Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Festivitatea de aniversare a 80 de ani de existență

Zilele Colegiului Economic „Partenie Cosma” Oradea

Festivitatea de aniversare a 80 de ani de existență

Zilele școlii au debut, luni, iar joi, s-a desfășurat festivitatea de aniversare a 80 de ani de existență a Colegiului Economic „Partenie Cosma”, care coincide cu împlinirea a 170 de ani de la nașterea patronului spiritual. Manifestarea a început în curtea școlii, cu un moment omagial, urmat de un regal artistic în sala festivă, vizitarea expozițiilor, și un cocktail.

În deschiderea festivității, directorul colegiului, prof. Ioan Corba, a salutat distinșii invitați: Preasfinția Sa Sofronie Drincec, episcopul ortodox al Oradiei, Bihorului și Sălajului, Todor Adalbert, subprefectul județului Bihor, Mihai Groza, viceprimarul municipiului Oradea, Claudiu Pop, deputat, și absolvent al școlii, Silviu Torjoc, inspector general adjunct al Inspectoratului Școlar, Gavrilă Ghilea, vicepreședintele C.J. Bihor, Georgeta Cosma, nepoata patronului spiritul al liceului, Ioan Micula, președintele grupului de firme T.G.I, și sponsor al manifestărilor, directori ai unor licee, colegii, și școli, inspectori școlari, cadre didactice pensionate, absolvenți și părinți.
După un scurt istoric al școlii, domnul director a prezentat câteva repere profesionale, referindu-se la absolvenții și premianții ultimilor cinci ani, de la precedenta aniversare, la 75 de ani de existență, perioadă în care „elevii școlii au obținut peste 200 de premii și mențiuni la olimpiadele școlare, etapa județeană și națională, au câștigat patru ediții ale concursului artistic și de cultură generală dintre liceele municipiului, concursuri sportive, de protecția mediului, și protecția consumatorului…
La concursurile internaționale de simulare managerială și economică Junior Achievement, elevii noștri au ocupat, pe rând, locul IV la San Diego (U.S.A.), în 2002, locul III, la Paris, în 2004, locul II, la București, în 2007. Rezultate deosebite au fost obținute an de an la concursul de matematică „Cangurul” și Invest. Elevii și cadrele didactice sunt implicate în parteneriate și programe educaționale, naționale și internaționale (alături de Germania, Belgia, Olanda, Danemarca, Polonia, Slovacia și Ungaria). Tot mai multe cadre didactice au beneficiat de burse și stagii în țări ale Uniunii Europene”…
Dincolo de toate realizările notabile obținute de dascălii și elevii colegiului, domnul director are o mare durere în suflet pentru că în scurt timp elevii și dascălii vor trebui să părăsească actualul local, retrocedat decizional din 2005. Trage însă speranțe că realizarea unui campus școlar modern și funcțional va deveni o realitate apropiată.

Un regal artistic „Partenie Cosma”

Artiștii economiști ne-au obișnuit cu spectacole de înaltă ținută. Potrivit așteptărilor, și joi, ei s-au întrecut în a impresiona invitații cu momente artistice de mare efect. Marcel Pîrvu și Bogdana Flore au avut sarcina de a întreține atmosfera și a prezenta artiștii. În deschidere, prezentările în power point ne-au introdus în universul economiștilor, desprins din cosmosul planetar și lumea ficțiunii ideale. Dintr-o lume a Orientului plină de mister, culoare și armonie, apar zece dansatoare japoneze cu evantai (Claudia Hălmăjan, Diana Haier, Monica Omuț, Raluca Gale, Adelina Coef, Adela Crainic, Anca Druța, Diana Tirla, Ioana Pintilie și Crina Groze). Tradiția se întrepătrunde cu ritmurile moderne ale dansului (hip-hop). Melodii ale îndrăgitei formații ABBA care au polarizat lumea anilor’70 au fost reînviate de membrii corului școlii, condus de prof. Ioana Indrieș. Un incident neplăcut avea să dea peste cap tot programul. La un semn, scena este invadată de țărani nemulțumiți care doresc să se răscoale, ca în 1907, dacă nu li se respectă drepturile. Sceneta (scrisă de prof. Andreea Ciobanu) redă în chip magistral situația politică actuală a sătenilor din România. Alături de țărănci și țărani neaoși îi  recunoaștem ușor pe alde primarul, deputații și senatorii, dar și personajele emblematice de capă și spadă, Băsescu și Tăriceanu. La final, însă, protagoniștii (elevii claselor a IX-a D și G, a X-a C, D, E și G, a XI-a G) trag speranță că lucrurile se vor schimba, și cu toții vor trăi mai bine! După calmarea spiritelor și retragerea mulțimii, lucrurile reintră pe un făgaș normal. Un fost economist, laureat al emisiunii-concurs „Ploaia de stele”, Cristian Porumb, emoționează până la lacrimi cu o piesă plină de lirism trăită la intensitate maximă. Ritmul revine la cote înalte, explozia de lumină și culoare, așijderea, la urcarea pe scenă a dansatoarelor pentru momentul salsa, cu dansuri latino-americane, și un Moulin Rouge (cu Ioana Negruț, Diana Rad, Ioana Pintilie, Adelina Coef, Vasti Călugăr și Diana Tirla), în coregrafia semnată de prof. Laura Roiti. Campionii naționali la categoria latino, Raluca Gale și Erik Bubui, ne fac o demonstrație de dans sportiv, timp în care în fața scenei Attila Said își pregătește chitara electrică, iar Doru Râpan trece la percuție pentru un moment muzical live.
Ultimul cuvânt în spectacol l-au avut coriștii, care au interpretat imnul colegiului (compus de dra profesoară de muzică, Ioana Indrieș). Alături de ei au cântat și dansatorii, dar și sala, ridicată în picioare, aplaudând la scenă deschisă niște artiști profesioniști. Domnul director i-a felicitat, iar voci din mijlocul invitaților le-au lansat artiștilor invitația de a evolua și pe scenele liceelor orădene.
Să mai spunem că regia spectacolului a fost semnată de prof. Alice Scarlat, iar sunetul a fost condus până la urechile muzicale ale auditoriului de Alex Criste (din IX B).

Expoziții și cocktail

În holul de la intrarea în școală, în dreapta scărilor, a fost amenajată o expoziție de desene, icoane pe sticlă și fotografii. La capitolul icoane, supremația era deținută de Ioana Ștefan (din IX E), care, în preajma Sfintelor Sărbători de Paști, a avut o personală cu 51 de icoane în holul Teatrului de Stat pentru Copii și Tineret „Arcadia”. Alături de icoanele Ioanei, dna profesoară Mariana Pădurean a expus cele mai izbutite icoane și desene realizate de membrii cercului de pictură pe care îl conduce.
Expoziția culinară și expoziția didactică au putut fi admirate în holul de la etaj, în fața sălii profesorale.
După vizitarea expozițiilor, invitații s-au întreținut cu gazdele la un cocktail.
Ovidiu Dan

Trimite email
vineri, 26 aprilie 2024, 23:38:32 Ora de vară a Europei de Est