Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Andrada Tulvan - punctaj maxim la „Varietăți bihorene”

O nouă confirmare

Andrada Tulvan - punctaj maxim la „Varietăți bihorene”

Participând în fiecare an la Festivalul - concurs „Varietăți bihorene”, începând din anul 2000, Andrada Tulvan, din Salonta, a adunat numai premii I și II. La recenta ediție (din 8 noiembrie 2009), ea a obținut punctaj maxim.

Andrada Tulvan are 16 ani și este elevă în clasa a X-a la Colegiul Național „Arany Janos” din Salonta (specializarea filologie). A început să cânte de la vârsta de șase ani, fiind îndrumată de educatoarea Ligia Ghertan și mai apoi de un distins profesor, doamna Paraschiva Cărbunar, un suflet mare și un artist talentat afirmat (care a înnobilat zeci de suflete de copii, dându-le aura unor vrednici moștenitori și mlădițe de tezaur românesc). A ajuns apoi pe mâna unui alt interpret de muzică populară, Sandu Condoroș. Fiind de-acum suficient de obișnuită cu scena, Andrada a început să participe la spectacole și festivități, apărând și pe micile ecrane.
  Timp de trei ani, a activat la Casa de Cultură „Zilahy Lajos” din Salonta, în calitate de membru al ansamblului folcloric „Miorița”, condus de maestrul coregraf Florea Crișu. Aflată pe drumul afirmării și consacrării, Andrada a primit numeroase invitații. Așa a ajuns să cânte la nenumărate serbări ale comunelor și orașelor, la Remetea, Criștioru de Jos, Vadu - Crișului, Beiuș, Oradea, dar și acasă, la Salonta.
La Concursul național de muzică, etapa județeană, desfășurată în 9 mai 2009, la sala festivă a Liceului Teologic Greco - Catolic din Oradea, Andrada a obținut două premii (premiul I la muzică populară fără acompaniament și premiul II la muzică ușoară cu acompaniament înregistrat). A fost invitată să cânte la Gala tinerelor talente, la Festivalul - concurs „Cântă, cântă gură scumpă”, de la Beiuș... 
Din septembrie, Andrada a început să pună preț și pe perfecționarea sa artistică, în sensul de a urma și o școală de muzică Astfel, din această toamnă, urmează cursurile Școlii de Arte „Francisc Hubic” din Oradea, secția canto - popular, în clasa prof. Antonela Ferche Buțiu, înregistrând câteva piese personale, cu care a apucat să iasă pe scenă, acompaniată de solistul instrumentist Marius Popa.
Dansează și pictează icoane pe sticlă...
Andrada manifestă multă sensibilitate, pe care și-o exprimă nu doar prin cântec, ci și prin pictură și dans. Este membru al unei trupe locale de dans modern și pictează icoane pe sticlă. În luna mai, profesorul Ciprian Ilieș i-a trimis câteva lucrări la expoziția cu tema „Patimile lui Hristos”, organizată la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Oradea, iar în urma jurizării, una din icoanele pictate de ea a fost aleasă între primele 10.
Sensibilitatea Andradei se manifestă și în plan literar. În 2006, participând la etapa județeană a Concursului național „Mihai Eminescu” (altfel spus la olimpiada de limba și literatura română), Andrada Tulvan s-a ales cu locul II pe județ (cu media 9,33). La clasă, nota de la limba română nu a coborît sub 10, iar media de absolvire a clasei a IX-a a fost 9,30, situându-se printre primii 10 elevi din clasă (dintr-un efectiv de 33).
 Succesele sale nu-i dau, însă, motive de îngânfare. Andrada nu pozează în vedetă și nu se laudă. Se consideră un copil normal, cu mulți prieteni și cu poftă de viață, având gânduri mari, pe care le ține, deocamdată, sub cheie. „Orice voi face,  n-am să renunț niciodată la muzică”, conchide Andrada Tulvan. (Ovidiu Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Andrada Tulvan - punctaj maxim la „Varietăți bihorene”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 14 august 2020