Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

O poveste crudă a societății românești de astăzi...

„Francesca” rulează în Oradea între 16 și 29 octombrie

O poveste crudă a societății românești de astăzi...

Bobby Păunescu, regizorul lungmetrajului „Francesca”, și trei dintre interpreții principali, Monica Bîrlădeanu, Dorian Boguță și Mihai Dorobanțu, s-au întâlnit, luni (19 octombrie 2009) cu reprezentanții presei orădene, la cafeneaua „Violet” din Lotus-Center, iar seara, cu cinefilii orădeni prezenți la proiecția de gală.

Regizorul și cei trei interpreți se află într-un turneu de promovare a filmului. Până în decembrie, ei și-au propus să ajungă în 15 orașe importante din țară, prilej cu care organizează conferințe de presă și intră în dialog cu cinefilii prezenți la proiecția de gală. Filmul rulează deja în cinematografele din București, Bacău, Cluj - Napoca, Iași, Pitești, Timișoara și Oradea, premiera națională a avut loc la începutul lunii octombrie, cea mondială, în septembrie, la Festivalul de film de la Veneția, iar în Italia, premiera este programată pe 20 noiembrie.
Francesca este  o poveste crudă a societății românești de astăzi... ceea ce se întâmplă în București, după cum recunoaște regizorul filmului.
Francesca (Monica Bîrlădeanu), tânăra educatoare, visează să plece în Italia, în căutarea unei vieți mai bune, așa după cum visează mulți români, furați de mirajul străinătății. Și pentru a-și vedea visul cu ochii e în stare să înfrunte orice. Ea visează chiar să deschidă în Italia o grădiniță pentru copiii românilor plecați și stabiliți acolo.
Vizionând filmul, pot să spun că, până mai ieri, nu o vedeam pe Monica jucând un asemenea rol, dar ce nu face actorul pentru un ban și pentru ... „glorie”! Or fi fiind bucureștenii bucureșteni, dar pe alocuri, limbajul întrece orice măsură (suportabilă), exagerând în exprimări de prost gust, chiar dacă cei ce vorbesc sunt niște personaje dubioase, de mahala, iar în vocabularul lor activ intră doar câteva cuvinte - clișeu, porcoase, care le caracterizează educația, faptele și „bunele” intenții. Ca spectator, intri în sală cu o anumită imagine și percepție pe care ți-au creat-o actorii pe care i-ai avut în față... și ieși cu totul alta și cu un gust amar. Într-adevăr, „Francesca” nu e un simplu film..., iar acțiunea se sfârșește neașteptat ... când te aștepți cel mai puțin. Pornind la drum, Francesca nu mai ajunge la destinație... De ce? Nu vă povestim. Mergeți de vedeți filmul, dar fără copii. Ei să stea acasă, la televizor sau în fața calculatorului. E mult mai educativ...
Când mergi la cinema, parcă îți dorești să te destinzi, indiferent de subiectul filmului, să ieși din cotidian. Lungmetrajul lui Bobby Păunescu mai mult te cufundă în mediul de zi cu zi (al Bucureștiului), căutând parcă cu lumânarea mizeria morală și decăderea individului, pentru care banul înseamnă totul...
Regizorul Marian Crișan, prezent la proiecția de gală
După ce am vizionat filmul, parcă nu-mi mai vine să vă povestesc ce au spun cei trei interpreți și regizorul Bobby Păunescu la conferința de presă: faptul că Monica Bîrlădeanu a declarat că rolul pe care îl joacă în film e cel mai aproape de sufletul său din tot ce a interpretat până acum..., că Dorobanțu nu e actor, dar a debutat, totuși, ca personaj negativ. Din cauza micilor sale afaceri, Miță (Dorian) își sacrifică iubirea și nu numai...
„Peste cinci ani, când ne (re)vedem”, spunea regizorul, ar vrea să poată povesti cu presa și despre un film internațional. De ce nu? Cu fonduri și cu actori, totul e posibil. Subiecte (ca acesta) se găsesc la tot pasul.
Înaintea proiecției de gală, alături de regizor și cei trei interpreți, ni s-a arătat la față și regizorul bihorean Marian Crișan, din Salonta (câștigătorul râvnitului premiu Palme d’Or de la Cannes din 2008, pentru cel mai bun scurtmetraj - „Megatron”). În cadrul conferinței de presă, salontanul nostru fusese lăudat nu numai pentru calitățile sale excepționale de regizor, ci și pentru cele de gazdă bună, care i-a omenit exemplar pe bucureșteni, așa cum o fac bihorenii, cu toată dragostea și prietenia, și cu bucate alese... Mai mult, în iarnă, prietenii lui Marian vor reveni la Salonta la tăiatul porcului...
Marian Crișan a revenit acasă nu pentru un concediu de odihnă sau într-o vizită, ci pentru filmări (filmări care au început pe 17 septembrie, iar luni, 19 octombrie, ar fi trebuit să se încheie).
Una peste alta, ne-a bucurat întâlnirea cu Monica, Bobby, Dorian și Mihai, precum și privilegiul de a-l vedea pe Marian Crișan și pe Raluca Munteanu, cea care ne-a prezentat filmul (încă de vineri) pe ovidan.ro, filmul, însă, nu ne-a încântat deloc! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: O poveste crudă a societății românești de astăzi...

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:45:04 Ora de vară a Europei de Est