Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

La „Brâncuși” s-a citit ordinul ministrului Apărării Naționale

Eroi au fost, eroi sunt încă

La „Brâncuși” s-a citit ordinul ministrului Apărării Naționale

Distinsul profesor Mihai Crețu, directorul Colegiului Tehnic „Constantin Brâncuși” din Oradea, a reușit să adune ieri (luni, 26 octombrie 2009), iar și iară, generali și colonei în sala festivă pentru a scrie o nouă filă de istorie, cu eroi care mai sunt, povestind despre eroii care au fost și despre faptele lor de arme.

Ca să răspundă chemării fiului de maior, generalul Ștefan Neagoe s-a ridicat din pat, călcându-și pe boală. Cum putea să stea liniștit când patria îl chema?
„Eroi au fost, eroi sunt încă”, spun versurile cântecului atât de drag celor care au trăit războiul și au pacea în sânge. Și poetul ing. Gavril Coltău vorbea despre două categorii de eroi, care au fost și cei pe care îi avem în față (pentru că au avut mai mult noroc). Aflând de la generalul Ștefan Neagoe cum că domnul director e fiul maiorului Teodor Crețu (militar de la 14 ani, căzut în război), ne explicăm autoritatea domniei sale și prestigiul de care se bucură în fața generalilor. Așadar, domnul director, având sânge de maior, trăiește, vede și simte altfel istoria, din interior, nu ca pe o paradă, o „mascaradă” sau o „defilare” de conjunctură. Nu a vorbit niciodată din postura de fiu de maior, ci i-a adus pe alții să vorbească, pe care îi consideră mai îndreptățiți și mai vrednici, care poartă încă frumoasele uniforme și însemne, cu toate decorațiile ce li se cuvin.
Colonelul (în rezervă) Tatar Zoltan (secretar executiv, filiala Bihor a cadrelor militare) a citit ordinul ministrului Apărării Naționale, Mihai Stănișoară, privind sărbătorirea Zilei armatei naționale, cinstind astfel și omagiind memoria celor căzuți la datorie pentru apărarea patriei străbune. Colonelul și-a încheiat mesajul cu o surpriză cât se poate de plăcută, înmânând generalului de brigadă Ștefan Neagoe diploma și emblema de onoare oferite de ministrul Apărării la cea de-a 65 aniversare a Zilei armatei, 65 de ani de la eliberarea ultimei palme de pământ românesc de sub ocupația străină (în 25 octombrie 1944).
„Un popor care nu-și omagiază eroii este un popor pierdut”
... spunea generalul de brigadă.
„În 25 octombrie 1944, s-a făcut dreptate, iar această zi a rămas scrisă cu litere de aur în istoria și conștiința acestui neam.  Atunci s-a pus borna pe vechea vatră. Ei, eroii, ne privesc de-acolo de sus, din Cer. Noi, astăzi, nu facem decât să le citim și să le cinstim Testamentul lor sacru, scris cu sânge!”
În cuvinte de suflet, generalul a impresionat din nou, deși sufla greu, se sforța să stea neclintit la microfon, ca un stejar, îi simțeam însă neputința fizică pe care și-o învingea cu bărbăție.
La cei 88 de ani, veteranul de război col (R)Tudor Marinescu se ține încă bine și vorbește cu multă convingere despre cel de-al doilea război mondial pe care l-a trăit, despre cele 37 de zile de lupte grele pentru eliberarea Basarabiei și Bucovinei (un român contra a 11 sovietici). Căzut pe front (fiind rănit), a ajuns la spital la București, iar după 34 de zile de spital și încă 10 de refacere, s-a înrolat ca voluntar pe frontul de Vest, unde a luptat până în 5 mai, cu patru zile înainte de încheierea războiului...
Colonelul Tatar Zoltan a revenit la microfon pentru a creiona imaginea de astăzi a armatei, vorbind despre cerințele armatei moderne (de profesioniști), care se luptă cu alți inamici (nevăzuți), cu mijloace moderne; este vorba despre lupta împotiva terorismului.
„Patriotismul și eroismul – cele mai înalte virtuți”
Poetul inginer Gavril Coltău a făcut vorbire despre „patriotismul și eroismul – cele mai înalte virtuți”... văzute de copilul de patru ani, de cel de 13 ani, dar și de poetul și inginerul de azi. A recitat poezia „Sunt român”, pe care a învățat-o pe când era în clasa a II-a, în 1940, în urmă cu 69 de ani – „Sunt  român, român voi fi/ Cât pe lume voi trăi...”
A citit apoi versuri proprii din volumul „Accente” (apărut în 2008), închinate atât eroilor de ieri, cât și eroilor de astăzi („Eroul” și „Cum laudae”), concluzionând cum că „Eroismul vostru nu este unul efemer”.
Cinci recitatori (Geanina Martinaș, Alexandra Ușvat, Bako Anita, Paul Bărar și Tiberiu Torj, din clasa a XI-a B, orchestrați de prof. Ana - Maria Iova – consilierul educativ) și un grup de interpreți din clasele a IX-a și a X-a A (îndrumați de prof. de religie, dna Simona Indrecan) au susținut un moment artistic omagial.
La manifestarea de suflet a brâncușienilor, a mai participat locotenent colonel (R) Iftime Dumitru, membru al Comitetului Organizației județene a cadrelor militare în rezervă, prezent în prezidiu, alături de conducerea colegiului - director, prof. Mihai Crețu, director adjunct, ing. Aurora Tabacu. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: La „Brâncuși” s-a citit ordinul ministrului Apărării Naționale.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 10 august 2020