Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

La „Brâncuși” s-a citit ordinul ministrului Apărării Naționale

Eroi au fost, eroi sunt încă

La „Brâncuși” s-a citit ordinul ministrului Apărării Naționale

Distinsul profesor Mihai Crețu, directorul Colegiului Tehnic „Constantin Brâncuși” din Oradea, a reușit să adune ieri (luni, 26 octombrie 2009), iar și iară, generali și colonei în sala festivă pentru a scrie o nouă filă de istorie, cu eroi care mai sunt, povestind despre eroii care au fost și despre faptele lor de arme.

Ca să răspundă chemării fiului de maior, generalul Ștefan Neagoe s-a ridicat din pat, călcându-și pe boală. Cum putea să stea liniștit când patria îl chema?
„Eroi au fost, eroi sunt încă”, spun versurile cântecului atât de drag celor care au trăit războiul și au pacea în sânge. Și poetul ing. Gavril Coltău vorbea despre două categorii de eroi, care au fost și cei pe care îi avem în față (pentru că au avut mai mult noroc). Aflând de la generalul Ștefan Neagoe cum că domnul director e fiul maiorului Teodor Crețu (militar de la 14 ani, căzut în război), ne explicăm autoritatea domniei sale și prestigiul de care se bucură în fața generalilor. Așadar, domnul director, având sânge de maior, trăiește, vede și simte altfel istoria, din interior, nu ca pe o paradă, o „mascaradă” sau o „defilare” de conjunctură. Nu a vorbit niciodată din postura de fiu de maior, ci i-a adus pe alții să vorbească, pe care îi consideră mai îndreptățiți și mai vrednici, care poartă încă frumoasele uniforme și însemne, cu toate decorațiile ce li se cuvin.
Colonelul (în rezervă) Tatar Zoltan (secretar executiv, filiala Bihor a cadrelor militare) a citit ordinul ministrului Apărării Naționale, Mihai Stănișoară, privind sărbătorirea Zilei armatei naționale, cinstind astfel și omagiind memoria celor căzuți la datorie pentru apărarea patriei străbune. Colonelul și-a încheiat mesajul cu o surpriză cât se poate de plăcută, înmânând generalului de brigadă Ștefan Neagoe diploma și emblema de onoare oferite de ministrul Apărării la cea de-a 65 aniversare a Zilei armatei, 65 de ani de la eliberarea ultimei palme de pământ românesc de sub ocupația străină (în 25 octombrie 1944).
„Un popor care nu-și omagiază eroii este un popor pierdut”
... spunea generalul de brigadă.
„În 25 octombrie 1944, s-a făcut dreptate, iar această zi a rămas scrisă cu litere de aur în istoria și conștiința acestui neam.  Atunci s-a pus borna pe vechea vatră. Ei, eroii, ne privesc de-acolo de sus, din Cer. Noi, astăzi, nu facem decât să le citim și să le cinstim Testamentul lor sacru, scris cu sânge!”
În cuvinte de suflet, generalul a impresionat din nou, deși sufla greu, se sforța să stea neclintit la microfon, ca un stejar, îi simțeam însă neputința fizică pe care și-o învingea cu bărbăție.
La cei 88 de ani, veteranul de război col (R)Tudor Marinescu se ține încă bine și vorbește cu multă convingere despre cel de-al doilea război mondial pe care l-a trăit, despre cele 37 de zile de lupte grele pentru eliberarea Basarabiei și Bucovinei (un român contra a 11 sovietici). Căzut pe front (fiind rănit), a ajuns la spital la București, iar după 34 de zile de spital și încă 10 de refacere, s-a înrolat ca voluntar pe frontul de Vest, unde a luptat până în 5 mai, cu patru zile înainte de încheierea războiului...
Colonelul Tatar Zoltan a revenit la microfon pentru a creiona imaginea de astăzi a armatei, vorbind despre cerințele armatei moderne (de profesioniști), care se luptă cu alți inamici (nevăzuți), cu mijloace moderne; este vorba despre lupta împotiva terorismului.
„Patriotismul și eroismul – cele mai înalte virtuți”
Poetul inginer Gavril Coltău a făcut vorbire despre „patriotismul și eroismul – cele mai înalte virtuți”... văzute de copilul de patru ani, de cel de 13 ani, dar și de poetul și inginerul de azi. A recitat poezia „Sunt român”, pe care a învățat-o pe când era în clasa a II-a, în 1940, în urmă cu 69 de ani – „Sunt  român, român voi fi/ Cât pe lume voi trăi...”
A citit apoi versuri proprii din volumul „Accente” (apărut în 2008), închinate atât eroilor de ieri, cât și eroilor de astăzi („Eroul” și „Cum laudae”), concluzionând cum că „Eroismul vostru nu este unul efemer”.
Cinci recitatori (Geanina Martinaș, Alexandra Ușvat, Bako Anita, Paul Bărar și Tiberiu Torj, din clasa a XI-a B, orchestrați de prof. Ana - Maria Iova – consilierul educativ) și un grup de interpreți din clasele a IX-a și a X-a A (îndrumați de prof. de religie, dna Simona Indrecan) au susținut un moment artistic omagial.
La manifestarea de suflet a brâncușienilor, a mai participat locotenent colonel (R) Iftime Dumitru, membru al Comitetului Organizației județene a cadrelor militare în rezervă, prezent în prezidiu, alături de conducerea colegiului - director, prof. Mihai Crețu, director adjunct, ing. Aurora Tabacu. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: La „Brâncuși” s-a citit ordinul ministrului Apărării Naționale.

Trimite email
vineri, 26 aprilie 2024, 01:48:03 Ora de vară a Europei de Est