Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Bobocii „șoguni” și-au scuturat aripile de puf

Balul bobocilor de la C.T. „Andrei Șaguna”

Bobocii „șoguni” și-au scuturat aripile de puf

Ca în fiecare toamnă, fiecare liceu din Oradea își numără bobocii. Joi, 5 noiembrie 2009, a fost rândul celor de la Colegiul Tehnic „Andrei Șaguna” să-și etaleze talentele, să-și măsoare curajul și priceperile. Bobocii și-au scuturat aripile de puf și au demonstrat că sunt adevărați șoguni!

Probele de foc prin care au trecut bobocii au fost atent analizate și apreciate de către juriu (format din dna director, prof. Antiana Man, în calitate de președinte, dl director adjunct, prof. Gavril Porțan, dna prof. Costa Florica, dna prof. Cristina Olar,  dna prof. Ildiko Biro, dna prof. Ramona Chișiu și dna prof. Alexandrina Teușdea, iar din partea Consiliului elevilor, Banhidi Chantal, din clasa a XI-a G și Raț Robert, din a XI-a A.
Cupluri celebre
Tema balului din acest an a fost „Cupluri celebre”. Bobocii și-au ales câteva cupluri celebre din literatură și nu numai, pentru a ilustra eterna temă a iubirii. Astfel: perechea nr. 1: Maitreyi și Allan (Silaghi Alexandra cls. a IX-a B și Vasilachi Mihai cls. a IX-a C), perechea nr. 2: Romeo și Julieta (Ivancov Laurențiu și Sim Monica, ambii din cls. a IX-a B), perechea nr. 3: Felix și Otilia (adică Nistor Ionel și Delescu Maria, din clasa a IX-a C), perechea nr. 4: Andreea Marin și Ștefan Bănică (reprezentată de Popa Gabriela și Merluț Cosmin, din clasa a IX-a C), perechea nr. 5: Zoe și Tipătescu (adică Lingurar Adela din cls. a IX- a D și Ivancov Sergiu din cls. a IX-a C), perechea nr 6: Veta și Rică (reprezentată de Oltean Elena din cls. a IX-a C și Ungi Norbert din cls. a IX-a B). Surpriza serii a constituit-o perechea de ,,pinguini”, care a întreținut atmosfera, constituită din Gocan Ovidiu și Cozma Marius, din cls. a IX-a B. Aceștia au antrenat bobocii în faimosul dans al pinguinilor.
Probele bobocilor au fost alternate cu momente artistice. Prima probă a balului a constituit-o prezentarea bobocilor, juriul apreciind costumele acestora, dar și dialogul pregătit de boboci, pentru a ilustra specificul perechii. De asemenea, fiecare pereche și-a adaptat și o melodie pentru prima probă.
După prezentarea bobocilor, eleva Popa Ana Maria din clasa a IX-a B a interpretat o melodie hip-hop, din repertoriul propriu. Aliona, invitata specială a Consiliului elevilor, a delectat publicul cu melodiile sale.
A urmat a doua probă de dans, în care bobocii și-au demonstrat talentele de veritabili dansatori. Unul din cele mai reușite momente ale spectacolului a fost momentul de pantomimă „Nu ne place școala”, adaptare modernă a schiței „Un pedagog de școală nouă”, de I.L. Caragiale, pregătită de dna dir. adj. Carmen Matiuță.
Bobocii șaguniști trebuie să aibă și aptitudini sportive, astfel că următoarea probă i-a dinamizat puțin: fiecare boboc a trebuit să facă dribling printre boboace într-un timp record. Proba cu mingea a fost destul de dificilă pentru boboacele care purtau tocuri, însă nu s-au dat bătute!
Ca la orice bal, care se respectă, ținuta trebuie să fie impecabilă. Astfel că, a urmat parada modei, coordonată de prof. Felicia Burcia, avându-le pe post de manechine, pe elevele școlii. Acestea au încântat privirile spectatorilor cu ținutele lor.    
După ce au demonstrat că sunt buni dansatori, sportivi aprigi, îndrăgostiți înflăcărați, bobocii au mai avut de trecut o probă destul de dificilă: proba de interpretare a unor versuri, pe diferite ritmuri: rock, muzică populară, rap etc. Probele pentru boboci au culminat cu ultima probă de dans.
Până juriul a deliberat, elevii au pregătit un alt moment artistic: Șatra - dans țigănesc, iar elevii din clasa a XI-a A au prezentat un fragment din schița ,,Un pedagog de școală nouă”, de I.L. Caragiale.
La final, cei mai merituoși boboci au fost premiați, astfel: Miss boboc - Sim Monica (cls a IX-a B), Mister boboc - Vasilachi Mihai  (cls a IX-a C), locul II – perechea formată din Delescu Maria și Nistor Ionel (din clasa a IX-a C), locul III – Silaghi Alexandra și Ivancov Laurențiu (din clasa a IX-a B); premiul de popularitate l-a obținut perechea de pinguini, Cozma Marius și Gocan Ovidiu (din clasa a IX-a B).
 Trebuie menționați sponsorii, care au făcut posibilă premierea bobocilor:  S. C. Tenche – com SRL, Școala Auto Dorina, Magazinul Pada Murre, Florăria „Floricica”, Comunitatea Evreiască și Librăria Libris.
Seara s-a încheiat în acordurile muzicii, printr-un moment de dans realizat de trupa de break dance, Cool Dance de la S.A.M. „G. Barițiu” și C.T. „Andrei Șaguna” - mixaj. Felicitări tuturor! (Cătălin Florea)

Trimite email
vineri, 26 aprilie 2024, 00:46:07 Ora de vară a Europei de Est