Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Festivitatea de aniversare a 80 de ani de existență

Zilele Colegiului Economic „Partenie Cosma” Oradea

Festivitatea de aniversare a 80 de ani de existență

Zilele școlii au debut, luni, iar joi, s-a desfășurat festivitatea de aniversare a 80 de ani de existență a Colegiului Economic „Partenie Cosma”, care coincide cu împlinirea a 170 de ani de la nașterea patronului spiritual. Manifestarea a început în curtea școlii, cu un moment omagial, urmat de un regal artistic în sala festivă, vizitarea expozițiilor, și un cocktail.

În deschiderea festivității, directorul colegiului, prof. Ioan Corba, a salutat distinșii invitați: Preasfinția Sa Sofronie Drincec, episcopul ortodox al Oradiei, Bihorului și Sălajului, Todor Adalbert, subprefectul județului Bihor, Mihai Groza, viceprimarul municipiului Oradea, Claudiu Pop, deputat, și absolvent al școlii, Silviu Torjoc, inspector general adjunct al Inspectoratului Școlar, Gavrilă Ghilea, vicepreședintele C.J. Bihor, Georgeta Cosma, nepoata patronului spiritul al liceului, Ioan Micula, președintele grupului de firme T.G.I, și sponsor al manifestărilor, directori ai unor licee, colegii, și școli, inspectori școlari, cadre didactice pensionate, absolvenți și părinți.
După un scurt istoric al școlii, domnul director a prezentat câteva repere profesionale, referindu-se la absolvenții și premianții ultimilor cinci ani, de la precedenta aniversare, la 75 de ani de existență, perioadă în care „elevii școlii au obținut peste 200 de premii și mențiuni la olimpiadele școlare, etapa județeană și națională, au câștigat patru ediții ale concursului artistic și de cultură generală dintre liceele municipiului, concursuri sportive, de protecția mediului, și protecția consumatorului…
La concursurile internaționale de simulare managerială și economică Junior Achievement, elevii noștri au ocupat, pe rând, locul IV la San Diego (U.S.A.), în 2002, locul III, la Paris, în 2004, locul II, la București, în 2007. Rezultate deosebite au fost obținute an de an la concursul de matematică „Cangurul” și Invest. Elevii și cadrele didactice sunt implicate în parteneriate și programe educaționale, naționale și internaționale (alături de Germania, Belgia, Olanda, Danemarca, Polonia, Slovacia și Ungaria). Tot mai multe cadre didactice au beneficiat de burse și stagii în țări ale Uniunii Europene”…
Dincolo de toate realizările notabile obținute de dascălii și elevii colegiului, domnul director are o mare durere în suflet pentru că în scurt timp elevii și dascălii vor trebui să părăsească actualul local, retrocedat decizional din 2005. Trage însă speranțe că realizarea unui campus școlar modern și funcțional va deveni o realitate apropiată.

Un regal artistic „Partenie Cosma”

Artiștii economiști ne-au obișnuit cu spectacole de înaltă ținută. Potrivit așteptărilor, și joi, ei s-au întrecut în a impresiona invitații cu momente artistice de mare efect. Marcel Pîrvu și Bogdana Flore au avut sarcina de a întreține atmosfera și a prezenta artiștii. În deschidere, prezentările în power point ne-au introdus în universul economiștilor, desprins din cosmosul planetar și lumea ficțiunii ideale. Dintr-o lume a Orientului plină de mister, culoare și armonie, apar zece dansatoare japoneze cu evantai (Claudia Hălmăjan, Diana Haier, Monica Omuț, Raluca Gale, Adelina Coef, Adela Crainic, Anca Druța, Diana Tirla, Ioana Pintilie și Crina Groze). Tradiția se întrepătrunde cu ritmurile moderne ale dansului (hip-hop). Melodii ale îndrăgitei formații ABBA care au polarizat lumea anilor’70 au fost reînviate de membrii corului școlii, condus de prof. Ioana Indrieș. Un incident neplăcut avea să dea peste cap tot programul. La un semn, scena este invadată de țărani nemulțumiți care doresc să se răscoale, ca în 1907, dacă nu li se respectă drepturile. Sceneta (scrisă de prof. Andreea Ciobanu) redă în chip magistral situația politică actuală a sătenilor din România. Alături de țărănci și țărani neaoși îi  recunoaștem ușor pe alde primarul, deputații și senatorii, dar și personajele emblematice de capă și spadă, Băsescu și Tăriceanu. La final, însă, protagoniștii (elevii claselor a IX-a D și G, a X-a C, D, E și G, a XI-a G) trag speranță că lucrurile se vor schimba, și cu toții vor trăi mai bine! După calmarea spiritelor și retragerea mulțimii, lucrurile reintră pe un făgaș normal. Un fost economist, laureat al emisiunii-concurs „Ploaia de stele”, Cristian Porumb, emoționează până la lacrimi cu o piesă plină de lirism trăită la intensitate maximă. Ritmul revine la cote înalte, explozia de lumină și culoare, așijderea, la urcarea pe scenă a dansatoarelor pentru momentul salsa, cu dansuri latino-americane, și un Moulin Rouge (cu Ioana Negruț, Diana Rad, Ioana Pintilie, Adelina Coef, Vasti Călugăr și Diana Tirla), în coregrafia semnată de prof. Laura Roiti. Campionii naționali la categoria latino, Raluca Gale și Erik Bubui, ne fac o demonstrație de dans sportiv, timp în care în fața scenei Attila Said își pregătește chitara electrică, iar Doru Râpan trece la percuție pentru un moment muzical live.
Ultimul cuvânt în spectacol l-au avut coriștii, care au interpretat imnul colegiului (compus de dra profesoară de muzică, Ioana Indrieș). Alături de ei au cântat și dansatorii, dar și sala, ridicată în picioare, aplaudând la scenă deschisă niște artiști profesioniști. Domnul director i-a felicitat, iar voci din mijlocul invitaților le-au lansat artiștilor invitația de a evolua și pe scenele liceelor orădene.
Să mai spunem că regia spectacolului a fost semnată de prof. Alice Scarlat, iar sunetul a fost condus până la urechile muzicale ale auditoriului de Alex Criste (din IX B).

Expoziții și cocktail

În holul de la intrarea în școală, în dreapta scărilor, a fost amenajată o expoziție de desene, icoane pe sticlă și fotografii. La capitolul icoane, supremația era deținută de Ioana Ștefan (din IX E), care, în preajma Sfintelor Sărbători de Paști, a avut o personală cu 51 de icoane în holul Teatrului de Stat pentru Copii și Tineret „Arcadia”. Alături de icoanele Ioanei, dna profesoară Mariana Pădurean a expus cele mai izbutite icoane și desene realizate de membrii cercului de pictură pe care îl conduce.
Expoziția culinară și expoziția didactică au putut fi admirate în holul de la etaj, în fața sălii profesorale.
După vizitarea expozițiilor, invitații s-au întreținut cu gazdele la un cocktail.
Ovidiu Dan

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminică, 9 august 2020