Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Toamna baladelor

Sâmbătă și duminică, la Palatul Național al Copiilor și Elevilor

Toamna baladelor

Ieri (marți, 3 noiembrie 2009), la conferința de presă organizată de generalul Inspectoratului Școlar al județului Bihor, prof. Dorel Luca, am aflat, de la inspectorul de specialitate, prof. Ioan Ștefan Fluieraș, cum că 11 elevi ne-au reprezentat județul la Festivalul național de interpretare și creație (muzică folk) „Toamna baladelor”, desfășurat, sâmbătă (31 octombrie 2009) la Palatul Național al Copiilor și Elevilor din Capitală, dar numai Măriuca Popa, de la Palatul Copiilor și Elevilor Oradea, eleva prof. Ana-Maria Gal, a obținut premiul I, la interpretare, ceilalți au răcit pe drum și s-au ales doar cu premii de participare.

După conferință, aveam să-l abordăm pe dl inspector Ioan Ștefan Fluieraș pentru mai multe detalii. Așa am aflat că în urma unui concurs „fantomă” (despre care noi nu am știut nimic), 11 elevi s-au calificat pentru „Toamna baladelor” (cinci elevi de la Școala „Oltea Doamna”: Livia și Iulia Blaga, Cătălina Brisc, Smaranda Sîrca și Diana Vaida; tot cinci elevi și de la C.N. „Samuil Vulcan” din Beiuș: Cătălin Hora, Amalia Viliga, Alexandru Haiduc, Laura Peter și Evelin Bodea, plus Măriuca Popa, elevă în clasa a XII-a la Liceul de Artă (o voce superbă, cultivată, un talent și un interpret de clasă, pe care am audiat-o în repetate rânduri). Reprezentanții Bihorului au fost însoțiți la București de doi profesori (Gabriela Mihaela Vescan, de la C.N. „Samuil Vulcan” și Loredana Conțiu, de la Școala „Oltea Doamna” din Oradea – coordonator de grup. La volanul microbuzului s-au aflat (pe rând), potrivit tabelului, domnii șoferi Pataki Attila și Petru Ioan Bulzan.
Tare ne mai minunăm noi cum de au răcit 10 din cei 11 bihoreni, cu doi șoferi și doi însoțitori într-un microbuz „performant”, credem noi. Chiar nu le-a purtat nimeni de grijă, domnule inspector sau poate plouă în microbuz...
Copiii n-au nicio vină că au răcit și nu au putut da randament. Noi, însă, ne îndoim de „preselecția” pe care a organizat-o dl inspector, cică anunțată, unde și când? Și ne mai întrebăm: câți elevi și dascăli din județul Bihor or fi aflat despre această preselecție... pentru „Toamna baladelor”, cine a făcut-o și pe ce criterii (apolitice)?
Toamna baladelor... la alții!
Ca să nu murim neinformați, am accesat și noi pe internet, în stânga și în dreapta, să vedem cum și-au informat alții... cititorii. Cei care au aflat, totuși, despre acest festival. Ne-au sărit în ochi vreo două mo(n)stre.
Citiți ... și poate vă distrați...
Forever Folk – Muzica Sufletului Tău
Festivalul “Toamna Baladelor” 2009
September 28, 2009 · Print This Article
Palatul Copiiilor din Bucuresti va gazdui si in acest an Festivalul – Concurs National de Interpretare si Creatie Muzica Folk “Toamna Baladelor” 2009. Astfel, sambata 31 octombrie, incepand cu ora 10, va avea loc concursul propriu-zis, iar duminica, 1 noiembrie, pe scena vor urca cei mai merituosi concurenti, in “Gala Laureatilor”.
Conditii de participare
Fiecare judet/sector va participa la sectiunea interpretare cu cate un concurent sau grup (max. 5 persoane) pe categorie de varsta, dupa cum urmeaza:
INTERPRETARE:
Grupa I: scoli generale si licee, clasele V-VIII, IX – XII;
Grupa II: palate si cluburi ale copiiilor, licee pedagogice si scoli vocationale, clasele  V-VIII, IX – XII;
CREATIE: clasele V – XII;
Elevii din judete vor fi insotiti de un cadru didactic, conform normelor de transport.
Fiecare participant va prezenta in concurs o piesa folk din creatia romaneasca, internationala sau proprie, cu durata de cel mult 4 minute
Solistii vocali se vor acompania singuri la chitara sau alt instrument specific muzicii folk; nu se admite acompaniament inregistrat (negativ).
Inscrierea in concurs se face pe baza fiselor de inscriere (click aici). Acestea vor fi expediate prin posta pana la data de 16 octombrie 2009 (data postei) pe adresa: Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti, Str. Icoanei nr. 19, sector 2, cu mentiunea “Pentru Festivalul Toamna Baladelor”. La fisa de inscriere se vor anexa copii dupa actul de identitate al concurentului/concurentilor si tabelul nominal pentru grupurile vocale (semnat de profesorul indrumator si directorul unitatii de invatamant).
Dupa peritada de inscriere, in functie de bugetul festivalului, se vor transmite adresele de invitatie nominala, cu specificarile pentru transport, cazare si masa si programul festivalului.
Juriul va fi compus din specialisti in domeniu. Hotararile juriului nu pot fi contestate.
Toamna baladelor pentru elevii din România (13 oct. 2008)
Toamna se numara ... concursurile scolare. Si cum tinerii sunt atrasi de aceste competitii, numarul participantilor creste de la an la an.
Astfel, anul acesta, elevii din clasele V-XII isi demonstreaza talentele artistice la concursul national de interpretare si creatie muzica folk, "Toamna Baladelor". Concursul se va desfasura pe 1 si 2 noiembrie, la Palatul National al Copiilor din Bucuresti.
La aceasta competitie, pot participa fiecare judet cu cate un concurent sau un grup de maxim 5 persoane. Elevii participanti trebuie sa prezinta in concurs cate o piesa folk din creatia romania, internationala sau proprie, cu durata de cel mult 4 minute. Solistii vocali se vor acompania singuri la chitara sau alt instrument specific muzii folk.
Micile talente ale Romaniei vor fi premiate in functie de fiecare sectiune, grupa si categorie de varsta.
Cazarea si masa vor fi asigurate de organizatori, la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentara "Dumitru Motoc", iar transportul va fi suportat de inspectoratele scolare judetele.
Festivalul este organizat de Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti, in colaborare cu Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului si este cuprins in Calendarul Activitatilor Educative 2008.
Acest articol poate fi preluat doar cu acordul scris al www.calificativ.ro si intra sub incidenta legii copyrightului!
Fără cuvinte! (Ovidiu DAN)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:51:32 Ora de vară a Europei de Est