Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

Andrada Tulvan - punctaj maxim la „Varietăți bihorene”

O nouă confirmare

Andrada Tulvan - punctaj maxim la „Varietăți bihorene”

Participând în fiecare an la Festivalul - concurs „Varietăți bihorene”, începând din anul 2000, Andrada Tulvan, din Salonta, a adunat numai premii I și II. La recenta ediție (din 8 noiembrie 2009), ea a obținut punctaj maxim.

Andrada Tulvan are 16 ani și este elevă în clasa a X-a la Colegiul Național „Arany Janos” din Salonta (specializarea filologie). A început să cânte de la vârsta de șase ani, fiind îndrumată de educatoarea Ligia Ghertan și mai apoi de un distins profesor, doamna Paraschiva Cărbunar, un suflet mare și un artist talentat afirmat (care a înnobilat zeci de suflete de copii, dându-le aura unor vrednici moștenitori și mlădițe de tezaur românesc). A ajuns apoi pe mâna unui alt interpret de muzică populară, Sandu Condoroș. Fiind de-acum suficient de obișnuită cu scena, Andrada a început să participe la spectacole și festivități, apărând și pe micile ecrane.
  Timp de trei ani, a activat la Casa de Cultură „Zilahy Lajos” din Salonta, în calitate de membru al ansamblului folcloric „Miorița”, condus de maestrul coregraf Florea Crișu. Aflată pe drumul afirmării și consacrării, Andrada a primit numeroase invitații. Așa a ajuns să cânte la nenumărate serbări ale comunelor și orașelor, la Remetea, Criștioru de Jos, Vadu - Crișului, Beiuș, Oradea, dar și acasă, la Salonta.
La Concursul național de muzică, etapa județeană, desfășurată în 9 mai 2009, la sala festivă a Liceului Teologic Greco - Catolic din Oradea, Andrada a obținut două premii (premiul I la muzică populară fără acompaniament și premiul II la muzică ușoară cu acompaniament înregistrat). A fost invitată să cânte la Gala tinerelor talente, la Festivalul - concurs „Cântă, cântă gură scumpă”, de la Beiuș... 
Din septembrie, Andrada a început să pună preț și pe perfecționarea sa artistică, în sensul de a urma și o școală de muzică Astfel, din această toamnă, urmează cursurile Școlii de Arte „Francisc Hubic” din Oradea, secția canto - popular, în clasa prof. Antonela Ferche Buțiu, înregistrând câteva piese personale, cu care a apucat să iasă pe scenă, acompaniată de solistul instrumentist Marius Popa.
Dansează și pictează icoane pe sticlă...
Andrada manifestă multă sensibilitate, pe care și-o exprimă nu doar prin cântec, ci și prin pictură și dans. Este membru al unei trupe locale de dans modern și pictează icoane pe sticlă. În luna mai, profesorul Ciprian Ilieș i-a trimis câteva lucrări la expoziția cu tema „Patimile lui Hristos”, organizată la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Oradea, iar în urma jurizării, una din icoanele pictate de ea a fost aleasă între primele 10.
Sensibilitatea Andradei se manifestă și în plan literar. În 2006, participând la etapa județeană a Concursului național „Mihai Eminescu” (altfel spus la olimpiada de limba și literatura română), Andrada Tulvan s-a ales cu locul II pe județ (cu media 9,33). La clasă, nota de la limba română nu a coborît sub 10, iar media de absolvire a clasei a IX-a a fost 9,30, situându-se printre primii 10 elevi din clasă (dintr-un efectiv de 33).
 Succesele sale nu-i dau, însă, motive de îngânfare. Andrada nu pozează în vedetă și nu se laudă. Se consideră un copil normal, cu mulți prieteni și cu poftă de viață, având gânduri mari, pe care le ține, deocamdată, sub cheie. „Orice voi face,  n-am să renunț niciodată la muzică”, conchide Andrada Tulvan. (Ovidiu Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Andrada Tulvan - punctaj maxim la „Varietăți bihorene”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

sâmbătă, 19 iunie 2021