Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Arc peste timp

Zilele economiștilor orădeni

Arc peste timp

Cadrele didactice pensionate ale Colegiul Economic “Partenie Cosma” Oradea au fost invitate, miercuri (23 mai), la școală, la o întâlnire de suflet. De data aceasta, sala de clasă nu mai era plină cu bănci și elevi, ca odinioară. Acum, în mijlocul sălii fuseseră aliniate mese încărcate cu bunătăți culinare, iar în capul meselor îi aștepta conducerea școlii (dl director Ioan Corba și dna directoare adjunctă Antiana Man), fără catalog sau condică de prezență.

Au răspuns “prezent” 26 de dascăli (Gheorghe Þenț, fost director, mulți ani, la fel și Florian Cîmpian, Mircea Popa, Ioan Hauler,Viorica Pontoș, Maria Radu și Nagy Violeta, director adjunct, Amalia Artim, Elena Moș, Szatmari Gheorghe, Lucia Pop, Nicolae Racovițan, Magda Căpățână, Florica Baboș, Garofița Șimon, Maria Leu, Doina Cohuț, Maria Vereș,  Sarka Endre, Elena Popescu, Paraschiva Ciuclea, Floare Popa, Fodor Miklos, Maria Vonea, Floare Marta și Berta Pop). S-au depănat amintiri din anii de școală, la un pahar de vorbe, privind acum lucrurile dintr-un alt unghi de vedere. Din afara școlii, problemele învățământului românesc se văd cu totul altfel, chiar dacă legătura cu școala nu s-a întrerupt în totalitate, fiecare având nepoți sau poate chiar strănepoți pe care îi dăscălesc. La final, în semn de aleasă prețuire, domnul director le-a înmânat câte o diplomă de excelență, care conținea și o poză mare de familie, făcută la minut, pentru a păstra vie cea de-a 80-a aniversare, la care au fost martori. După vizitarea școlii, și cunoașterea frumosului palmares deținut de economiștii orădeni (care cuprinde peste 200 de premii și mențiuni județene, naționale și internaționale, adunate de la precedenta întâlnire, la a 75-a aniversare), dascălii s-au retras fericiți, gândind poate că la anul s-ar putea să revină, dacă bunul Dumnezeu le va rândui aceasta.

Tehnologii și informatică

În cea de-a treia zi a manifestărilor, în cadrul sesiunii de comunicări metodico-științifice, secțiunea Tehnologii și informatică, au fost prezentate 13 lucrări, abordând o problematică diversă, de la Tehnici de persuasiune în domeniul afacerilor, la Implicarea mass-media în protecția consumatorilor, Marketingul educațional, Participarea firmelor de exercițiu la târguri și expoziții naționale și internaționale, Modele de contabilitate, Gestiunea resurselor umane, Managementul școlar, Informatica – între mit și realitate, Rolul computerului în procesul didactic, Istoria calculatoarelor, Dispozitive periferice, Atacuri și contraatacuri în internet, la Starea securității IT în 2007. Cinci au fost pregătite și susținute de elevi (Ioana Negruț, Anamaria David, Darie Gavriluț, Ioana Mada și Adrian Dan), iar restul de profesori (Kele Tunde, Simona Man, Răzvan Vonea, Ileana Popa, Camelia Pașca, Liliana Bălan, Melinda Coriteac și Fulop Alexandrina). Din umbră, prof. Alice Scarlat (șeful de catedră, și dirigintele clasei a IX-a B) filtra totul, încurajându-și discipolii. La final, dl director Ioan Corba a adus 13 exemplare din cartea care adună între coperți toate comunicările prezentate în cadrul celor trei secțiuni ale sesiunii de comunicări metodico-științifice. Fiecare autor a primit în dar câte o carte.  (Ovi Dan)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:33:00 Ora de vară a Europei de Est