Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Un an de excepție, un an al performanțelor

Anul școlar 2008 - 2009, la C.T. „Transilvania”

Un an de excepție, un an al performanțelor

La ora grevei generale de o zi din învățământ (din 5 octombrie 2009), directorul Colegiului Tehnic „Transilvania” din Oradea, dna prof. ec. dr. Maria Ruge, ne vorbea despre anul școlar 2008 – 2009 ca fiind pentru colegiul pe care îl conduce „un an de excepție, un an al performanțelor”..

Afirmațiile au la bază rezultatele de excepție pe care le-au obținut elevii colegiului în anul școlar 2008 - 2009: o diplomă de participare la Târgul internațional al firmelor de exercițiu de la Bratislava, două mențiuni și două diplome de participare, la etapa națională (la Olimpiada interdisciplinară tehnică și la Concursul profesional), precum și 30 de premii și mențiuni la etapa județeană a olimpiadelor și concursurilor (șase premii I, cinci premii II, patru premii III și 15 mențiuni).
Diploma de participare de la Târgul internațional al firmelor de exercițiu de la Bratislava (Slovacia) a fost obținută de echipa clasei a XI-a C, formată din: Tatiana Bala, Dan Cioca, Alexandra Bradea, Raul Marian, Dan Robotin, Lavinia Horga și Mihaela Cheregi. La etapa națională, colegiul a fost reprezentat de patru elevi din clasele a XI-a E și I și a XII-a F și G. Daiana Maria Olar și Cubalac Feri Mirko s-au întors de la Suceava cu câte o mențiune, de la Olimpiada interdiciplinară tehnică, iar Georgiana Ghitea și Claudiu  Negru, de la Mediaș și Buzău, cu diplome de participare, de la Olimpiada interdisciplinară tehnică și Concursul profesional. Protagoniștii celor șase locuri întâi de la etapa județeană sunt cei patru olimpici naționali (Daiana Maria Olar, Cubalac Feri Mirko, Georgiana Ghitea și Claudiu Negru) și echipa feminină de handbal care a obținut două premii întâi, atât la etapa municipală, cât și la etapa județeană. Premiile II au fost adjudecate de: Iulian Haș, Gheorghe Bondar și Anca Ruja (la Olimpiada interdisciplinară tehnică), de Kovacs Adam (la Concursul profesional) și de echipa feminină de handbal la etapa urban-rural. Pe cea de-a III-a treaptă a podiumului județean au urcat: Raluca Sălăjan (din a XII-a G) și Maria Maghiar (din a XI-a B), la Olimpiada interdisciplinară tehnică, Rezmives Florin (a XI-a I), la Concursul profesional și Daniel Barbos (din X A), la Concursul național de muzică, secțiunea de muzică cultă. Pentru cele 15 mențiuni s-au „bătut” (și au câștigat): Crina Naghi, Claudia Bogdan, Mariana Bala, Ioana Domocoș, Daniel Benea, Daniela Mihaela Matei și Nicoleta Violeta Rusu (toți șapte la Olimpiada interdisciplinară tehnică), Tatiana Oprea, Mihăiță Petricaș, Raluca Trincă, Gabriela Varga, Maria Gabor și Amalia Mang (echipa „Sanitarilor pricepuți”), Constantin Oneț (la Concursul profesional) și echipa masculină de handbal, la etapa pe municipiu.
 Cei 11 transilvăneni reprezentativi
Mulți dintre olimpici au absolvit colegiul, iar alții erau în practică, așa încât, luni (26 octombrie 2009), la ora vizitei noastre, am reușit să stăm de vorbă doar cu 11 dintre ei („aduși cu arcanul la oaste” de dl profesor Ionel Popa – consilierul educativ).
Faptul că învață la un colegiu tehnic (pentru a deveni tehnician administrație publică) nu l-a împiedicat pe Daniel Barbos să obțină locul III la Concursul național de muzică, secțiunea de muzică cultă. Pentru Daniel, muzica este un hobby. Elevul dnei profesoare Claudia Morar cântă frumos, dar și joacă. A făcut dansuri populare și cântă la trombon în fanfara Bisericii penticostale „Philadelphia”. Văzând că Daniel le are și cu matematica, doamna profesor de matematică Lina Demian l-a trimis și la Kangurul, dar și la concursul dintre licee.
Cubalac Feri Mirko (din Șinteu) și Iulian Florin Haș (din Oradea) sunt colegi de clasă (în a XII-a E). Mirko a reușit în primăvară, la Suceava, să obțină o mențiune națională la chimie industrială – tehnician ecolog și protecția calității mediului, Iulian, doar locul II pe județ, dar ceva mai mult decât în a X-a, când s-a clasat pe locul III. „Succesele noastre naționale și județene nu sunt doar meritele noastre, ci și ale profesorilor ingineri Ligia Aleman, Flavia Crișan și Nicoleta Trip”, ține să precizeze Mirko.
Amalia Mang și Maria Alexandra Gabor (din XII A) sunt membri ai echipajul „Sanitarii pricepuți” care a obținut locul III la etapa municipală (îndrumați de prof. Oana Ochiș și asistent Ana Lăzuran). Cele  două bio-chimiste sunt tari și la mate-info. La Kangurul, Amalia a luat locul I pe școală, iar Maria, mențiune (prof. Ioan Rada), dar la olimpiada de română, Maria (eleva dnei prof. Alina Belejuc) s-a clasat a doua (pe școală).
Sorina Roxandra Sălăjean și Ioana Otilia Sălăjean nu sunt surioare, chiar dacă poartă același nume. Elevele doamnelor prof. ing. Nicoleta Trip și Florica Plop s-au remarcat la protecția mediului. În plus, Sorina a cucerit înaltul titlu de Miss boboc (pe liceu), în clasa a IX-a, iar Ioana face de trei ani judo (dar nu de performanță), ci pentru sine (pentru mișcare și autoapărare).
Daniela Mihaela Matei și Nicoleta Violeta Rusu (din XII F) sunt purtătoare de ... mențiuni la Olimpiada interdisciplinară tehnică, etapa județeană (tehnician analize produse alimentare). Daniela se mișcă bine și la matematică, eleva dnei prof. Lina Demian clasându-se pe locul II pe școală la Kangurul, iar Nicoleta este dublă campioană municipală și județeană la handbal cu echipa școlii (antrenor, prof. Nicolae Chioibaș).
Maria Maghiar și Mariana Bala (din XII B), profil administrație publică, s-au remarcat la Olimpiada interdisciplinară  tehnică (locul III, respectiv mențiune pe județ), spre bucuria profesorilor lor (Adriana Mudura, Octavian Vonea, Adriana Vușcan și Elisabeta Șchiop). Văzând că sunt pasionate de matematică, dna prof. Lina Demian le-a trimis la Olimpiada de matematică și la Kangurul, iar dna prof. Laura Chiș a îndemnat-o pe Maria să participe și la economia întreprinderii.
Cu siguranță, olimpicii Colegiului Tehnic „Transilvania” nu se vor mulțumi doar cu atât, ci vor încerca și în acest an școlar să se numere printre olimpicii naționali și județeni ai Bihorului. (Ov. Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Un an de excepție, un an al performanțelor.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

marţi, 4 august 2020