Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

O poveste crudă a societății românești de astăzi...

„Francesca” rulează în Oradea între 16 și 29 octombrie

O poveste crudă a societății românești de astăzi...

Bobby Păunescu, regizorul lungmetrajului „Francesca”, și trei dintre interpreții principali, Monica Bîrlădeanu, Dorian Boguță și Mihai Dorobanțu, s-au întâlnit, luni (19 octombrie 2009) cu reprezentanții presei orădene, la cafeneaua „Violet” din Lotus-Center, iar seara, cu cinefilii orădeni prezenți la proiecția de gală.

Regizorul și cei trei interpreți se află într-un turneu de promovare a filmului. Până în decembrie, ei și-au propus să ajungă în 15 orașe importante din țară, prilej cu care organizează conferințe de presă și intră în dialog cu cinefilii prezenți la proiecția de gală. Filmul rulează deja în cinematografele din București, Bacău, Cluj - Napoca, Iași, Pitești, Timișoara și Oradea, premiera națională a avut loc la începutul lunii octombrie, cea mondială, în septembrie, la Festivalul de film de la Veneția, iar în Italia, premiera este programată pe 20 noiembrie.
Francesca este  o poveste crudă a societății românești de astăzi... ceea ce se întâmplă în București, după cum recunoaște regizorul filmului.
Francesca (Monica Bîrlădeanu), tânăra educatoare, visează să plece în Italia, în căutarea unei vieți mai bune, așa după cum visează mulți români, furați de mirajul străinătății. Și pentru a-și vedea visul cu ochii e în stare să înfrunte orice. Ea visează chiar să deschidă în Italia o grădiniță pentru copiii românilor plecați și stabiliți acolo.
Vizionând filmul, pot să spun că, până mai ieri, nu o vedeam pe Monica jucând un asemenea rol, dar ce nu face actorul pentru un ban și pentru ... „glorie”! Or fi fiind bucureștenii bucureșteni, dar pe alocuri, limbajul întrece orice măsură (suportabilă), exagerând în exprimări de prost gust, chiar dacă cei ce vorbesc sunt niște personaje dubioase, de mahala, iar în vocabularul lor activ intră doar câteva cuvinte - clișeu, porcoase, care le caracterizează educația, faptele și „bunele” intenții. Ca spectator, intri în sală cu o anumită imagine și percepție pe care ți-au creat-o actorii pe care i-ai avut în față... și ieși cu totul alta și cu un gust amar. Într-adevăr, „Francesca” nu e un simplu film..., iar acțiunea se sfârșește neașteptat ... când te aștepți cel mai puțin. Pornind la drum, Francesca nu mai ajunge la destinație... De ce? Nu vă povestim. Mergeți de vedeți filmul, dar fără copii. Ei să stea acasă, la televizor sau în fața calculatorului. E mult mai educativ...
Când mergi la cinema, parcă îți dorești să te destinzi, indiferent de subiectul filmului, să ieși din cotidian. Lungmetrajul lui Bobby Păunescu mai mult te cufundă în mediul de zi cu zi (al Bucureștiului), căutând parcă cu lumânarea mizeria morală și decăderea individului, pentru care banul înseamnă totul...
Regizorul Marian Crișan, prezent la proiecția de gală
După ce am vizionat filmul, parcă nu-mi mai vine să vă povestesc ce au spun cei trei interpreți și regizorul Bobby Păunescu la conferința de presă: faptul că Monica Bîrlădeanu a declarat că rolul pe care îl joacă în film e cel mai aproape de sufletul său din tot ce a interpretat până acum..., că Dorobanțu nu e actor, dar a debutat, totuși, ca personaj negativ. Din cauza micilor sale afaceri, Miță (Dorian) își sacrifică iubirea și nu numai...
„Peste cinci ani, când ne (re)vedem”, spunea regizorul, ar vrea să poată povesti cu presa și despre un film internațional. De ce nu? Cu fonduri și cu actori, totul e posibil. Subiecte (ca acesta) se găsesc la tot pasul.
Înaintea proiecției de gală, alături de regizor și cei trei interpreți, ni s-a arătat la față și regizorul bihorean Marian Crișan, din Salonta (câștigătorul râvnitului premiu Palme d’Or de la Cannes din 2008, pentru cel mai bun scurtmetraj - „Megatron”). În cadrul conferinței de presă, salontanul nostru fusese lăudat nu numai pentru calitățile sale excepționale de regizor, ci și pentru cele de gazdă bună, care i-a omenit exemplar pe bucureșteni, așa cum o fac bihorenii, cu toată dragostea și prietenia, și cu bucate alese... Mai mult, în iarnă, prietenii lui Marian vor reveni la Salonta la tăiatul porcului...
Marian Crișan a revenit acasă nu pentru un concediu de odihnă sau într-o vizită, ci pentru filmări (filmări care au început pe 17 septembrie, iar luni, 19 octombrie, ar fi trebuit să se încheie).
Una peste alta, ne-a bucurat întâlnirea cu Monica, Bobby, Dorian și Mihai, precum și privilegiul de a-l vedea pe Marian Crișan și pe Raluca Munteanu, cea care ne-a prezentat filmul (încă de vineri) pe ovidan.ro, filmul, însă, nu ne-a încântat deloc! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: O poveste crudă a societății românești de astăzi...

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 27 iunie 2019