxana Leac, Ioana Barna și Camelia Ciuciu, lucrările tratând teme diverse, de la arta prozatorului Ioan Slavici, la autoeducația și dezvoltarea creativității, de la nuvela fantastică, la strategii didactice moderne de predare a limbii engleze, la Partenie Cosma, și Zona metropolitană…
Manifestările vor continua astăzi (marți), cu sesiunea de comunicări (secțiunea profil real), urmată de întreceri sportive, sub genericul Cupa „Partenie Cosma” la handbal”.

Concursul ”Managerul de succes”

Profesorii Camelia Pașca, Nicoleta Nica, Ileana Popa și Kele Tunde au organizat un concurs inedit, specific economiștilor, la care s-au confruntat opt echipaje de câte trei elevi fiecare, reprezentând firme de exercițiu renumite din colegiul orădean. Moderatorii competiției (Florina Gug –Miss popularitate, și Bogdan Lele) s-au descurcat de minune în fața concurenților de-a XI-a, manageri cu greutate, versați într-ale interviului și negocierilor, vulpoi în mânuirea dialogului și abili într-ale managementului firmelor. După testarea culturii generale economice și  a abilităților manageriale printr-un joc de rol, concurenții și-au prezentat imaginea firmei în limba engleză. La ultima probă, managerii și-au examenul în fața candidaților la un post de asistent manager, care i-au pus la grea încercare, lansându-le provocări tentante, folosind un întreg arsenal de tertipuri feminine. Protagoniști de elită, precum Alina Bițiș, Raluca Morot, Codruța Tivadar, Andrada Iacob, Ioana Iancu, Denisa Buta și Roxana Curtui, și-au pus în valoare tot farmecul, frumusețea și calitățile pentru a vrăji și cuceri, ca în final, „cu muncă puțină, să câștige bani mulți!” Nu au reușit însă să-i fraierească pe alde Marcel Pîrvu, Monica Lazău, Andrei Flitea, Adina Bot, Andrea Mate, Cristian Mihuța…,manageri cu capul pe umeri și picioarele pe pământ, care nu au cedat avansurilor și vrăjelilor.
Juriul (alcătuit din prof. Elena Popescu, Nicoleta Nica, Silvia Mateiaș, Camelia  Pașca, Ileana Popa, și eleva Adina Pășcuț) a apreciat creativitatea, comunicarea, munca în echipă, prezența de spirit, simțul umorului, dar și imaginea, clasând astfel echipajele: locul VIII - XI F (56 de puncte), locul VII – XI H (60 p.), locul VI – XI D (67 p.), locul V – XI E (71 p.), locul IV - XI G (74 p.), locul III – XI A (Marcel Pîrvu, Diana Pandur, Florina Lupșe,  79 p.), locul II – XI C (Andrei Flitea, Bogdan Moldovan, Adela Lazăr, 84 p.), locul I – XI B (Monica Lazău, Diana Rad, Marius Ungur, 92 de puncte).
Concursul s-a încheiat cu înmânarea premiilor, prof. Ileana Popa felicitând fiecare echipaj, și înmânându-le managerilor diplome, cărți și ciocolată.
Ovidiu DAN
Foto: George NAȘ

Trimite email
vineri, 26 aprilie 2024, 18:28:40 Ora de vară a Europei de Est