Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Săptămâna cartofului donat”

La Școala „George Coșbuc” din Oradea

„Săptămâna cartofului donat”

„Anul trecut, am strâns rechizite școlare și ghiozdane. Anul acesta, fiecare elev al școlii noastre și fiecare cadru didactic aduce la școală într-o pungă cartofi, care cât poate. În perioada 1 – 7 noiembrie 2009, desfășurăm o campanie de sprijinire a copiilor aflați în dificultate. Chiar am decis să prelungim campania până în 9 - 10 noiembrie, dat fiind faptul că în această săptămână, elevii ciclului primar se află în vacanță”, ne-a declarat prof. psiholog Christina Gavriș, coordonatorul programului SNAC la nivelul Școlii cu clasele I-VIII „George Coșbuc” din Oradea.

Tot în cadrul acestei campanii, copiii au navigat pe internet pentru a aduna informații și imagini despre cartof, pentru un portofoliu („catalog”), iar pentru expoziția amenajată în holul școlii, au pregătit desene, picturi și figurine. Mapa a fost elaborată de elevii clasei a III-a step by step (de la secția maghiară), înv. Fekete Erika.
Cartofii care se vor strânge vor fi donați copiilor din școală cu bursă socială și medicală (în total 47, la nivelul școlii).
„Considerăm că e un gest frumos să ne ajutăm elevii aflați în dificultate, conchide Christina. Prin această campanie dorim să sensibilizăm elevii și dascălii, vizavi de copiii aflați în dificultate”.
Christina îi are în obiectiv și pe cei circa 30 de copii cu CES din școală. Pentru ei, în perioada următoare, se vor organiza activități cultural-distractive: concursuri de dans, teatru și o serbare de Sfintele Sărbători!
Apropo de proiectul de anul trecut, pentru a ne putea face o părere despre dimensiunea acțiunii întreprinse, Christina ne-a furnizat câteva date de bilanț. Atunci s-au strâns: 25 de ghiozdane, 60 de caiete de mate/română, 30 de cărți, 100 de bucăți de creioane colorate, 40 de penare, 40 de creioane grafice, 50 de pixuri, 50 de coperte pentru cărți și caiete, câte 10 blocuri de desen, caiete de muzică și biologie, 20 de păpuși, ascuțitoare, caiete studențești, liniare, etichete, carioci, jocuri didactice, acuarele... 
Pentru Chistina, elevii și dascălii Școlii „George Coșbuc” din Oradea, felicitări, 10 cu steluță și F.B.!(Ovi Dan)
Bucureștiul felicită Bihorul
Ne bucurăm nespus aflând că Bucureștiul ne citește și reacționează... prompt!
Iată ce am primit:
"Felicitări județului Bihor pentru campania "Săptămâna cartofului donat". Expoziția postată pe site este minunată". Iolanda Catinean, coordonator național SNAC-CHLG.
Doamna Iolanda, vă mulțumim că ne citiți, mulțumim pentru felicitările adresate Christinei, elevilor și dascălilor de la Școala "George Coșbuc" din Oradea.
Cu deosebit respect,
Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Săptămâna cartofului donat”.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 14:16:17 Ora de vară a Europei de Est