Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Andrada Tulvan - punctaj maxim la „Varietăți bihorene”

O nouă confirmare

Andrada Tulvan - punctaj maxim la „Varietăți bihorene”

Participând în fiecare an la Festivalul - concurs „Varietăți bihorene”, începând din anul 2000, Andrada Tulvan, din Salonta, a adunat numai premii I și II. La recenta ediție (din 8 noiembrie 2009), ea a obținut punctaj maxim.

Andrada Tulvan are 16 ani și este elevă în clasa a X-a la Colegiul Național „Arany Janos” din Salonta (specializarea filologie). A început să cânte de la vârsta de șase ani, fiind îndrumată de educatoarea Ligia Ghertan și mai apoi de un distins profesor, doamna Paraschiva Cărbunar, un suflet mare și un artist talentat afirmat (care a înnobilat zeci de suflete de copii, dându-le aura unor vrednici moștenitori și mlădițe de tezaur românesc). A ajuns apoi pe mâna unui alt interpret de muzică populară, Sandu Condoroș. Fiind de-acum suficient de obișnuită cu scena, Andrada a început să participe la spectacole și festivități, apărând și pe micile ecrane.
  Timp de trei ani, a activat la Casa de Cultură „Zilahy Lajos” din Salonta, în calitate de membru al ansamblului folcloric „Miorița”, condus de maestrul coregraf Florea Crișu. Aflată pe drumul afirmării și consacrării, Andrada a primit numeroase invitații. Așa a ajuns să cânte la nenumărate serbări ale comunelor și orașelor, la Remetea, Criștioru de Jos, Vadu - Crișului, Beiuș, Oradea, dar și acasă, la Salonta.
La Concursul național de muzică, etapa județeană, desfășurată în 9 mai 2009, la sala festivă a Liceului Teologic Greco - Catolic din Oradea, Andrada a obținut două premii (premiul I la muzică populară fără acompaniament și premiul II la muzică ușoară cu acompaniament înregistrat). A fost invitată să cânte la Gala tinerelor talente, la Festivalul - concurs „Cântă, cântă gură scumpă”, de la Beiuș... 
Din septembrie, Andrada a început să pună preț și pe perfecționarea sa artistică, în sensul de a urma și o școală de muzică Astfel, din această toamnă, urmează cursurile Școlii de Arte „Francisc Hubic” din Oradea, secția canto - popular, în clasa prof. Antonela Ferche Buțiu, înregistrând câteva piese personale, cu care a apucat să iasă pe scenă, acompaniată de solistul instrumentist Marius Popa.
Dansează și pictează icoane pe sticlă...
Andrada manifestă multă sensibilitate, pe care și-o exprimă nu doar prin cântec, ci și prin pictură și dans. Este membru al unei trupe locale de dans modern și pictează icoane pe sticlă. În luna mai, profesorul Ciprian Ilieș i-a trimis câteva lucrări la expoziția cu tema „Patimile lui Hristos”, organizată la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Oradea, iar în urma jurizării, una din icoanele pictate de ea a fost aleasă între primele 10.
Sensibilitatea Andradei se manifestă și în plan literar. În 2006, participând la etapa județeană a Concursului național „Mihai Eminescu” (altfel spus la olimpiada de limba și literatura română), Andrada Tulvan s-a ales cu locul II pe județ (cu media 9,33). La clasă, nota de la limba română nu a coborît sub 10, iar media de absolvire a clasei a IX-a a fost 9,30, situându-se printre primii 10 elevi din clasă (dintr-un efectiv de 33).
 Succesele sale nu-i dau, însă, motive de îngânfare. Andrada nu pozează în vedetă și nu se laudă. Se consideră un copil normal, cu mulți prieteni și cu poftă de viață, având gânduri mari, pe care le ține, deocamdată, sub cheie. „Orice voi face,  n-am să renunț niciodată la muzică”, conchide Andrada Tulvan. (Ovidiu Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Andrada Tulvan - punctaj maxim la „Varietăți bihorene”.

Trimite email
vineri, 6 decembrie 2024, 15:52:01 Ora standard a Europei de Est