Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Universitari orădeni în inima Europei

În Belgia, la Charleroi

Universitari orădeni în inima Europei

În condițiile în care în România acestei toamne se pare că nu există evenimente mai importante decât competiția politică pentru prezidențiale, în toate țările europene se organizează manifestări care celebrează 20 de ani de la schimbările politice din Europa Centrală și de Est.

Un astfel de eveniment, organizat în Belgia, la Charleroi (50 km sud de Bruxelles), de Grupul de Cercetări și Acțiune asupra Politicii Europene de Vecinătate (GRAPEV) de pe lângă Comisia Europeană și Ambasada Poloniei de pe lângă Comisia Europeană, reunește în zilele de 22 - 24 octombrie peste 150 cercetători și cadre didactice universitare din toate țările europene. Un loc special, prin numărul participanților, este alocat reprezentanților mediului universitar din Europa Centrală și de Est.  
Organizatorii, apreciind rezultatele științifice ale universitarilor orădeni, au invitat Institutul de Studii Euroregionale, Centru European de Excelență „Jean Monnet” (membru al GRAPEV) să fie co-organizator al conferinței cu titlul: Identités, citoyennetés et démocratie: 20 ans après. Alături de Universitatea orădeană, co-organizatori ai conferinței sunt și Institutul Internațional de Științe Administrative din Bruxelles, Universitatea din Debrecen (Ungaria), Universitatea „Jagellona” din Cracovia (Polonia), Universitatea „Matej Bel” din Banska Bistryka (Slovacia) și Universitatea “Charles” din Praga (Cehia).
Delegația orădeană care va susține lucrări la conferință cuprinde atât cadre didactice ale Facultății de Istorie, Geografie și Relații Internaționale (Ioan Horga, Luminița Șoproni, Mircea Brie, Dorin Dolghi, Adrian Popoviciu, Alina Stoica, Constantin Þoca, Mariana Buda), cât și doctoranzi și masteranzi (Florentina Chirodea, Lia Derecichei, Diana Gal). Din România, vor mai participa la conferință și cadre didactice de la SNSPA București, UBB Cluj - Napoca și Universitatea de Vest din Timișoara.
Un alt element demn de remarcat este faptul că Institutului de Studii Euroregionale (ca structură comună de cercetare a Universităților din Oradea și din Debrecen) i s-a încredințat responsabilitatea gestionării uneia dintre cele trei secțiuni ale conferinței, intitulată „Media, identitate europeană și dialog intercultural”. Prin aceasta, se dovedește că organizatorii apreciază rezultatele universitarilor orădeni în studierea impactului pe care l-a avut mass-media în democratizarea Europei Centrale și de Est și apoi în procesul de aderare la UE și se confirmă faptul că aici există o expertiză recunoscută de către Comisia Europeană, prin Modulul european Jean Monnet „Mass-media și dialogul intercultural în Europa fără frontiere”, al cărui titular este doamna conferențiar dr. Luminița Șoproni.
Participarea la Conferința de la Charleroi reprezintă o foarte mare realizare pentru Universitatea din Oradea, prin aceea că este portdrapelul României la această manifestare. Acest lucru poate părea un paradox pentru multă lume, în condițiile în care, nu de mult, președintele în exercițiu al țării situa instituția orădeană în rândul „corigenților” din învățământul universitar românesc. Ce ironie a sorții: să fii pentru europeni un partener credibil pentru a-ți reprezenta țara, iar pentru ai tăi să fii bun de arătat cu degetul. Acest exemplu dovedește încă o dată că nu știm sau nu vrem să alegem grâul de neghină. (Ioan Horga)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 14:39:45 Ora de vară a Europei de Est