Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Votul ilegal înseamnă închisoare!”

De la Biroul de presă al I.P.J. Bihor

„Votul ilegal înseamnă închisoare!”

Având în vedere gradul ridicat de așteptare din partea cetățenilor față de acțiunile structurilor Ministerului Administrației și Internelor pentru buna organizare și desfășurare a procesului electoral din lunile noiembrie-decembrie, Ministerul Administrației și Internelor a demarat o campanie de informare și conștientizare a cetățenilor împotriva fraudelor electorale.

Acest demers are în vedere atât situația efectivă înregistrată de către Inspectoratul General al Poliției Române la procesele electorale anterioare, cât și o anumită percepție publică întreținută de unii politicieni privind posibilitatea fraudării alegerilor cu sprijinul Ministerului Administrației și Internelor.
„Votul ilegal înseamnă închisoare” este sloganul campaniei de informare și conștientizare a cetățenilor cu privire la riscurile pe care le presupune nerespectarea legii electorale, demers inițiat de Ministerul Administrației și Internelor și derulat cu sprijinul mass-media și a reprezentanților societății civile.
Campania este derulată începând cu data de 23 octombrie 2009, odată cu începerea campaniei electorale și se va termina în ziua turului al doilea al alegerilor, respectiv în data de 6 decembrie 2009.
Obiectivele campaniei
Informarea cetățenilor privind sancțiunile legale prevăzute pentru încălcarea legislației electorale, conștientizare și responsabilizare a cetățenilor pentru a asigura un vot corect.
S-a creat posibilitatea sesizării la 112 a faptelor care încalcă legea electorală
Pentru prima oară în România, pe parcursul procesului electoral, cetățenii pot sesiza la 112 evenimentele de natură electorală.
În ziua alegerilor, în dispeceratele de urgență 112 sunt desemnate persoane specializate pentru preluarea apelurilor de natură electorală. În acest fel nu va fi afectată capacitatea de gestiune a apelurilor de urgență.
Management integrat al misiunilor de menținere a ordinii publice
 Conceptul de management integrat al misiunilor de menținere a ordinii publice se materializează prin constituirea, atât la nivel central, cât și teritorial, a unor centre operaționale de comandă. Acestea sunt funcționale de la începutul campaniei electorale și reunesc reprezentanții tuturor structurilor MAI cu atribuții în asigurarea unui climat corespunzător desfășurării alegerilor prezidențiale.
Totodată, în campania demarată de Ministerul Administrației și Internelor vor fi implicați activ, alături de reprezentanții Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, polițiștii de proximitate și de ordine publică și reprezentanții Inspectoratului Județean de Jandarmi Bihor, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” al județului Bihor, Poliției de Frontieră Bihor, precum și ai Instituției prefectului Bihor.
Acțiuni de informare și conștientizare a cetățenilor
În cadrul campaniei „Votul ilegal înseamnă închisoare!”, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, împreună cu polițiștii de Proximitate vor desfășura numeroase acțiuni stradale, în locurile publice aglomerate din municipiul Oradea și municipii și orașe din județ, în piețe, mijloace de transport în comun, în zona adiacentă marilor centre comerciale, gări, autogări, totul pentru a informa cetățenii cu privire la riscurile pe care le implică votul ilegal.
Totodată, polițiștii bihoreni se vor deplasa în perioada următoare la centrele multifuncționale pentru persoane de vârsta a treia din municipiul Oradea, vor fi distribuite pliantele și afișele promoționale ale campaniei și vor fi proiectate spoturile video.
În cooperare cu Poliția de Frontieră, în zilele premergătoare alegerilor, polițiștii bihoreni vor distribui pliante și cetățenilor români care intră în țară prin P.T.F. Borș.
Vor fi organizate întâlniri cu cetățenii din mediul rural, prin intermediul grupurilor de acțiune comunitară organizate la nivelul fiecărei comune, în scopul conștientizării cetățenilor cu privire la implicațiile fraudelor de natură electorală.
La nivel național au fost tipărite cca. 100.000 de afișe și 500.000 de fluturași, ce vor fi distribuite în toată țara, urmând a fi expuse la fiecare secție de votare și la fiecare instituție publică aparținând administrației publice locale.
La acțiunea de distribuire a afișelor și fluturașilor vor participa toate structurile din cadrul Ministerului Administrației și Internelor.
Bannerul campaniei este postat pe fiecare site al structurilor aparținând Ministerului Administrației și Internelor dar și al prefecturii.
Secțiune de web specială pe site-ul Ministerului Administrației și Internelor – www.votcorect.mai.gov.ro
Secțiunea web cuprinde informații despre toate contravențiile și infracțiunile din legislația electorală.
Secțiunea se va putea accesa și printr-un click pe bannerul de campanie postat pe fiecare din site-urile găzduitoare.
Totodată, va fi înființată o adresă de e-mail unde cetățenii vor putea posta atât mesaje/sesizări, dar și înregistrări video care privesc aspecte care au legătură cu fraudele electorale. Fiecare informație sau înregistrare relevantă va fi verificată în regim de urgență de către organele de aplicare a legii. Această adresă de e-mail va fi funcțională în zilele alegerilor, respectiv în 22 noiembrie și 6 decembrie.
Se oferă astfel o alternativă celor care în mod corect doresc să semnaleze anumite situații, în altă parte decât la televiziunile care au astfel de secțiuni pentru public.
Spot-uri TV pentru promovarea mesajului campaniei
Direcția Informare și Relații Publice a realizat două spoturi TV pentru promovarea mesajului campaniei și asigurarea îndeplinirii rolului acesteia. Realizarea spoturilor s-a făcut prin resurse proprii – actori, mijloace tehnice, recuzită, producție TV, montaj și editare. (Alina DINU)

Trimite email
vineri, 9 mai 2025, 12:33:01 Ora de vară a Europei de Est