Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

O nouă etapă în cadrul proiectului de parteneriat „Omul și piatra”

Miercuri, la Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși” din Oradea

O nouă etapă în cadrul proiectului de parteneriat „Omul și piatra”

În cadrul celei de-a patra etape de proiect, miercuri (21 octombrie 2009), în sala festivă a Colegiului Tehnic „Constantin Brâncuși” din Oradea, a avut loc întâlnirea elevilor și profesorilor italieni de la Istituto Tecnico Geometri „Andrea Pozzo” din Trento cu oficialitățile locale și județene, și partenerii de proiect.

Din inițiativa și prin mijlocirea domnului Ercole Raimondo, fondatorul - responsabil al Centrului Cultural Italian din Oradea, în 2008, s-a demarat un proiect de parteneriat între Istituto Tecnico Geometri „Andrea Pozzo” din Trento (Italia), trei licee orădene (Liceul de Artă, Liceul „Don Orione”, Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși”) și Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” din Șimleu Silvaniei (județul Sălaj). În virtutea acestui proiect de parteneriat, într-o primă etapă, în noiembrie 2008, elevii italieni au pavat intrarea în Biserica greco-catolică de lângă Liceul „Don Orione”. Următoarea etapă s-a consumat la Trento (în Italia), în mai 2009, când elevii orădeni de la cele trei licee partenere au vizitat liceul italian și cariera de piatră. În iunie 2009, a avut loc la Oradea, o nouă etapă, rezervată doar adulților – Uniunea arhitecților, după cum aveam să aflăm de la reprezentanții Centrului Cultural Italian din Oradea.
Acum, în cadrul celei de-a patra etape, 33 de elevi italieni de la „Andrea Pozzo” (și șapte însoțitori, între care prof. Paolo Rasera – directorul adjunct al liceului și Marco Frenez) au pornit, luni (19 octombrie), într-o excursie de șase zile, având ca obiectiv central vizitarea partenerilor de proiect din Oradea și Șimleu Silvaniei. În prima zi, au vizitat Budapesta (capitala Ungariei), marți, au pornit spre Oradea. Ajunși în municipiul de pe Crișul Repede, au reușit să viziteze Cetatea Oradei și centrul orașului, iar seara au ieșit în oraș împreună cu partenerii lor de proiect. Miercuri, au fost programate patru activități: două vizite, la Liceul de Artă și Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși”, o întâlnire cu oficialitățile locale și județene și o descindere la Catedrala Ortodoxă Română din centrul civic pentru cercetarea și proiectarea curții exterioare, dar și la Palatul Episcopal Greco-Catolic, pentru cercetarea și proiectarea curții interioare și exterioare. Pentru joi și-au programat plecarea spre Șimleu Silvaniei, pentru vizitarea Colegiului Tehnic „Iuliu Maniu” și întâlnire cu partenerii de proiect. În drum spre Sălaj și-au propus vizitarea câmpurilor petroliere de la Suplacu de Barcău și a șantierului autostrăzii „Transilvania”. Și dacă tot vor ajunge la Șimleu și-au zis că ar fi potrivit să viziteze și fabrica de șampanie. Pentru vineri și-au planificat vizitarea altor obiective cultural - turistice din Oradea, cumpărături, salutul partenerilor de proiect și plecare spre Viena. Sâmbătă și-au programat să viziteze capitala Austriei și plecare spre Trento.
Piatra – prieten și dușman
Prin tradiție și profilul liceului, elevii italieni ajutați de specialiști și-au propus în cadrul acestui proiect de parteneriat lucrări importante și îndrăznețe, precum lucrarea de pavare pe care au executat-o în 2008, la intrarea în Biserica greco-catolică de lângă Liceul „Don Orione”, iar acum, au făcut măsurătorile pentru realizarea pavării curților de la Catedrala Ortodoxă Română din centrul civic și Palatul Episcopal Greco-Catolic. Un alt câștig al proiectului de parteneriat vor fi pentru elevii români cursurile teoretice și practice susținute de specialiști italieni pentru însușirea tehnicii de pavare cu piatră porfido.
Întâlnirea de la Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși” a fost onorată de dl Manlio Giuffrida, consulul Italiei în România, Ercole Raimondo, fondator - responsabil al Centrului Cultural Italian din Oradea și prof. Paolo Rasera -  directorul adjunct al Istituto Tecnico Geometri „Andrea Pozzo” din Trento, iar din partea oficialităților județene și locale, au fost prezenți: Dumitru Voloșeniuc, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, consilierii locali prof. Dorel Luca – generalul Inspectoratului Școlar și prof. Dorel Tifor. La întâlnire au fost prezenți elevii italieni și însoțitorii lor, partenerii lor de la Liceul de Artă și Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși”, conducerile celor trei licee orădene partenere (prof. Mihai Crețu – director și ing. Aurora Tabacu – director adjunct ai C.T. „C-tin Brâncuși”, Miheller Martin Peter – managerul Lic. „Don Orione” și prof. Doina Marcu – directorul Liceului de Artă), alți reprezentanți ai Centrului Cultural Italian, cadre didactice și reprezentanți ai presei.
Manifestarea a fost deschisă de directorul colegiului, dl prof. Mihai Crețu, care a salutat distinșii invitați și a punctat scopul și obiectivele întâlnirii de proiect. Consulul Italiei, vicepreședintele C.J. Bihor, directorul Centrului Cultural Italian și generalul Inspectoratului Școlar au salutat partenerii de proiect, au lăudat inițiativa și s-au declarat sprijinitori ai proiectului. Despre proiectul de parteneriat „Omul și piatra” (care se derulează și în 2010) și despre întâlnirea de proiect din luna mai din Italia, a vorbit, la modul elogios, ing. Aurora Tabacu – directorul adjunct al C.T. „C-tin Brâncuși”, precum și directorul Liceului de Artă, dna prof. Doina Marcu. Pe tot parcursul manifestării, pe ecran au fost prezentate (în power point) imagini de la întâlnirile anterioare ale partenerilor de proiect... (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: O nouă etapă în cadrul proiectului de parteneriat „Omul și piatra”.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:44:33 Ora de vară a Europei de Est