Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

La „Brâncuși” s-a citit ordinul ministrului Apărării Naționale

Eroi au fost, eroi sunt încă

La „Brâncuși” s-a citit ordinul ministrului Apărării Naționale

Distinsul profesor Mihai Crețu, directorul Colegiului Tehnic „Constantin Brâncuși” din Oradea, a reușit să adune ieri (luni, 26 octombrie 2009), iar și iară, generali și colonei în sala festivă pentru a scrie o nouă filă de istorie, cu eroi care mai sunt, povestind despre eroii care au fost și despre faptele lor de arme.

Ca să răspundă chemării fiului de maior, generalul Ștefan Neagoe s-a ridicat din pat, călcându-și pe boală. Cum putea să stea liniștit când patria îl chema?
„Eroi au fost, eroi sunt încă”, spun versurile cântecului atât de drag celor care au trăit războiul și au pacea în sânge. Și poetul ing. Gavril Coltău vorbea despre două categorii de eroi, care au fost și cei pe care îi avem în față (pentru că au avut mai mult noroc). Aflând de la generalul Ștefan Neagoe cum că domnul director e fiul maiorului Teodor Crețu (militar de la 14 ani, căzut în război), ne explicăm autoritatea domniei sale și prestigiul de care se bucură în fața generalilor. Așadar, domnul director, având sânge de maior, trăiește, vede și simte altfel istoria, din interior, nu ca pe o paradă, o „mascaradă” sau o „defilare” de conjunctură. Nu a vorbit niciodată din postura de fiu de maior, ci i-a adus pe alții să vorbească, pe care îi consideră mai îndreptățiți și mai vrednici, care poartă încă frumoasele uniforme și însemne, cu toate decorațiile ce li se cuvin.
Colonelul (în rezervă) Tatar Zoltan (secretar executiv, filiala Bihor a cadrelor militare) a citit ordinul ministrului Apărării Naționale, Mihai Stănișoară, privind sărbătorirea Zilei armatei naționale, cinstind astfel și omagiind memoria celor căzuți la datorie pentru apărarea patriei străbune. Colonelul și-a încheiat mesajul cu o surpriză cât se poate de plăcută, înmânând generalului de brigadă Ștefan Neagoe diploma și emblema de onoare oferite de ministrul Apărării la cea de-a 65 aniversare a Zilei armatei, 65 de ani de la eliberarea ultimei palme de pământ românesc de sub ocupația străină (în 25 octombrie 1944).
„Un popor care nu-și omagiază eroii este un popor pierdut”
... spunea generalul de brigadă.
„În 25 octombrie 1944, s-a făcut dreptate, iar această zi a rămas scrisă cu litere de aur în istoria și conștiința acestui neam.  Atunci s-a pus borna pe vechea vatră. Ei, eroii, ne privesc de-acolo de sus, din Cer. Noi, astăzi, nu facem decât să le citim și să le cinstim Testamentul lor sacru, scris cu sânge!”
În cuvinte de suflet, generalul a impresionat din nou, deși sufla greu, se sforța să stea neclintit la microfon, ca un stejar, îi simțeam însă neputința fizică pe care și-o învingea cu bărbăție.
La cei 88 de ani, veteranul de război col (R)Tudor Marinescu se ține încă bine și vorbește cu multă convingere despre cel de-al doilea război mondial pe care l-a trăit, despre cele 37 de zile de lupte grele pentru eliberarea Basarabiei și Bucovinei (un român contra a 11 sovietici). Căzut pe front (fiind rănit), a ajuns la spital la București, iar după 34 de zile de spital și încă 10 de refacere, s-a înrolat ca voluntar pe frontul de Vest, unde a luptat până în 5 mai, cu patru zile înainte de încheierea războiului...
Colonelul Tatar Zoltan a revenit la microfon pentru a creiona imaginea de astăzi a armatei, vorbind despre cerințele armatei moderne (de profesioniști), care se luptă cu alți inamici (nevăzuți), cu mijloace moderne; este vorba despre lupta împotiva terorismului.
„Patriotismul și eroismul – cele mai înalte virtuți”
Poetul inginer Gavril Coltău a făcut vorbire despre „patriotismul și eroismul – cele mai înalte virtuți”... văzute de copilul de patru ani, de cel de 13 ani, dar și de poetul și inginerul de azi. A recitat poezia „Sunt român”, pe care a învățat-o pe când era în clasa a II-a, în 1940, în urmă cu 69 de ani – „Sunt  român, român voi fi/ Cât pe lume voi trăi...”
A citit apoi versuri proprii din volumul „Accente” (apărut în 2008), închinate atât eroilor de ieri, cât și eroilor de astăzi („Eroul” și „Cum laudae”), concluzionând cum că „Eroismul vostru nu este unul efemer”.
Cinci recitatori (Geanina Martinaș, Alexandra Ușvat, Bako Anita, Paul Bărar și Tiberiu Torj, din clasa a XI-a B, orchestrați de prof. Ana - Maria Iova – consilierul educativ) și un grup de interpreți din clasele a IX-a și a X-a A (îndrumați de prof. de religie, dna Simona Indrecan) au susținut un moment artistic omagial.
La manifestarea de suflet a brâncușienilor, a mai participat locotenent colonel (R) Iftime Dumitru, membru al Comitetului Organizației județene a cadrelor militare în rezervă, prezent în prezidiu, alături de conducerea colegiului - director, prof. Mihai Crețu, director adjunct, ing. Aurora Tabacu. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: La „Brâncuși” s-a citit ordinul ministrului Apărării Naționale.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:55:51 Ora de vară a Europei de Est